Buikvet… wat een pain in the ass kan dat zijn om weg te krijgen! Dat is in elk geval mijn ervaring. Als ik aankom, gaan vrijwel alle kilo’s op mijn buikkie zitten. En als ik afval, lijken ze er daar wel juist niet af te gaan. Ik ga de tips in deze blog dan ook allemaal proberen en testen. Ben benieuwd!
8 Dont’s – buikvet verliezen
Soms sluipen er onbewust vervelende patronen in ons eet- en leefpatroon die wij heel snel moeten verbannen als we onze buikvetjes willen laten verdwijnen. Elimineer de volgende dont’s uit je lifestyle en je zult buikvet verliezen.
- Alcohol: bier kun je beter laten staan. Bierdrinkers blijken een hogere heup/buikratio te hebben dan mensen die geen bier drinken. Een wijntje op zijn tijd is prima. Maar hou het bij één! Vermijd suikerhoudende alcoholische dranken want dat plakt aan je heupen.
- Energy drinks: Cafeïne-suikerhoudende dranken stimuleren de productie van vet meer dan cafeïne vrije dranken. Vermijd deze drankjes, neem een kopje thee of glas water.
- Weing slaap: Uit onderzoek (Wake Forest University) blijkt dat mensen die minder dan 5 uur per dag slapen meer visceraal vet (buikvet wat op de organen en dieper op de buikspieren zit) aanmaken.
- Geraffineerde granen: zoals witbrood, chips, crackers en koekjes stimuleren de CRP productie en insuline-aanmaak. Insuline stimuleert de vetopslag in ons lichaam (bij de buik). Door geraffineerde granen te eten ontstaat een piek van glucose in ons bloed. Insuline wordt geproduceerd om deze piek te corrigeren en te verminderen. Eet dus volkoren granen.
- Geraffineerde suikers: zoals snoep en gesuikerde frisdranken verhogen de ontstekingsfactoren in ons lichaam. Aangezien buikvet wordt geassocieerd met ontstekingsfactoren (Cleveland Clinic), zal het eten van geraffineerde suikers het vermogen om buikvet te verliezen verminderen.
- Light dranken: Door het drinken van light dranken hou je de honger signalen van je lichaam voor de gek. Hierdoor hunker je even later naar echte suikers. Neem water, thee of stop een stukje fruit of kruiden in je water voor een lekker maar gezond smaakje (lees hier meer over light producten).
- Onvoldoende beweging: Onderzoek van Duke University Medical Center toont aan dat mensen die niet bewegen 9% visceraal vet aankomen in 6 maanden tijd.
- Stress: zorgt voor een verhoogde inname van calorierijke gerechten (ik voel me rot… dus koop een reep chocolade. Dan voel ik me vast beter… – zulke gedachtes zeg maar). Daarnaast wordt het hormoon cortisol aangemaakt door stress en dit verhoogt de hoeveelheid vet dat het lichaam vasthoudt en vergroot de vetcellen (Mayo Clinic in Rocherster).
Do’s – buikvet verliezen
Oké, genoeg dont’s, wat moeten we doen om onze buikjes gezond en strak te krijgen?
- Verminder calorie inname: Een studie van de American Journal of Clinical Nutrition toont aan dat een calorie-gecontroleerde lifestyle extra vet verminderd in de buik/heup regio. Zorg dat je calorieverbruik hoger is dan de inname (als je wilt afvallen. Wil je op gewicht blijven, dan mag verbruik en inname gelijk zijn).
- Magere eiwitten: Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en dragen bij aan gewichtsverlies. Daarnaast bevatten eiwitrijke producten vaak calcium.
- Calcium: Een studie van de Universiteit van Tennessee toont aan dat de buikjes van mensen die 1200-1300 milligram calcium via hun dagelijkse voeding binnenkregen drie keer zo snel verminderden dan die van mensen die evenveel calorieën binnen kregen maar minder calcium.
- Vitamine C: Neem meer dan 57mg vitamine C per dag. In de Journal of Public Health is beschreven dat vrouwen meer buikvet hebben als zij onvoldoende vitamine C binnenkrijgen.
- Visolie: Neem 6 gram per dag voor minimaal 3 maanden. Wetenschappers van Harvard concluderen dat visolie ontstekingsremmend werkt en hierdoor de CRP (ontstekingseiwitten) in het visceraal vet verminderd.
- De juiste beweging: het blijkt dat mensen die 20 km per week lopen geen visceraal vet aankomen. Mensen die 30km per week lopen verloren juist visceraal en subcutaan vet. Dus bewegen maar!
- Groenten: eet veel groenten. Ze bevatten veel vitamine, vezels en antioxidanten die de ontstekingsfactoren doen verminderen. Je bord hoort voor de helft te bestaan uit groenten. Eet je groenten eerst en daarna pas de rest!
