Nee zeggen // Zo bewaak jij je eigen grenzen

Health, Life, Mind  /   - 

Je eigen grenzen bewaken: voor de ene een makkie, voor de ander knap lastig. Ben jij ‘de ander’ voor wie dat af en toe best lastig is? Dan is deze blog voor jou. Ook wij hebben wel eens moeite met onze grenzen bewaken. Nee zeggen tegen een leuke samenwerking omdat het even te veel is, nee zeggen deze die vriendin die je al zo lang niet gesproken hebt, nee zeggen tegen een night out met je BF of nee zeggen tegen jezelf. Hoe komt het dat je zo’n moeite hebt met nee zeggen en jezelf toch elke keer weer in de vingers snijdt? Hoe leer je om vaker je eigen grenzen te bewaken? En wat is de beste manier om ‘nee’ te zeggen?

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Herken je dat gevoel dat je rond rent als een kip zonder kop? Je komt om in het werk, hebt vanavond een afspraak met die ene vriendin die niet bepaald om de hoek woont, morgen moet je écht bij je oma langs ‘want dat had je beloofd’, ergens ‘moet’ je echt nodig weer eens naar de sportschool maar fuck, die mailbox moet ook écht leeg. ‘Je MOET zoveel!’ Kijk, daar zit het hem in. Je moet namelijk niks. Oke, op wat rekeningen betalen en inderdaad je mailbox bij werken na. Maar dat hoeft niet allemaal binnen een dag en in combinatie met sporten/vriendinnen/oma. Mensen die moeilijk nee zeggen hebben nu vaak de neiging om:

  • andere niet teleur te willen stellen
  • bang voor conflicten
  •  het iedereen naar de zin te willen maken
  • iedereen te vriend willen houden
  • werk naar zich toe te trekken
  • een groot gevoel van plichtbesef te voelen
  • zich verantwoordelijk te voelen
  • moeilijk grenzen te stellen voor zichzelf
  • graag leuk en aardig gevonden willen worden
  • altijd klaar te willen staan voor een ander
  • zich zelf te veel betrekken bij een ander
  • het leed van andere aan te trekken

Grenzen aangeven

Als je merkt dat je vaak over je eigen grenzen heen gaat, is het tijd om daar wat aan te veranderen. Voel goed bij jezelf wanneer het te veel wordt. Slaap je slecht, heb je constant een zenuwachtig gevoel en heb je af en toe het gevoel dat je in huilen uit kan barsten? Grote kans dat jij over je eigen grenzen heen aan het gaan bent. Merk je dat je vol zit? Probeer wat te schuiven. Ga er eens voor zitten en kijk wat écht prioriteit heeft. Red je het even niet? Laat het weten aan je werkgever/vriendinnen/familie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Stoot je toch per ongeluk die ene vriendin voor het hoofd? Of reageert je baas wat kribbig? Laat het los. Dat klinkt makkelijker dan gezegd, maar loslaten is ook een vorm van grenzen stellen. Leg uit hoe jij je voelt en dat je grenzen moet stellen voor jezelf. Je kunt niet de hele wereld dragen. Accepteer dat je het niet altijd goed kunt doen bij iedereen. Vertrouw dat het heus weer goed komt. Relativeer voor jezelf wat je voelt. 

grenzen bewaken, nee zeggen, agenda

Hoe zeg je nee?

Maar hoe doe je dat dan, nee zeggen? Dat is simpel: zeg ‘nee’. Waarschijnlijk heb je meer moeite met de manier waarop je nee zegt. Want hoe doe je dat zonder te ander af te wijzen, teleur te stellen of voor het hoofd te stoten? Draai ‘nee’ om naar een positieve reactie. Ik geef je een paar voorbeelden.

Voorbeeld  1

Die vriendin die je al veel te lang niet gesproken hebt en aan de andere kant van het land woont  is morgenin de buurt. Jij hebt morgen eigenlijk een drukke dag en wil echt even knallen. ‘Ik ben morgen in de buurt en we hebben elkaar al zo lang niet gesproken. Nodig even bijkletsen! Kan ik morgenmiddag even bij je langskomen?’ In plaats van je gelijk te verontschuldigen dat je het zo druk hebt, niet weet hoe je het moet combineren, overloopt van het werk: draai het om. ‘Wat leuk dat je in de buurt bent. Vind je het goed als we de volgende keer even bijkletsen? Dan heb ik wat meer ruimte om rustig met je te praten.’

Voorbeeld 2

Het is 18.00 uur en je zit in een leeg kantoor je laatste mailtjes weg te werken. Er komt een nieuwe mail binnen. ‘Lukt het jou om vandaag nog even naar deze opdracht te kijken?’ Je hoeft niet gelijk in de stress te schieten. Je kunt bijvoorbeeld reageren: ‘Is het heel belangrijk dat dit vandaag nog gebeurt? Ik ga kijken wat ik voor je kan doen en ik kom morgen bij je terug met een uitgebreide reactie.’

Voorbeeld 3

Je hebt het druk op werk en hebt nog een aantal taken liggen. Een collega klopt bij je aan met de vraag of jij hem/haar kunt helpen bij een opdracht. “Jij bent toch altijd zo goed met … Zou jij hierbij willen helpen?” HELP! Eigenlijk heb je hier helemaal geen tijd voor…. Het is fijn dat je wordt gewaardeerd voor je werk en mensen bij jou vragen om hulp. Bedank voor het compliment, maar blijf bij je besluit: je hebt er helaas even geen tijd voor. De situatie is namelijk niet veranderd. De volgende keer mag hij/zij het natuurlijk altijd nog een keertje vragen.

Onthoud: iedereen is anders

Iedereen is anders. De een vindt onder druk werken prettig, de ander bezwijkt er onder. De een ziet het liefst elke avond vriendinnen, de ander heeft af en toe behoefte aan een avond alleen op de bank. Je hoeft je niet te verantwoorden voor wie je bent. Misschien dat mensen je hierdoor niet altijd zullen begrijpen: dat hoeft ook niet. Je kunt het niet altijd voor iedereen goed doen.

Heb jij nog tips om je eigen grenzen te bewaken? Laat het ons weten.

Liefs, Lindelotte

Bron: De Steven, Gerny 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *