Hormonen en verschillende soorten hormoonvrije anticonceptie

Health, Zwanger  /   - 

De ene vrouw heeft er (vaak) last van, de ander fietst er zo doorheen: de eeuwige struggle met hormonen…  Wat zijn hormonen nu precies en hoe kijken wij hier tegen aan bij ILH? En welke vormen van hormoonvrije anticonceptie zijn er allemaal? 

Bijna 2 jaar geleden ben ik gestopt met de pil. Waarom? Ik wilde liever geen kunstmatige hormonen meer in mijn lichaam. Na een aantal jaar lang niet lekker in mijn vel te zitten, moodswings, migraine en het idee dat ik totaal mijzelf niet meer was heb ik de pil overboord gegooid. Wat bleek? Voor heel veel vrouwen in mijn omgeving was dit heel herkenbaar. Op dit moment ben ik zoekende naar een anticonceptiemethode die bij mij past en waar ik mij goed bij voel, maar tot dusver is dat nog niet gelukt. Voor jullie deze blog over wat hormonen nou precies zijn en de verschillende mogelijkheden voor (hormoonvrije) anticonceptie!

Hormonen en hormoonvrije anticonceptie

Hormonen

Hormonen zijn stofjes die worden aangemaakt door je lichaam en regelen een hoop dingen in je lijf. Zo zijn hormonen betrokken bij de voorplanting, stofwisseling, groei, spijsvertering, waterhuishouding, orgaanfuncties en gedrag, gevoel en emoties. Stress heeft een nauwe relatie tot je hormonen, in stressvolle situaties komen er namelijk stresshormonen vrij. Er zijn een hoop verschillende soorten hormonen aanwezig in je lichaam, zoals schildklierhormonen, groeihormonen en geslachtshormonen. De vrouwelijke hormonen noemt men oestrogenen. Deze spelen een grote rol bij de menstruatie, zwangerschap en de overgang. Rond je menstruatie zijn jouw hormonen flink aan het werk wat kan leiden tot verschillende ongemakken, het kan zijn dat je lichaam vocht vasthoudt waardoor je gewicht wat toeneemt en je kunt wat emotioneler zijn.

Anticonceptie

Wanneer je niet zwanger wil worden of veel last hebt van hormonen kun je gebruik maken van anticonceptiemiddelen. Deze zorgen ervoor dat je niet zwanger raakt en kunnen je hormonen reguleren. Daarnaast kun je met anticonceptiemiddelen je menstruatie sturen of zelfs overslaan/onderdrukken. Er zijn verschillende soorten anticonceptiemiddelen, waaronder de (prik)pil, anticonceptiepleister, anticonceptiering en het (hormoon)spiraaltje. Veel van deze anticonceptiemiddelen bevatten hormonen. Hoewel een grote groep vrouwen hier niet veel effecten van merkt, is er ook een groep die hier wél last van heeft. Veel voorkomende klachten zijn gewichtsschommelingen, depressiviteit, hoofdpijn, gespannen borsten en libidoverlies. Best wel vervelende klachten.. Een uitkomst kan hormoonvrije anticonceptie zijn!

hormonen anticonceptie

Hormoonvrije anticonceptie

De koperspiraal

Naast de hormoonspiraal kun je ook kiezen voor een koperspiraal. Een koperspiraal is gemaakt van, je raadt het al, koper en wordt in de baarmoeder geplaatst door de huisarts of gynaecoloog. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af, wat een verlammend effect heeft op zaadcellen waardoor deze de eicellen niet kunnen bevruchten. Daarnaast zorgt het koperspiraaltje ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor de eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Er zijn verschillende soorten koperspiralen, welke 5 tot 10 jaar effectief zijn. Recente onderzoeken tonen aan dat de koperspiraal een betrouwbare en veilige anticonceptiemethode is. Je menstruatie kan wat heftiger worden maar herstelt zich doorgaans na 3 maanden weer zoals voorheen. Het spiraaltje kun je elk gewenst moment laten verwijderen. Een koperspiraaltje bedreigt op geen enkele wijze de gezondheid of toekomstige vruchtbaarheid.

hormoonvrije anticonceptie, spiraal, koperspiraal

Condooms

Een condoom is het enige middel dat tegen zwangerschap én soa’s beschermt. Een condoom is betrouwbaar bij zorgvuldig gebruik. De kans is klein dat daarbij toch een zwangerschap ontstaat. Je kunt deze vorm van anticonceptie kopen bij de drogist of supermarkt.

Kalendermethode

De kalendermethode is een natuurlijke vorm van anticonceptie. Je houdt de periode 7 dagen voóór en 2 dagen na de eisprong bij op een kalender, vervolgens kun je de dagen dat je vruchtbaar bent markeren. Tijdens deze vruchtbare dagen moet je veilig (bijvoorbeeld met een condoom) vrijen. Je kunt dit ook bijhouden in een app of een workshop volgen om je lichaam beter te leren kennen, zoals met sensiplan. De kalendermethode is niet volledig betrouwbaar. Veel vrouwen hebben immers last van een onregelmatige cyclus en het kost veel tijd om te berekenen. Daarnaast kan je cyclus beïnvloed worden door bijvoorbeeld stress, ziekte, etc.

Lady-Comp

De Lady-Comp is een anticonceptiemethode waarbij je dagelijks je temperatuur meet met een klein computertje. Door het dagelijkse meten herkent het apparaat of je wel of niet vruchtbaar bent en geeft het dit aan met een betrouwbaarheid van 99,3%.

Direct na het wakker worden meet je je temperatuur (onder je tong) met een thermometer. Na een aantal seconde verschijnt je temperatuur. Op basis hiervan leert het apparaat je cyclus kennen. Aan het begin zal het computertje nog niet nauwkeuring zijn, dus geeft ‘ie een geel lampje. Voor de zekerheid dus een condoom gebruiken bij seks op deze dag. Maar na een tijdje komt er steeds vaker een groen lampje (onvruchtbaar die dag) of een rood lampje (vruchtbaar). Het is heel belangrijk dat je het nauwkeurig bij houdt. Doe je dat niet, dan kan het computertje dit ook niet doen. Al eerder schreven wij over hormonen en de Ladycomp. Deze blog vind je hier terug.

ladycomp, anticonceptie, voordelen van geen pil slikken

 

Dit zijn de meest voorkomende hormoonvrije anticonceptiemethodes. Natuurlijk zijn er meerdere alternatieve, misschien heb jij wel een bepaalde methode die hier niet tussen staat en die voor jou goed werkt. Laat het mij gerust weten in een reactie! 

Liefs, Lindelotte

Bronnen: T-Safe, Lady-Comp, Daysy, Anticonceptie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *