Hoe gezond ben ik echt? Ik deed een Health Check Up

Health  /   - 

Het is al weer even geleden: in juni ging ik naar Haarlem voor een zogenaamde Health Check Up bij REFLEQT Clinic. Een soort van APK voor mijn lichaam. Franca, de eigenaresse benaderde mij via Instagram. Omdat Franca orthomoleculair en cosmetisch arts is, trok het mijn aandacht. Ik heb eerder goede ervaringen gehad met een orthomoleculair arts die me hielp met mijn PDS (prikkelbare darmsyndroom). Toen zij mij benaderde had ik helaas toch weer last van die stomme darmen en mijn huid was heel slecht na twee maanden Bali. Dus ik ging graag in op deze invite!

Health Check Up

Deze health check up is een vorm van functionele geneeskunde. Dit is een nieuwe medische methodiek waarbij fysieke en psychische klachten in kaart worden gebracht en aangepakt. Bij bijvoorbeeld huidklachten wordt niet alleen naar de huid maar ook naar de darmfunctie, voeding en stress gekeken. De fysiologie van het lichaam op orde brengen werkt tevens ter voorkoming van het ontstaan van ziekten.

Vooraf aan mijn eerste consult vulde ik een uitgebreide vragenlijst in met betrekking tot mijn gezondheid en de klachten die ik had. Aangekomen in de kliniek in Haarlem maakten Franca en ik kennis en legde ze meer uit over het consult en de scan die ik zou krijgen.
Het apparaat heet een ES-teck body scan en maakt – vandaar de naam – een scan van je lichaam. Deze body scan is onderdeel van het health consult. Er wordt naar het hele lichaam gekeken. Denk aan de risico’s op ziekten als diabetes, hart-en vaatziekten en lever- en vaataandoeningen, maar ook naar je autonome zenuwstelsel (lichamelijke of psychische stress) en je hormonen.
Na de scan worden de resultaten direct geanalyseerd en doorlopen. Je krijgt het document met de uitslag ook mee. Omdat ik met PDS-klachten loop en er nooit echt geconstateerd is waardoor het komt, adviseerde Franca mij om nog aanvullend onderzoek te doen door middel van een bloedtest en ontlastingsonderzoek. health check up refleqt

Mijn uitslag & advies

Ik zal je niet vermoeien met de volledige uitslag. Gelukkig kwam ik als heel gezond uit de bus. Ik deed mijn ‘I Love Health-status’ in elk geval eer aan. Pffiew! Zou ik ff door de mand vallen anders… 😉 Gezien mijn PDS kreeg ik het advies te stoppen met koemelk, of dit in elk geval te verminderen. Ook constateerde Franca een lage bloeddruk. Hiervoor moet ik dagelijks Sole drinken (keltisch zeezout met water) en/of wat vaker zoethout thee drinken. Verder kreeg ik een lijstje mee met supplementen die ik het beste kan slikken.
Hop naar huis, kwark en melk de koelkast uit en een flinke bestelling bij de Vitamin Store gedaan.
Over 2 maanden moet ik terug komen. Dan zijn de uitslagen van mijn bloed- en ontlastingsonderzoek binnen en heb ik 2 maanden het advies van geen koemelk en de supplementen gevolgd.

Flash forward, 2 maanden later!

ik heb braaf de koemelk gemeden. En ik moet zeggen, mijn buikje ging een stuk beter. Perfect is het nog niet, maar de PDS klachten lijken minder. Maar ik ben natuurlijk ook met alle supplementen begonnen, dus ik vind het dan altijd lastig om in te schatten wat werkt en wat niet. Maar goed, iets werkt, en ik voel verbetering, dus dat is sowieso fijn! Ook mijn huid is veel beter. Alle puistjes en onzuiverheden die ik 2 maanden geleden had zijn zo goed als verdwenen.

De uitslag en het advies

Bij mijn tweede consult bespreken Franca en ik hoe het gaat. Goed, leg ik uit. De resultaten van mijn bloed- en ontlastingsonderzoek zijn binnen.

Gevoeligheid voor…

Het bloedonderzoek was naar gevoeligheid of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. Ik ben nergens echt intolerant voor, gelukkig. Maar gevoelig ben ik wel voor een aantal voedingsmiddelen:
 • Gluten
 • Koemelk
 • Kippeneieren
 • Zwarte peper
 • Ananas

Het beste is om deze voeding maximaal 1 x per 4 dagen dit eten. Koemelk was ik al mee gestopt, maar gluten en eieren vind ik wel een dingetje hoor! Dat eet ik regelmatig. Maar goed, als je je beter voelt is dat natuurlijk veel waard. Ik ga het een kans geven en in elk geval minderen! health check up refleqt

Candida it is 🙁

Verder heel opvallend uit darmonderzoek: ik heb candida overgroei in mijn darmen. Dit zit in je darmen en wordt veroorzaak door suiker en door onverteerd eten. Ik heb alleen last van de opgeblazen buik, maar klachten kunnen zijn:

 • Buikklachten (pijn, winderigheid, opgeblazen gevoel of maagzuur)
 • Jeuk en eczeem
 • Extreme zin in zoetigheid en suikers, eetbuien
 • Voedselallergieën/intoleranties
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Depressie / stemmingswisselingen
 • Opgeblazen gevoel
 • Slecht geheugen
 • Angstaanvallen
 • Weinig zin in seks
 • Vaginale infecties (jeuk)
 • Spruw in en rond de mond
 • Gewichtstoename
 • Lekkende darmsyndroom
 • Brain fog (met name na het eten). 

Het enige waar ik last van heb is die opgeblazen buik. Ik krijg hier een kuurtje voor die ik bij de apotheek moet ophalen, waarmee het na 4 weken over zou moeten zijn. En snelle suikers zoveel mogelijk laten staan en producten met gist (zoals brood, zuurdesem mag wel) omdat dit ook de groei bevordert. Ben benieuwd.

Disbalans in de darmen

Tot slot wordt er nog een bacterie disbalans en ontstekinkjes in mijn darmen geconstateerd. Ik krijg een goede probiotica voorgeschreven en het advies om vaker gefermenteerde voeding op het menu te zetten, zoals zuurkool, kimchi en miso.

Puntjes op de ‘i’

Ik ga met alle adviezen aan de slag! Over een half jaar kom ik terug voor een nieuwe scan om te zien waar ik dan sta!

Als je alles zo leest, lijkt het alsof ik heel ongezond ben. Maar zoals Franca ook zei: je bent hartstikke gezond, maar dit zijn de puntjes op de i. Aangezien ‘gezondheid’ mijn hobby en werk is, vind ik het dus heel interessant om dit te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan. Ik houd je op de hoogte!

Waarom een Health Check Up?

Als je benieuwd ben naar je gezondheid  kun je die door middel van deze health check up in kaart laten brengen. Je kan gezondheidsklachten hebben en deze willen verminderen maar je kan ook preventief kijken naar je gezondheid om zo te voorkomen dat je klachten gaat krijgen. Zie het als een APK keuring voor je lichaam. Er wordt gekeken naar de lichaamsfuncties van je lichaam. Hoe functioneert het?
Soms gaan er processen minder goed, dit kan klachten geven, vandaag of morgen of over een tijdje. Deze verstoringen kunnen opgespoord worden en door middel van advies ook verholpen worden. Het gaat dan om advies op het gebied van voeding, leefstijl en supplementen.
Zo’n check up zit nog helemaal niet in ons systeem. Gek eigenlijk. Want we gaan wel twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle, of je nu wel of geen klachten hebt. Maar met de rest van ons lichaam doen we dat niet. Als je het zo bekijkt, is het helemaal geen gek idee zo’n health check, vind je niet?

Prijs Health Check up

Een consult kost €225 en kan (deels) vergoed worden door je verzekeraar. Als je een afspraak maakt bij REFLEQT, laat dan weten dat je via I Love Health/ Daisy komt!
Alle supplementen en extra onderzoekskosten kun je opgeven als ziektekosten bij je belastingaangifte, zodat je daar iets van terugkrijgt. Zo valt het dus mee. En laten we eerlijk zijn, je gezondheid is eigenlijk het allerbelangrijkste, toch? Daar moet je ook wat voor over hebben. health check up refleqt
Liefs
Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Ik ben net als F ook in de war.. als je in juni bent geweest, dan is de checkup 2 maanden later in augustus geweest en over een half jaar terug gaan zou dan februari dit jaar zijn??