Beperkt budget maar toch sushi snacken? Als je niet helemaal jezelf te buiten wilt gaan bij een all you can eat sushitentje, heeft Hanne van Miss Havermout een goedkopere èn ook nog eens healthy versie gemaakt: healthy sushi dus! In haar gastblogje vertelt ze hoe je dit maakt. Yummm!
En uiteraard is het een vegan receptje, zoals ik deze week beloofd heb tijdens mijn ‘vegan week‘.
Hanne: Afgelopen week was ik in sushi heaven! Ik ben gek op sushi, maar helaas past sushi bestellen niet altijd in mijn studentenbudget. Ik besloot daarom zelf sushi te maken. En als we dan toch al bezig zijn, laten we dan maar meteen healthy sushi maken toch? Ik verving de traditionele sushirijst door zilvervliesrijst. Hierin zitten meer voedingsstoffen; een stuk gezonder dus. Verder bevat sushi niet veel groente, dus ik raad je aan er een lekkere salade bij te maken. Tip: rol je sushi met handschoentjes, zodat de ingrediënten niet aan je handen blijven plakken! Wel zo hygiënisch 😉
Terug naar de sushi. Leuk idee, de sushirijst vervangen voor zilvervliesrijst, maar de eerste poging was een drama. Er is een reden dat sushi niet gemaakt wordt van zilvervliesrijst…. Zilvervliesrijst plakt niet genoeg. Gevolg: mijn hele sushirol viel uit elkaar (#foodfail) ! Maar, ik gaf niet op en bedacht een nieuw plan. Om de rijst toch plakkerig te maken prakte ik wat avocado door de rijst. Problem solved. De rijst werd goed plakkerig en de avocado gaf de sushi een super lekkere smaak en creamy textuur.
De basis van deze healthy sushi is dus zilvervliesrijst met avocado. Als vulling kun je gebruiken wat je zelf lekker vindt: zalm, surimi, tonijn (vers of uit blik), tempeh, omelet reepjes, komkommer, wortel of rode kool. Ik ging voor een vegan versie met courgette reepjes en wat gemarineerde tofu. Niet de meest kleurrijke sushi, maar wel heel lekker!
Ingrediënten healthy sushi
voor 1 persoon ( = 8 stukjes sushi)
- 1 nori vel
- 50 gram zilvervliesrijst
- ½ grote avocado of 1 kleine
- Zout en peper
- ¼ courgette
- Een blok tofu
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sambal
- ½ theelepel gemberpoeder
- Kokosolie
- Ter garnering (optioneel): sesamzaadjes en sojasaus
Extra: een sushimatje om de sushi op te rollen (ik was mijn matje kwijt en gebruikte een theedoek. Dit lukt in principe ook. Wil je het jezelf echter niet onnodig moeilijk maken, haal dan gewoon een sushimatje bij de toko of supermarkt)
Bereiding healthy sushi
- Begin met het marineren van de tofu. Snijd een plak van 1 centimeter dik van je blok tofu af. Snijd deze plak vervolgens in lange repen van 1 centimeter breed.
- Dep de tofurepen met keukenpapier droog en leg ze vervolgens in een bakje.
- Doe de sojasaus, sambal en gemberpoeder ook in dit bakje en wrijf deze marinade met je vingers in de tofu. Zorg ervoor dat de reepjes aan alle kanten bedekt zijn met de marinade. Zet de tofu minimaal 1 uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Breng een pannetje water aan de kook en kook hierin de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Verwarm wat kokosolie in een pan en bak hierin de tofureepjes. Bak de repen aan elke zijde enkele minuten tot ze lichtbruin kleuren.
- Snijd ondertussen het stuk courgette in reepjes.
- Giet de rijst af, laat even afkoelen en prak de avocado erdoor. Breng het rijstmengsel op smaak met wat zout en peper.
- De ingrediënten staan klaar, nu begint het echte werk, het rollen van de sushi. Leg een nori vel met de ruwe kant naar boven op een sushimatje. Verdeel de rijst in een egale laag over het nori vel. Laat aan de boven en onderkant ongeveer 1 à 2 centimeter vrij, dit is gemakkelijker met rollen. Leg wat reepjes courgette en reepjes gemarineerde tofu in een strook op de rijst aan de onderkant van het nori vel. Gebruik je matje vervolgens om de sushi op te rollen.
(TIP: op Youtube staan veel video’s waarin de techniek voor het rollen goed wordt uitgelegd. Dus als je nu denkt ‘dit gaat me nooit lukken’ kijk dan eens zo’n video, zo is het mij ook gelukt!) - Je sushi rol is nu klaar. Snijd hem met een scherp mes in acht stukjes en serveer deze met wat sesamzaadjes en sojasaus om in te dippen.
Enjoy!
Xx Hanne
Dit is een gezond recept op 1 ding na. Je voegt zout en peper toe aan het rijstmengsel. Maar als je al peper hieraan toevoegt kun je de zout gerust weglaten, die mis je dan niet.Het word daardoor niet flauw! Bovendien zit er al zout in de marinade, b.v. in de sojasaus en sambal.Omdat mijn nieren soms hele rare bloeduitslagen geven ben ik bewust bezig mijn zoutgebruik sterk te minderen. Met kruiden en specerijen mis je het zout vaak helemaal niet . En minder zout gebruiken is voor iedereen goed 🙂 Verder lijkt het me een lekker en gezond recept
Wat een goede tip! Dank voor het delen!