The Happiness Project #9 – Werk, geld & de inner critic

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is 3 maanden geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg.

Na de afgelopen 3 maanden te hebben gewerkt aan mijn lichamelijke en fysieke gezondheid, gaat deze maand over een ander belangrijk aspect in het leven: werk!

Of je het leuk vindt of niet, werk is voor velen een groot onderdeel van het leven. Zeker als je fulltime werkt, spendeer je meer tijd op werk dan waar dan ook. Daarom is werk een onderdeel van mijn Happiness Project.

Ik denk dat als we echt gelukkig willen zijn, het cruciaal is dat we ook gelukkig zijn met het werk wat we doen. Helaas wordt werk vaak gezien als iets dat nou eenmaal ‘niet leuk is’, en iets wat ‘moet’ om de rekeningen te betalen. Iedereen doet het, dat is nou eenmaal het leven. Maar de rest van je leven elke maandagochtend met mega veel tegenzin naar je werk gaan en leven voor het weekeinde klinkt voor mij redelijk deprimerend. Ik heb het een tijdje geprobeerd maar niet lang volgehouden. Wil je meer uit het leven halen, zal je werk moeten doen waar je ook echt passie voor hebt en voldoening in vindt. Natuurlijk is werk nooit 100% leuk en heb je altijd wel dagen waarin je geen zin hebt. Maar als je altijd met tegenzin naar je werk gaat, is het tijd om daar wat aan te doen. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan en eerlijk te zijn waarom je doet wat je doet. Doe je het om de zekerheid; elke maand een salaris dat binnen komt? Doe je het om de status die het met zich mee brengt? Doe je het omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt? Ja? Dan doe je wat je doet uit angst en/of uit ego. Hoe succesvol je ook bent in wat je doet, echt gelukkig zal je dan nooit worden. Doe je je werk omdat jij er gelukkig van wordt en omdat het goed voelt? Gefeliciteerd, dan hoef je eigenlijk nooit meer echt te ‘werken’.

Sinds een paar jaar heb ik gekozen voor mijn passie en heb ik mijn eigen bedrijfje in Bali. Ik doe elke dag waar ik gelukkig van word en heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Maar dit is ook niet altijd even makkelijk. Er zijn twee dingen waar ik nu nog steeds tegen aan loop. De eerste is mijn relatie met geld en de tweede is dealen met mijn inner critic die opkomt elke keer als ik een nieuwe uitdaging aan ga.

Doel 1: Mijn overtuigingen over geld veranderen.

Iedereen heeft bepaalde overtuigingen over zichzelf: relaties, werk, gezondheid, etc. En zo ook over geld. Sommige overtuigingen helpen je, maar sommige limiteren je ook in je succes of je geluk. Daarom is het belangrijk te achterhalen wat voor overtuigingen jij hebt. Sinds ik voor mezelf ben begonnen ben ik erachter gekomen dat ik me vaak een beetje ongemakkelijk voel bij geld. Mocht je dit gevoel hebben, of ‘altijd te weinig geld hebben’ of nooit opslag durft te vragen, dan is het handig eens goed te onderzoeken wat jouw relatie met geld is. Geloofsovertuigingen zijn heel krachtig want wat jij bewust of onbewust geloofd, wordt ook werkelijkheid. Een van mijn favo quotes is van Henry Ford:

If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right.

Als jouw geloof over geld bijvoorbeeld is dat ‘er nooit genoeg is’ dan zal je ook precies dat creëren in je leven en op één of andere manier altijd tekort hebben aan geld.

Stel jezelf de volgende vragen en schrijf ze op:

  1. Wat zijn jouw 2 overheersende overtuigingen als het gaat om geld.
  2. Is dit echt jouw geloof of een geloof die je hebt overgenomen van bijvoorbeeld je ouders? Waar komt je geloof vandaan?
  3. Dient dit geloof jou, ja of nee? Zo niet, wat is een nieuwe overtuiging die je graag zou willen aannemen waar je meer achter staat?

Doel 2: Dealen met mijn ‘inner critic’ als ik een nieuwe uitdaging aan ga

Als je vooruit wil komen zal je in je werk steeds weer nieuwe uitdagingen aan moeten gaan. Uitdagingen zijn leuk, maar gaan vaak ook gepaard met dat vervelende stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje dat zegt dat ‘het niet lukt’, ‘je daar niet goed genoeg voor bent’ en zich afvraagt wat mensen ervan zullen vinden. Zeker als je iets doet wat je passie is, kan je je heel kwetsbaar voelen. Het is je ‘inner critic’ die steeds naar boven komt elke keer als je iets nieuws doet of iets aan anderen laat zien. Dat is heel normaal, dat betekent juist dat wat je doet het het waard is. Als het allemaal comfortabel aan voelt dan ben je ook niet aan het groeien. Je mate van succes en geluk hangt voor een groot deel af of je naar dit stemmetje luistert. Laat je je tegen houden iets nieuws te doen en stel je het steeds weer uit door een angst om te falen of niet goed genoeg te zijn? Of vind je dat je pas iets kan doen als het ‘perfect’ is? Dan zal je nooit het maximale uit je leven halen. Of misschien houdt het je zelfs helemaal tegen om ooit je passie te volgen. Het gaat erom het juist te doen, ondanks dat stemmetje! Ik ben inmiddels best goed geworden in die ‘inner critic’ te hanteren elke keer als die opkomt.

Maar, ook ik merk dat ik er soms toch weer intrap. Omdat ik zoveel mogelijk mensen wil bereiken, ben ik een online mindfulness programma aan het ontwikkelen. Iets wat ik nog nooit gedaan heb en het gaat met vallen en opstaan. Ik wil de onlinecursus zo persoonlijk mogelijk maken en het gevoel geven alsof je daadwerkelijk samen met mij de cursus doet. En dat betekent dus, dat ik mezelf moet gaan opnemen. En daar steekt mijn inner critic de kop op! Ik heb me toen ik mijn Instagram voor Mindful Bali begon al over mijn fotovrees moeten zetten. En dat gaat steeds beter! Maar een camera op mijn hoofd, dat gaat nog net even een stapje verder! Mijn ‘inner critic’ begint al gelijk van alles en nog wat te roepen. Bang dat mensen me zullen veroordelen of dat ik ‘stom’ doe op de camera of dat ik er vreemd uit zie.

Lees aan het einde van de maand of ik mijn overtuigingen over geld heb kunnen veranderen en of ik mij over mijn cameravrees heen heb kunnen zetten!

Xx

Nadja

Mindful Bali

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. wat een mooie blog! En herkenbaar. Ik heb hier ook mee gedeald toen ik kort geleden een nieuwe baan aangeboden kreeg, tijdelijk voor een jaar, voor minder uren per week dan ik nu werk. Maar het voelde zo goed! Toch heb ik nog gekozen voor een stukje zekerheid en weten te regelen dat ik bij de nieuwe baan gedetacheerd wordt door mijn huidige werkgever, waar ik eigenlijk niet terug wil komen. Maarja, als single huiseigenaar is de zekerheid van iedere maand salaris wel heel prettig. Die overtuiging heb ik nog niet los kunnen laten..
    Ik ben benieuwd naar je online mindfulness programma!

    1. Hi Michelle, dankjewel oor je reactie en wat goed van je dat je die stap hebt genomen. Wat zekerheid achter de hand houden is nooit verkeerd, maar je gevoel geeft je altijd de juiste richting aan. Heel veel succes en plezier in je nieuwe baan! x