Foods voor gezonde darmen // World Toilet day

Health  /   - 

Het is World Toilet Day. Ja echt. En dat is hartstikke belangrijk. Want je stoelgang zegt veel over je gezondheid. Je kunt je spijsvertering en je stoelgang gemakkelijk een handje helpen. Voeding en beweging doen een hoop goeds! Een gezonde darm is de basis voor een gezond lichaam. Hoe vanzelfsprekend gezonde darmen ook lijken, voor velen is het dat niet. Zo kampt Daisy sinds haar zestiende met een spastische darm (tegenwoordig PSD, prikkelbare darm syndroom genoemd). Misschien niet een heel sexy onderwerp, maar eigenlijk hartstikke normaal. Door gezond en bewust te eten, verminderde Dais haar klachten met wel 90%. (Bijna) nooit meer pijn en last. Heerlijk! Dat de juiste voeding heel veel kan doen voor gezonde darmen, ben ik dus van overtuigd.

Een trage spijsvertering, slechte voeding, stress (!) en milieuvervuiling hebben allemaal een slechte invloed op gezonde darmen. Probeer dit dus te vermijden. Met de juiste voeding kun je hier echter veel aan doen. Gezonde darmen zorgen voor een betere spijsvertering, meer energie, gemakkelijker gewichtsverlies en een beter immuunsysteem. Voeg deze 7 foods toe aan je eetpatroon en je zult snel verschil maken.

7 foods voor gezonde darmen

Greens/bladgroenten

(Donkere) bladgroenten zitten boordevol vezels die je helpen je darmen schoon te vegen. Daarnaast bevatten ze veel mineralen en antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen giftige stoffen waaraan we dagelijks blootgesteld worden. Als je echt veel last hebt van spijsverteringsproblemen, kan het goed zijn je groentes (kort) te koken, zodat het makkelijker te verteren is. Denk aan soepen en gestoomde groentes.

Chia zaden

Deze kleine zaadjes zijn de perfecte darmreinigers. Laat ze wel een paar minuten weken in water. Ze spoelen je maag schoon en zijn goed tegen verstopping. Daarbij bevatten chia zaden ook nog eens belangrijke omega-3 vetten die je lichaam nodig heeft.

Psyllium husk

Dit is een andere krachtige zaad dat ook een sterk reinigend werking op de darmen heeft. Dit was dan ook niet voor niks onderdeel van de Innerwave detox kuur die ik een aantal maanden terug volgde. Als je psyllium husk in een glas water doet, absorbeert het veel water en wordt het een dikke brij. Drink erna wel veel water.

Kruiden

Huis-tuin-en-keuken kruiden kunnen veel verlichting bieden bij darmprobleempjes. Venkelzaad helpt bij de eliminatie van slijmopbouw in de darmen en verlicht bij ‘gasvorming’. Munt is rustgevend bij spijsverteringsproblemen en helpt bij een opgeblazen gevoel. Oregano heeft zowel antivirale als antischimmel eigenschappen.

Cayenne peper

Cayenne peper lost eventuele slijmophopingen in de darmen op. Daarbij kan het ook de symptomen van indigestie (spijsverteringsproblemen) verhelpen. Ook voegt het ‘warmte’ toe aan je maaltijden, wat toch wel lekker kan zijn in deze koude dagen. Tip: voeg eens een snufje toe aan smoothie. Lekker!

Prebiotica

Onze darmen bevatten 100 triljoen micro-organismen, die een cruciale rol spelen in de spijsvertering, bescherming tegen infecties, de opname van voedingsstoffen en het immuunsysteem. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die deze microben voeden. Je vindt het in o.a. prei, ui, knoflook, appel, amandelen, bananen en zoete aardappelen.

Probiotica

Probiotische voedingsmiddelen zijn gefermenteerde voedingsmiddelen die goede bacteriën bevatten. Denk aan zuurkool, kimchi, natuurlijke yoghurt en kefir. Deze voedingsmiddelen helpen de darmen aan meer goede bacteriën om zo goed te kunnen functioneren. Je kunt het ook als probiotica supplement nemen.

Liefs, team ILH

Bron: www.mindbodygreen.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 reacties

 1. Veel dingen die jij noemt zijn in totale tegenspraak met het zgn fodmap dieet. De laatste tijd vindt daar steeds meer onderzoek naar. Het is gebaseerd op de gedachte dat bv koolhydraten te klachten veroorzaken. Google er maar eens op, zeer waardevol!

  1. Beste Anne, het fodmap beperkende dieet gaat niet over het vermijden van koolhydraten. Iedere letter in fodmap staat voor een bepaalde stof in voeding die in je darmen gasvorming en andere ellende veroorzaakt. Zo staat de ‘f’ voor fructanen die oa in tarwe voorkomen.

 2. Ik heb ook jarenlang heel erg last gehad van buikpijn:( Echt niet te doen. ’s Ochtends bijna flauwvallen van de pijn, niet meer durven eten…geen pretje. Ik eet nu ongeveer een jaartje totaal anders, en heb bijna nooit meer klachten! Ik eet veel groente (heel veel, fruit), yoghurt en hier en daar wat noten enzo. Ik ben erachter dat één van de grootste boosdoeners bij mij tarwe is. Dus dat heb ik voor zo’n 90% geschrapt. En doordat ik geen brood, pasta e.d. eet, eet ik dus veel meer groente. Wat voel ik me beter zeg! En als diehard vega at ik sowieso al bijna geef fastfood, alhoewel ik erg kan genieten van een frietje 🙂

 3. Ik kijk graag naar je site! Maar Ik heb zelf last van PDS en het eten van bijv. yoghurt, kool, hete kruiden en appel is voor mij en mn darmen absoluut geen pretje! Verder een leerzaam artikel, maar helaas niet bij mij van toepassing.

 4. Fijn artikel! Ik vind deze challenge zo leuk en doe dan ook nog steeds enthousiast mee.. Zo benieuwd of ik 31 januari mijn eigen gestelde doelen heb behaald!

 5. Ook dit artikel komt weer als geroepen.
  Vorige week ben ik al naar de huisarts gegaan omdat ik de laatste tijd veel last met van m’n darmen.
  Ik heb hiervoor medicijnen gekregen (waar ik liever z.s.m. weer vanaf ben, hoe minder hoe beter in mijn mening.)
  Maargoed, met dat en de juiste voeding hoop ik dat ik snel van m’n klachten af ben!

 6. Kleine correctie; het heet al heel lang geen spastische darm meer, maar prikkelbare darm syndroom. Zie ook http://www.pdsb.nl
  En al je tips kunnen helpen, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Cayennepeper is scherp, wat voor veel PDSers als niet prettig wordt ervaren 🙂

  1. Hoi Angela, je hebt gelijk van de benaming. Mijn klachten zijn inmiddels al zo ‘oud’, dat er toen nog van spastische darm werd gesproken. Maar ik zal het even aanpassen in het artikel. Dank je! groetjes, Daisy

 7. Ongelofelijk hoeveel goede voeding doet tegen buikpijn! Zelf ook jaaaaren last van gehad. Nu ik weinig vet meer eet/drink (bv koffiemelk is ook erg vet) heb ik nauwelijks meer buikpijn. Heerlijk! Ik vind je artikelen in deze Byebyebelly reeks erg leuk!