Voordelen van geen pil slikken & betere alternatieven

Health  /   - 

Je hebt het er vast wel eens met vriendinnen, je zus of moeder over gehad: de anticonceptiepil. En dan met name de voor -en nadelen ervan. De meningen blijven er over verdeeld. De één voelt zich juist goed bij de pil, de ander zweert bij een spiraal of anticonceptiering. Maar los van wat je nu het prettigst vindt, blijft het natuurlijk een feit dat bovengenoemde vormen je natuurlijke hormoonhuishouding totaal verstoren. Wat naar onze mening niet heel gezond kan zijn (uitzonderingen daargelaten). Maar wat moet je dan? Dat is een vraag die ook ik (Mirte) bij iedere nieuwe strip weer aan mezelf stel. Welke alternatieven zijn er nu allemaal? En wat zijn de voordelen van geen pil slikken? Laten we met die laatste vraag beginnen.

Voordelen van geen pil slikken

Je eigen natuurlijke hormonen komen weer in balans.

Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel. De anticonceptiepil zit vol met kunstmatige hormonen en dit verstoord je natuurlijke hormoonbalans. Dit kan klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid geven. Ook kan het je humeur (in negatieve zin) flink beïnvloeden. Wanneer je met de pil stopt verdwijnen deze klachten vaak als sneeuw voor de zon. We hebben al veel vriendinnen zien ‘opleven’ nadat ze stopten met de pil omdat ze zich al een tijdje niet goed voelden.

Je bent korter ongesteld

Over het algemeen is je menstruatie heftiger, maar ook korter wanneer je stopt met de pil. Je menstruatie is sowieso al geen pretje dus die paar extra ‘vrije’ dagen heb je weer in the pocket.

Geen pil = hoger libido

Een hele belangrijke! De pil staat er om bekend dat het je libido enigszins kan onderdrukken. Minder zin in seks dus. En wie wil dat nu? Op het moment dat je stopt met de pil, komt je eigen hormoonproductie weer op gang en kan je libido aanzienlijk stijgen!

De kilo’s vliegen er (mogelijk) van af

Oké, dat is misschien wat enthousiast, maar toch is de kans groot dat je tussen de 2 en 5 kilo kwijtraakt wanneer je stopt met de pil.

Slik je geen pil, dan kan je hem ook niet vergeten.

Je hebt vast ook wel eens zo’n stressmomentje gehad wanneer je er achter kwam dat je er één was vergeten. Alles behalve chill. Geen stress meer dus 😉

Overweeg je om te stoppen met de pil? Doe dit dan in overleg met je huisarts, en bespreek de alternatieven. 

Drie natuurlijke(re) anticonceptie alternatieven

Lady-Comp

De Lady-Comp is een anticonceptiemethode die geheel natuurlijk en hormoonvrij is. Dagelijks meet een klein computertje je temperatuur, direct na het wakker worden. Door het dagelijkse meten herkend het apparaat of je wel of niet vruchtbaar bent en geeft het dit aan met een betrouwbaarheid van 99,3%.

Hoe werkt de Lady-Comp?

Direct na het wakker worden meet je je temperatuur (onder je tong) met de thermometer van de Lady-Comp. Na een aantal seconde verschijnt je temperatuur. Op basis hiervan leert de Lady-Comp je cyclus kennen. Aan het begin zal het computertje nog niet nauwkeuring zijn, dus geeft ‘ie een geel lampje. Voor de zekerheid dus een condoom gebruiken bij seks op deze dag. Maar na een tijdje komt er steeds vaker een groen lampje (onvruchtbaar die dag) of een rood lampje (vruchtbaar). Daisy geeft je in deze blog meer info over de werking, en haar ervaringen met de Lady-Comp. ladycomp, anticonceptie, voordelen van geen pil slikken

Koperspiraal

Een koperspiraal bestaat uit een plastic ankerframe omhuld met koperdraad. De spiraal wordt door je huisarts of gynacoloog ingebracht in de baarmoeder via een dunne huls. Door het koper wordt de beweeglijkheid van zaadcellen vermindert waardoor ze de eicel niet kunnen bevruchten. De koperspiraal is een betrouwbare manier van anticonceptie die geen invloed heeft op je natuurlijke cyclus. Maar je menstruatie kan er wel heviger van worden en sommige vrouwen hebben een koperallergie waardoor de spiraal onmiddellijk moet worden verwijderd. Ook kan het voorkomen dat je heel lang na plaatsing van de spiraal (licht) blijft vloeien.

Staafje

Net als het koperspiraaltje hierboven is het anticonceptiestaafje een methode waarbij je voor meerdere jaren ‘klaar’ bent. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen. Het inbrengen van het staafje gebeurt door een arts of verloskundige en is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Voor meer info kun je hier terecht.

Heb jij goede en natuurlijke tips wat betreft anticonceptie? En wat zijn volgens jou de voordelen van geen pil slikken? Laat het ons vooral weten hieronder in de comments! 

Liefs Mirte

Bron: Cosmopolitan, Anticonceptie, Bedrock.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Jullie zetten de pil nu neer alsof het super slecht is! Hier ben ik het deels mee eens.. ik heb het koperspiraal en staafje allebei gehad en die hebben misschien nog wel ergere nadelen waar jullie het niet over hebben…

      1. Ik heb het implanonstaafje gehad en laten verwijderen omdat ik meerdere cysten op mijn eierstok kreeg ervan, die operatief verwijderd moesten worden (6 bij 8 cm!) Had altijd pijn bij de seks, dus voor mij geen aanrader!

    1. De bijwerkingen van anticonceptie verschilt natuurlijk per persoon. Sommigen hebben nergens last van. Wij willen niks negatief afschilderen, maar van alles de voor- en nadelen te laten zien en proberen meer informatie te geven. Welke andere nadelen heb jij gemerkt bij het koperspiraal en het staafje?

  2. Het staafje in je arm is heel slecht voor je. Er zijn veel onderzoeken geweest dat de staafjes gaan dwalen in je lichaam. Mijn huisarts wil het staafje daarom niet plaatsen.

  3. Je hebt ook de Evra pleister, die jeiedere week plakt en ook een lage dosis hormonen geleidelijk afgeeft, wat hormoonschommelingen aanzienlijk kan verminderen. Het enige nadeel is dat deze dan weer niet hormoonvrij is…

    1. Yes, ik gebruik de EVRA pleister al een paar jaar en ben super tevreden! Geen stemmingswisselingen, elke maand maar een paar dagen licht ongesteld (en zonder krampen!) en gewoon het idee dat ik minder hormonen binnenkrijg vind ik heel fijn. Inderdaad niet helemaal hormoonvrij maar wel een veel lagere dosis dan de pil. Zou ook nooit meer terug willen switchen.