5-10% van de vrouwen heeft het: PCOS // Weet jij wat het is?

Health  /   - 

Met gezondheid bedoelen we bij ILH meer dan alleen voeding en sport. Want enkel een gezond eetpatroon en voldoende beweging wil nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk gezond bent. Zo zijn er tal van aandoeningen die wel degelijk van invloed zijn op je gezondheid, maar die niet (perse) te verhelpen zijn met een gezonde lifestyle. Een goed voorbeeld is PCOS, ofwel het polycysteus ovarium syndroom. Een syndroom dat enkel bij vrouwen voorkomt. Omdat dit een weinig besproken en vrij onbekende aandoening is, en de symptomen een impact kunnen hebben op je gezondheid (bv. onvruchtbaarheid) leek het ons goed om hier wat meer informatie over te geven. Wat PCOS precies inhoudt lees je in dit artikel.

Wat houdt PCOS in?

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Dit heeft als gevolg dat het proces van rijping van de eiblaasjes verstoord is, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Dit worden ook wel follikels genoemd. Het gevolg hiervan is dat er gedurende langere tijd geen eisprong plaats kan vinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert. De oorzaak van PCOS is onduidelijk. Maar waarschijnlijk heeft het te maken met een verstoring in de aanmaak van hormonen in de eierstokken.

Wat zijn de symptomen?

Er is mogelijk sprake van PCOS als je minstens twee van de onderstaande symptomen hebt:

  • geen of onregelmatige menstruatie;
  • teveel mannelijk hormoon in je lichaam;
  • veel kleine eiblaasjes (follikels) in de eierstokken (wordt met een echo vastgesteld).

Maar er zijn meer signalen die duiden op PCOS:

  • Puistjes /acne
  • De haargroei kan wat ‘mannelijker’ worden. Meer haar op de kin, borsten of onderbuik, en minder haar bij uw slapen en kruin.

Dit zijn de belangrijkste korte termijn gevolgen van PCOS. Maar op lange termijn kan het wel extra klachten en problemen met zich meebrengen. Suikerziekte, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en baarmoederslijmvlieskanker zijn daar voorbeelden van. Echter is het wel zo dat deze gevolgen pas na de overgang kunnen optreden. Het klinkt nu allemaal wat heftig, maar in principe is PCOS een goedaardige aandoening.

Bij twijfel….

Heb je last van een uitblijvende menstruatie of herken je een van de andere bovenstaande symptomen? Breng dan vooral een bezoekje aan je huisarts. Ondanks dat je je heel gezond en fit voelt, zegt dat verder niets over de rest van je gezondheid. Bewust en oplettend met bepaalde kwaaltjes, plekjes en andere opvallende symptomen aan je lichaam omgaan horen ook bij gezond bezig zijn.

Liefs Mirte

Bronnen: Thuisarts.nl, Gezondheidsplein.nl, Stichtingpcos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *