De voordelen van de zon voor lichaam en geest

Beauty, Health, Mind  /   - 

Naast het feit dat de zon ons voorziet van een mooi bruin kleurtje, zijn er nog meer positieve voordelen van de zon te benoemen. Zowel je lichaam als geest kunnen niet goed functioneren zonder voldoende zonlicht, ofwel vitamine D, want dat is wat ons lichaam alleen via zonlicht kan verkrijgen. Zo adviseerden dokters vroeger om de zon op te zoeken als je onverklaarbare gezondheidsklachten had. Denk maar aan het industriele tijdperk waarin arbeiders bijna dag en nacht in een fabriek stonden en geen enkel straaltje zonlicht oppikten. Dit leidde niet alleen tot vermoeidheid, maar ook tot zwakke botten en spieren. En dat is vandaag de dag niet anders. Als je te weinig buiten komt, heeft dat gevolgen voor je lichaam en geest. Om daar iets dieper op in te gaan, heb ik in deze blog een aantal voordelen van de zon op een rij gezet. Allemaal redenen om wat vaker een luchtje te scheppen. Ook als het zonnetje zich achter de wolken heeft verstopt. 

Hoeveel zonlicht per dag? 

Allereerst is het misschien goed om te weten hoeveel zon je dan precies nodig hebt. We weten namelijk ook allemaal dat een te veel aan zonlicht juist weer slecht is. Waar voldoende vitamine D helpt om onder andere kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen, kan een te veel juist tot kanker leiden. Wanneer je een half uur in de zon buiten bent, maakt je lichaam voldoende vitamine D aan die je per dag nodig hebt, en verklein je de kans op een vitamine D tekort. Dagelijks, het liefst tussen 12 en 15 uur een half uurtje naar buiten is dus voldoende. Wel is het dan belangrijk dat het zonlicht je huid ook kan bereiken. Zet dus geen pet op en trek ook niet al te dikke lagen kleding aan, want daar komt het zonlicht niet doorheen. 

Verder met de voordelen van de zon

Botten

Ik noemde het zojuist al even: zon is goed voor de kwaliteit van je botten. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, en vitamine D zorgt ervoor dat calcium zich hecht aan botten, waardoor deze sterker worden. Hetzelfde geldt voor tanden en nagels. 

Spieren

Vitamine D is heel erg belangrijk voor een optimale werking van je spieren. Zo zijn spierkrampen een van de eerste symptomen van een vitamine D-tekort. En dan gaat het niet alleen om de spieren in je armen en benen, maar bijvoorbeeld ook om de hartspier. Er wordt zelfs gedacht dat de afname van spierkracht bij ouderen niet alleen wordt veroorzaakt door ouderdom, maar deels ook door vitamine D-afname.

Depressie

Naast lichamelijke klachten kan een vitamine D tekort ook gevolgen hebben voor je geestelijke toestand. Zo blijkt uit een interessant onderzoek dat te weinig vitamine D kan leiden tot een depressie. Best heftig toch?! En dan te bedenken dat als je een depressie hebt, vaak veel uren binnen (in bed, of op de bank) doorbrengt, waardoor een depressie alleen maar ellendiger kan worden. 

Ritme

De zon regelt niet alleen het leefritme van de aarde (de verschillende seizoenen), maar is ook verantwoordelijk voor onze biologische klok. Je gaat slapen als het donker wordt en staat op als het licht wordt. Dit komt onder meer omdat de zon de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) beïnvloedt; zodoende is zonlicht van grote invloed op je slaapcyclus, en slaapproblemen. 

i love health detox retreat ibiza, daisy, voordelen van de zon
Op mijn balkon tijdens een vakantie in Ibiza , lekker aan het relaxen op een zonnebedje. Klein beetje zon, klein beetje schaduw, en natuurlijk met zonnebrand!

Weerstand

Omdat zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, versterkt zonlicht indirect ook je immuunsysteem. En een goede weerstand is weer van belang om ziekmakende micro organismen tegen te gaan. 

Natuurlijk medicijn

Om infecties en ontstekingen tegen te gaan, heeft je lichaam vitamine D nodig. Wetenschappers zijn dan ook druk aan het onderzoeken hoe ze Vitamine D kunnen toepassen in medicijnen. 

Goed voor de lijn

Heb jij ook het idee dat je met warm weer veel minder eet? Of in ieder geval minder trek hebt? Dat klopt als een bus. Bij veel zonlicht wordt er in je lichaam meer leptine geproduceerd. Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer onze maag vol is. Meer leptine, verminderd dus je eetlust. Mocht je willen beginnen met afvallen, dan is de zomer dus best wel een goed moment. 

Goed voor je humeur

Waar een tekort aan vitamine D kan leiden tot een depressie, zorgt een gezonde dosis vitamine D juist voor een goed humeur. Het hormoon endorfine (dat ook wordt aangemaakt onder invloed van de zon) geeft een gevoel van geluk en geeft je meer energie en een blijer gevoel. 

Psst! Smeer je wel altijd goed in met zonnebrand, minimaal factor 30. De schadelijke straling is er altijd, ook bij bewolkt weer. Lees hier meer over bescherming door zonnebrand.

Ik ga even heerlijk een blokje om, wat jij? Ervaar jij nog andere voordelen van de zon?

Liefs Mirte

Bronnen: gezondr.nl, Mens en gezondheid, vrouw.nl
Foto: Unsplash.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Wat een geweldig artikel over de voordelen van de zon! Ik vind het heerlijk om even in de zon te zitten als het kan en ik kan zeker de voordelen ervan merken.