10 tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen

Health  /   - 

Wie kent het niet? Van die dagen dat je je broek niet dicht krijgt of je buik opeens besluit om op te zwellen nét nu je dat leuke strakke jurkje aan hebt. Een opgeblazen gevoel is súper irritant. Gelukkig kun je er iets aan doen. Deze tips helpen jou om een opgeblazen buik te voorkomen of te verhelpen.

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel

Neem probiotica

Te veel slechte bacteriën in onze darmen zorgen ervoor dat het verteringsproces verstoord wordt. Hierdoor krijg je last van gassen en een opgeblazen gevoel. Probiotica voegt goede bacteriën toe aan onze darmen en zorgen ervoor dat de darmen optimaal werken. Probiotica helpt om voedsel af te breken en voorkomt gasvorming en dus een opgezette buik. Denk aan zuurkool, kimchi, natuurlijke yoghurt en kefir. Je kunt het ook als probiotica supplement nemen.

Natuurlijke producten

Producten als pepermunt-, kamille- en venkelthee voorkomen gasvorming en een opgezwollen gevoel. Pepermunt (menthol) schijnt de spanning van het gladde spierweefsel van de darmen te verminderen waardoor gasvorming en een opgezwollen gevoel verminderd worden. Camille werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend en heeft een ontspannend effect op maag en darmen. Venkel zorgt ervoor dat de darmen ontspannen en dat de gassen die vast zaten makkelijk doorgelaten kunnen worden. Dit is bijv. een heerlijk juice recept met venkel.

Vermijd raffinose rijke producten

Groenten als bonen, kool, broccoli en spruitjes bevatten erg veel raffinose. Sommige mensen hebben een tekort aan een bepaald enzym in de dunne darm die nodig is om raffinose af te breken. Hierdoor gaat de raffinose naar de dikke darm en dat wordt een voedingsbodem voor bacteriën. Je raad het al. Hierdoor produceert het lichaam vele gassen en een opgezet gevoel. Beperk het eten van raffinose rijke producten dan ook als je hier last van hebt.

Goed kauwen

Niet alleen handig om meer van het eten te genieten maar het helpt ook tegen gasvorming. Wanneer je voedingsmiddelen die lastig te verteren zijn goed kauwt, maak je het makkelijker voor het lichaam om juist die voedingsmiddelen sneller te verteren.

Constipatie

Te weinig vezels, vocht en beweging kunnen leiden tot constipatie en dus gasvorming. Probeer altijd een voedingspatroon aan te houden waarbij er voldoende vezels genuttigd wordt. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood, lijnzaad, havermout, groenten, ontbijtgranen, noten, linzen en pruimen. Ook vind je enorm veel vezels in dit lekkere vegetarische erwtensoep recept.

Vermijd koolzuurhoudende dranken

Deze dranken zorgen namelijk voor een opgeblazen gevoel omdat de gasbelletjes uit het drankje in de buik blijven plakken. Ook hiervoor geldt: opletten als je er last van hebt!

Kleine maaltijden nuttigen

Denk even terug aan kerst…. Precies, een overvol  – vervelend – gevoel. Meerdere kleine maaltijden per dag zorgen voor een minder opgeblazen gevoel, dan in één keer heel veel eten.

Geef je buik rust

Je lichaam heeft rust nodig en zo ook je buik. Probeer je buik zo’n 10 uur rust te geven. Dit doe je door niet meer te eten na je avondmaaltijd. Zorg dat je minimaal 2 uur voordat je gaat slapen gegeten hebt.

Vermijd (ongezonde) suikervervangers

Snoep of voedingsmiddelen die sorbitol of aspartaam bevatten kun je beter vermijden omdat deze stoffen niet door het lichaam verteerd kunnen worden en dus zeer veel gassen veroorzaken.

Vermijd stress

Stress versnelt alles (denk maar aan hartkloppingen!), maar ook je spijsvertering. Hierdoor ontstaat er stress in jouw darmen. De stress zorgt ervoor dat voedingsmiddelen niet of nauwelijks worden verteerd en dit zorgt voor vervelende gassen.

Dez  fijne, informatieve blog met tips tegen een opgeblazen gevoel is samengesteld door Anouk, gediplomeerd diëtiste en eigenaresse van haar praktijk Personal Body Center. Thanks Anouk!

Liefs, team I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. ik heb veel probiotica geprobeerd, verschillende samenstellingen, maar wat voor mij een blijvertje is is de symbion forte van venamed. Daar zit iets in wat onmiddellijk rust geef in je buik bij een opgeblazen gevoel. Ik neem er nog 1 van per dag of om de dag, dan blijven mijn darmen heerlijk rustig en ontspannen

  2. Rustig eten en goed kauwen zijn heel belangrijk ja 🙂 Ik leg tussen iedere hap mijn bestek neer en wacht even. Ten eerste merk je dan sneller of je vol zit of niet, ten tweede is het beter voor je spijsvertering 🙂

  3. Fijn artikel! Ik had inderdaad ook altijd last van een opgeblazen gevoel. Bij mij hielp rustiger eten, geen koolzuur drinken en goed kauwen. Sinds ik dat doe is het echt met 90% verminderd!