Halve marathon update #2

Sport  /   - 

Eind vorig jaar schreef ik vol goede moed een blog over mijn doel om in 2014 een halve marathon te rennen. Het is inmiddels al 24 dagen 2014, dus we zijn weer een stukje dichter bij de daadwerkelijke uitvoer van mijn grote mond: de halve marathon. En hoe staat het ervoor, zo’n 2 maanden later…?

Niet zeuren

In de winter vind ik hardlopen vele malen minder leuk dan in het voorjaar of in de zomer. Maar ja, wie niet? Niet zeuren Dais, lopen! Sinds december woon ik ook nog eens 50 meter van het Vondelpark vandaan, dus ook dat excuus mag ik niet meer gebruiken. Echt koud is het – thank god – ook nog niet geweest. Nog een excuus minder. Dus wat zeur ik nou eigenlijk. So far de perfecte omstandigheden om te trainen. Maar waar loop ik dan wel tegenaan? Spreekwoordelijk dan hè.

Mental games

Ik vind het lastig om lange afstanden te trainen. In 2013 heb ik aardig wat blessures en klachten gehad, dus ik train pas weer echt sinds november. Sindsdien liep ik meestal max. 10 km, maar om er een hele marathon uit te persen, moet je toch minimeel wel tot 18 km trainen. En hoe fijn het ook is om aan het Vondelpark te wonen, het heeft ook een nadeel: Als ik mij voorneem om 3 rondjes te lopen (zo’n 9,5 km), kom ik 2 keer langs mijn huis en is de verleiding met kou en regen heel groot om voortijdig af te haken… Mental games daar in dat park joh!

Running Holland

Maar goed, die halve gaat er komen. Dat is zeker. Maar wat extra stimulans om te trainen én de nodige techniek kan nooit kwaad. Daarom heb ik mij aangemeld voor een hardloop training van 10 weken. Elke woensdagavond word ik bij Running Holland verwacht. Afgelopen week was de eerste training. We verzamelden bij Sport 371 op de Overtoom om vanuit daar met de groep om de hoek het Vondelpark in te duiken. Deze groep heeft als doel ‘sneller worden op de 10km’. Dat is inderdaad nog niet eens de helft van een halve marathon, maar het gaat mij vooral om de techniek, tips en de vaste trainingen. sport 371, running holland, hardlopen, halve marathon

Ik had er zin in afgelopen woensdag en was benieuwd wat ik kon verwachten. Trainer Dave legde uit dat je als beginnende 10k loper, na deze training tot wel 4 minuten sneller kunt worden op een 10k run. Maar als je er al meerdere hebt gelopen, mag je heel blij zijn met een verbetering van 1 minuut. De training bestond o.a. uit warm lopen, stuk theorie en techniek en de uitvoer hiervan. Vervolgens liepen we 3 x een zelfde rondje, maar moest je elke rondje (van ik denk 1,2 km), zo’n 20 sec sneller lopen. Ik was helaas mijn mooie TomTom horloge vergeten, dus die gaat volgende keer zeker mee. Want meten = weten! We sloten de training af met een rondje krachttraining bij Sport 371. Leuk! Eerste keer zit er op. Nog 9 te gaan. Ik ben benieuwd en heb er zin in. Kom maar op met die halve marathon 😉

Nike’s We Own the Night

Nike organiseert dit jaar in juni weer de We Own The Night Run van 10k. Vorig jaar was ik ingeschreven, maar kon ik last minute niet mee lopen i.v.m. een blessure. Maar nieuwe ronde, nieuwe kansen: ik ga dit jaar weer een poging wagen met vriendinnetje Fleur. Doe je ook mee?! Zou te gek zijn als er veel health lovers aan de start staan! Hier vind je meer info.

Welke halve marathon?

Dan nog een laatste vraag voor jullie: ik weet nog niet welke halve marathon ik ga lopen. Dus heb je leuke tips, let me know! Ik wil graag gaan voor april of mei. Een leuke, gezellige, drukke run in NL is top, maar als je een aanrader hebt in een leuke Europese stad…. Roept u maar 🙂 Ik sta overal voor open. THNX!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Ik ben zelf een Belg, en ik ga in oktober de halve marathon van Brussel doen. Het zijn wel veel heuveltjes, maar dat schrikt mij niet af! Mijn vader doet altijd de marathon daar, en hij zegt dat het een hele mooie is 🙂 Zeker een aanrader dus!

 2. He Daisy!
  Mooi streven, trainen voor een halve marathon. Elke loper krijgt te kampen met blesuressen uiteindelijk: wat vaak emotioneel lastiger is dan de lichamelijke klachten. Athans zo heb ik het altijd ervaren. Goed om via een loopclub je looptechniek te verbeteren: zal je alleen maar baat bij hebben.
  Zelf loop ik halve marathons en ben net weer begonnen met de training voor de hele marathon in NY.
  Op de vraag welke halve marathon erg leuk is kan ik je antwoord geven: Egmond aan Zee is een echte aanrader. Pittig maar in een woord ‘geweldig’. Langs het strand en door de duinen.
  By the way.. Bananenbrood: i love it 😉
  Groetjes en trainse…

  1. Hoi Tamara,

   Thanks voor je berichtje! Wat goed dat je aan het trainen bent voor NY!! Stiekem ook een droom van mij. Wie weet ooit… 🙂
   Maar eerst maar eens een halve! Egmond is net geweest toch? Die zet ik dan maar voor volgend jaar op de planning!

   Bye! Daisy

 3. Hoi, wat een mooi doel! In mei heb je de Nacht van Groningen. 3 rondjes door de binnenstad. Hartstikke gaaf, veel publiek en een fijne sfeer 🙂 Succes met je voorbereidingen. Ik ga zelf ook voor de halve dit jaar. Lekker trainen!

 4. Leuk verhaal! Ik loop zelf vaak 5-10 km. Mijn doel nu is loop in zanvoort eind mrt. Is 12 km, waarvan 4 over het strand en over het circuit. Verder wil ik de dam tot dam loop doen. Marathon in Leiden is erg leuk en die is in mei. Succes met trainen..

 5. Whooo! Wat ben je goed bezig! Zelf doe ik al een jaar of 10 triatlons (ook heel erg leuk ;)). Maar ook te veel last van blessures gehad, k*t hea! Nu ook onder begeleiding lekker bezig en wil ook richting die 10 km. Maar dat staat beetje aan einde van dit jaar pas op de planning haha. Rustig an…
  Ik heb nog geen leuke tip qua wedstrijd. Wel een leuke tip qua app; Strava! Werkt heel verslavend ook. Die houdt bij hoelang je loopt, hoe ver en hoe hard. En er zijn allemaal ‘segmenten’ (van bv het rondje vondelpark) waar andere mensen ook hebben gelopen en waarvan je dus kunt zien hoe zij dat hebben gedaan. Wat als resultaat heeft: je wil harder lopen om binnen zo’ n segment boven aan te staan haha.
  Succes met trainen!!