The happiness project #8 – hormonen in balans en vergeving

Health, Mind  /   - 

Een jaar lang werken aan zelfacceptatie en geluk door middel van Mindfulness. Dat is wat mijn Bali vriendinnetje Nadja gaat doen met The Happiness Project. Nadja runt haar eigen mindfulness bedrijf: Mindful Bali. Vorig jaar deed ik een mindfulness cursus bij Nadja, wat ook de start was van onze vriendschap. Nadja helpt anderen om bewuster en gelukkiger te leven. Maar kwam tot de conclusie dat haar eigen leven ook wel een happiness update kan gebruiken. Nadja gaat een jaar lang voor I Love Health gastbloggen en haar ‘Happiness Project’ met ons delen. In haar eerste blog vertelt ze wat ze precies gaat doen. Deze maand werkt ze aan haar hormonen en vergeving.

Nadja: Afgelopen maand heb ik mij gericht op mijn hormonen weer een beetje in balans te krijgen en op vergeving.

Stap 1: de hormonen weer in balans!

Om mijn eerste doel te bereiken haalde ik na 5 jaar mijn spiraal uit mijn lichaam. Hierdoor kon ik eindelijk weer een normale cyclus krijgen. Een spiraal is wel lekker makkelijk natuurlijk, aangezien je niet ongesteld wordt, maar daarvoor is je lichaam niet gemaakt.

Nadat mijn spiraal er was uitgehaald deed ik wat schietgebedjes opdat mijn cyclus weer normaal zou terugkomen. Dat bleek een gevalletje “Be careful what you wish for”  te zijn… Vóór mijn spiraal was mijn cyclus vrij normaal. Ik had een beetje rug- en buikpijn en was natuurlijk iets meer emo. Mijn lichaam had nu blijkbaar besloten dat ik ongesteld werd voor de komende 5 jaar. De eerste 3 dagen dacht ik dat een monster mijn hoofd had overgenomen. De PMS was real. Vervolgens heb ik 5 dagen op de grond gelegen van de pijn, met alle zweetaanvallen en huilbuien van dien. Je kan natuurlijk ook niet zomaar kunstmatig je lichaam ontregelen zonder dat daar consequenties aan zitten. Het kost tijd voor je lichaam om weer een nieuwe balans te vinden. Het goede nieuws is wel dat ik weer een normale cyclus heb. Het komende jaar ga ik gewoon verder met mijn hormonen uitbalanceren tot het weer helemaal normaal is. Het voelt als een enorme opluchting dat het eruit is en mijn lichaam zich eindelijk weer kan herstellen. Deze hormonen maand is er een van “het wordt eerst erger voordat het beter wordt” en daar leg ik me nu maar even bij neer.

Anticonceptie

Uiteraard moest ik ook een oplossing vinden voor een natuurlijke manier van anticonceptie. Ik vind de Lady comp een fantastische en betrouwbare oplossing. Als jij ook natuurlijke anticonceptie wilt, maar de Lady comp iets te prijzig vindt, kun je ook de app Natural cycles kopen. Die werkt vrij gemakkelijk: meet elke ochtend je temperatuur op, vul die in. Et voila, zelfde effect!

Stap 2: vergeving

Mijn tweede doel van de maand was werken aan vergeving. Ik had nog 2 mensen uit mijn verleden die ik nog niet had vergeven en het was hoogste tijd daarmee te beginnen. Ik heb in mijn leven de nodige “daddy issues” opgelopen. Mijn vader was alles behalve ideaal. Hierdoor heb ik zelf in mijn leven diverse foute mannen aangetrokken. Waar de één maar een beetje fout was, was de ander fout op de meest spectaculaire wijze. Dat levert uiteraard de nodige schade op. Bovendien had ik dan nog de ultieme uitdaging: mijn vader zelf vergeven. Ook al is het makkelijker om voor altijd boos te blijven, het brengt je nergens. Bovendien word je er niet gelukkiger van. Let wel: vergeving betekent niet je het gedrag goedkeurt, dat je die persoon weer in je leven moet toelaten of dat die persoon het zelfs maar hoeft te weten. Vergeving is puur voor jezelf, en voor niemand anders.

Foute exen…

Na de halfslachtige pogingen van vergeving uit het verleden ging ik er nu eens goed voor zitten. Ik heb een hele avond gespendeerd om door alle stappen heen te gaan. Tot mijn grote verbazing lukte het me snel om alles van me te laten afvallen. Ik kon zien hoe ik toen een aandeel aan de situatie had, hoe ik zelf ook niet goed heb gehandeld en door mijn eigen issues toentertijd in die destructieve relatie ben blijven hangen terwijl ik er ook uit had kunnen stappen. Het nemen van deze verantwoordelijkheid voor mijn aandeel was niet per se leuk, maar wel een enorme opluchting. Eerst voelde ik me vooral een slachtoffer. Nu zag ik hoe ik die harde lessen op dat moment nodig had om verder te groeien en juist mijn issues op te lossen. Gek genoeg had ik aan het einde van de avond, na een lange (niet verstuurde!) brief te hebben geschreven alleen maar een gevoel van oprecht medelijden met hem en kon ik niet eens meer boos zijn. Ik voelde me in een klap zoveel lichter. Ik had een enorme last van me afgeworpen!

Mijn vader vergeven was een grotere klus. Het lastige met ouders is dat je ze zelf niet hebt uitgekozen. Daar kun je dus ook geen verantwoordelijkheid voor nemen. Ik schreef mijn vader meerdere brieven. Stapje voor stapje probeerde ik te werken naar meer begrip, compassie en vervolgens vergeving. Het heeft mij in die stappen geholpen om in te zien hoe ook hij handelt vanuit pijn, wanhoop en onmacht. Hoe hij niet beter kon dan ie deed. Hoe hij mentaal erg ziek ik. Ik wist dat hem haten of het willen van rechtvaardigheid verspilde energie is.

Kun je het verleden veranderen?

Dit proces is moeilijk. De meeste dagen voelt het alsof ik het al helemaal heb losgelaten, sommige dagen voel ik dat ik mezelf vasthoud aan dat verhaal van pijn en onrecht. Ik heb nog wat werk te doen, maar ik ben in deze maand wel al op 80% gekomen van mijn proces. Dit was mega empowering. Je kunt je verleden meenemen en je heden laten beïnvloeden of je kunt het loslaten. Ook al kun je het verleden niet veranderen, deze keuze heb je wèl altijd.

Vergeving

Deze maand ben ik dus ondanks de razende hormonen weer een grote stap dichter bij mijn optimale geluk gekomen. Ik hoop dat ik anderen met mijn verhaal kan inspireren om mensen te vergeven en weer wat lichter door het leven te gaan.

Xx
Nadja

Deze blog hoorde eigenlijk nog bij eind juli. Dus half augustus zal zij al de nieuwe challenge voor de maand augustus met ons delen. ik ben weer benieuwd? Stay tuned! x Daisy

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Love your blog (learning Dutch at the same time). I can really recommend Natural Cycles – I’ve been using it for more than a year – best decision of my life.