- Volkoren producten/vezels: bevatten meer vitamine, mineralen, vezels, essentiële vetzuren en antioxidanten. De antioxidanten beschermen ons tegen hart en vaatziekten en vezels verlagen ons cholesterol. Ook helpen volkoren producten bij een langzamere opname van glucose en voorkomen ze glucose pieken en te veel insulineproductie. The key to een gebalanceerde bloedglucose spiegel!
Deze 16 do’s & dont’s om buikvet te verliezen zijn verzameld door Anouk, gediplomeerd diëtiste en eigenaresse van haar praktijk Personal Body Center. Thanks Anouk voor deze tips. Ik ga er in elk geval mee aan de slag!
Wat vind jij van deze do’s & dont’s? Heb je misschien nog wel een goede toevoeging? Deel het vooral in de comments onder deze post. Ook vragen en opmerkingen kun je hier kwijt. Anouk en ik doen ons best om je zo goed mogelijk te helpen! Liefs, Daisy & Anouk
Ik laat tegenwoordig brood staan maar hoe zit dat met spelt?
Eet graag van die spelt krackers
Wat een super leuke blog heb je!
Heb deze een paar dagen geleden gevonden en kijk nu dagelijks wat er weer op verschijnt.
En deze tips zijn echt heel handig! Ik kom best snel aan en het gaat altijd meteen bij m’n buik zitten! Maar als ik even goed oplet is het er ook zo weer af gelukkig 🙂
Bedankt voor de tips in ieder geval!
Thanks voor het compliment!! Lief 🙂 Veel succes in elk geval!
En veel water drinken uiteraard 🙂 Interessante tips, leuke en inspirerende post!
Liefs, Sofie x
Goed om te lezen, onze voedsel keuze speelt een grote rol. Denk ook dat het voor een groot deel met je hormoonhuishouding te maken heeft zoals Anna beschrijft in haar artikel. Heb je stress dan gaat je lichaam vet vast houden etc, ben je relaxt het tegenovergestelde. Ikzelf ben nu hoogzwanger na de zwangerschap kan ik weer aan de slag om de extra kilo’s er weer vanaf te sporten. Kijk er nu al naar uit!
Een erg goed artikel Daisy! Over het algemeen was ik hier al van bewust, maar het is altijd goed om nog eens na te lopen over de do’s en dont’s. Toevallig heb ik hier donderdag over geschreven, omdat ik merk dat veel vrouwen willen weten hoe het nou precies ziet mijn buikvet 🙂
Dit is de link naar het artikel:
http://www.lovebeinginshape.nl/hoe-kom-je-af-van-je-buikvet/
Heel veel van de dos en don’ts van dit artikel zitten al in mijn leefpatroon, zeker sinds begin januari, haha! Toch heb ik niet het idee dat ik afval, al ben ik in de maand december op de een of andere manier wel meer dan een kilo afgevallen?! Ik snap er niks meer van, misschien zie ik het zelf gewoon niet 😉 x
Interessant, ook al is afvallen voor mij eigenlijk helemaal geen doel op zich. Toen ik me verdiepte in gezond eten kwam ik eigenlijk automatisch op veel van deze dingen, omdat gezond eten (wel een heel brede term natuurlijk) je vanzelf helpt om op je natuurlijke gewicht te komen. Lightproducten doen dat eigenlijk niet en zijn niet alleen bewerkt, maar voor eigenlijk niemand gezond, of je nu af wilt vallen of niet. Goed om te weten!
Ik vind het ook lekker en makkelijk om veel fruit en groenten te eten, aangezien ik vegetarisch eet bestaat mijn bord sowieso al grotendeels uit groenten! Win-winsituatie dus 🙂
Fijn artikel!
Ah ik ben goed bezig zo te lezen! #byebyebelly!
Ik kan ’s ochtends niet wachten tot mijn laptop opgestart is, zodat ik weer een nieuw artikel van byebyebelly kan lezen. Ook aan dit artikel heb ik weer heel veel! Wat ik mezelf wel afvraag is hoe je 6 gram visolie per dag binnen kan krijgen?
Hoi Rosanne,
Omega 3 pillen zijn heel erg verdund waardoor je moeilijk aan deze 6 gram komt. Ik neem dagelijks deze vloeibare visolie, zo kom je makkelijk aan die hoeveelheid!
http://www.topvitamins.nl/vloeibare-omega-3-natuurlijke-sinaasappel-smaak-480-ml-natures-answer
Ik vind je artikelen in deze challenge echt super interessant om te lezen, dankjewel!
De don’ts zitten niet in mijn eetpatroon, behalve de alcohol dan, en toch krijg ik die buik maar niet weg. Toch maar een paar do’s toevoegen.
Oeh wat een fijne tips! Ik ga deze zeker onthouden haha.
Duidelijk artikel, veel open deuren maar wel weer fijn om te lezen voor de motivatie!
Zigenlijk vanzelfsprekend, maar het is een goede reminder. 😉
Super interessant! Helder geschreven, hier kunnen we wat mee!
Heel duidelijk en fijn artikel!