Test: welke vegan chocolade is het lekkerst?

Food  /   - 

Aangezien wij deze maand de spotlights richten op vegan, geeft dat ons de perfecte kans om eens uit te zoeken welke vegan chocolade nou echt het lekkerste is. Tegenwoordig worden de schappen steeds meer gevuld met ‘verantwoorde’ vegan chocolade. Een goede ontwikkeling als je het ons vraagt! Vegan wil natuurlijk niet zeggen dat er geen suiker in zit, maar in elk geval dat er geen zuivel gebruikt is. Wat fijn is voor de groeiende groep vegans, vegen-bewuste mensen en mensen met een lactose-intolerantie. Okay, veel vegan repen in de suup dus. Nadat je hebt uitgevogeld welke chocoladereep werkelijk vegan is, is het nog nog wel even een opgave welke smaak dan ook nog eens echt lekker is. Wij probeerden 5 repen uit (someone has got to do it…) en daar kwam een winnaar uit! Welke? Lees snel verder!

De vegan chocolade in de test

Eerst even de repen ’voorstellen’:

1. Ombar

Van deze schattige kleine raw cacao reep van Ombar kozen wij voor de smaak Coco dark. Zoals ze het zelf zeggen: “A natural and scrumptious snack to boost your mood. Agreed! Je wordt er in ieder geval vrolijk van. De reepjes zijn niet groot, 35 gram om precies te zijn. Prijs: €2,59.

 

vegan chocolade test ombar

2. Lovechock

Happiness inside staat op de verpakking van Lovechock. Aan the outside is ’ie in ieder geval ook mooi. Deze raw chocolate reep bevat 93% cacao. Naast het feit dat ie vegan is, is het ook een glutenvrije reep. Voor €3,99 heb je een reep van 70 gram.

vegan chocolade test lovechock

3. Johnny Doodle

Alleen al door de verpakking zou ik deze reep willen kopen. Hij ziet er vrolijk uit en dat is ook de bedoeling geweest van de Rotterdamse makers. De smaak van deze reep is dark chocolate en bevat ook granola & cranberry. De binnen- en buitenkant van de Johnny Doodle repen zijn om door een ringetje te halen. Voor 180 gram betaal je €2,69.

vegan chocolade test Johnny doodle

4. Lindt

Lindt is op het gebied van chocola geen onbekende. Al meer dan 160 jaar staan ze hoog aangeschreven in de chocolade markt. En het mooie? Je kunt ze gewoon bij de supermarkt halen, voor €2,25 krijg je een reep van 50 gram. Wij gingen voor de 99% cacao versie.

vegan chocolade test Lindt

5. Tony’s Chocolonely

Tonys! Wie kent de repen niet. Het merk komt om de haverklap met de lekkerste smaken op de markt. En sommige daarvan zijn vegan! Zo ook deze pure reep. Tony’s chocola is verdeeld in ongelijke stukken, daarmee verwijzen ze naar de ongelijkheid in de wereld. Je betaalt €3,05 en krijgt hier een reep van 180 gram voor terug.

vegan chocolade test Tony

Prijs per 100 gram

ReepPrijsGram per reepPrijs per 100 gram
Ombar€ 2,5935€ 7,40
Lovechock€ 3,9970€ 5,70
Johnny Doodle€ 2,69180€ 1,49
Lindt€ 2,2550€ 4,50
Tony’s Chocolonely€ 3,05180€ 1,69

De Ultieme Vegan Chocolade Test

Oké! Nu we alle smaken op een rijtje hebben, is het tijd voor de ultieme test… Welke vegan reep is nou het aller-aller lekkerst? Wij testten het op kantoor met ons (onpartijdige) team. De repen kregen een cijfer van 1 (voor de beste) tot 5 (voor de minst favoriet). De reep met de minste punten is (volgens ons) het lekkerst! Welke reep blaast de jury omver?

De ’winnaar’ van deze test is geworden……

1. Johnny Doodle 

Johnny Doodle is een ware winnaar en werd beschreven als lekker crunchy en een goede combinatie met haver. Yum! Leuk detail: het is ook nog eens veruit de goedkoopste reep met een prijs van €1,49 voor 100 gram!

2. Ombar

De opvolger van de nummer 1 is geworden Ombar. De testers waren het er unaniem mee eens dat de reep een zachte romige smaak heeft. Ook werd er gesproken over een lichte kokos bijsmaak.

3. Tony’s Chocolonely

Op de derde plek Tony’s Puur! Deze smaak werd kreeg het oordeel: simpel zoals puur hoort te zijn.  En: lekker qua smaak.

4. Lovechock

Lovechock eindigde als vierde. Met als algemene opmerking dat hij nogal bitter was. De smaak was ook erg sterk. Dit klopt natuurlijk met het hoge percentage cacao (93%).

5. Lindt

Lindt 99% eindigde op de laatste plek. Hij werd als erg bitter beoordeeld en ook was er een poedersmaak aanwezig. (Deze versie bevatte overigens wel 99% cacao dus dat verklaart de heftige smaak).

Welke vegan chocolade is jouw favoriet? Laat het weten in de comments!

Liefs,
Sterre & Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Wat een leuke test, daar had ik graag aan meegedaan! 🙂 Mijn favoriet is de dark fudge van Johnny Doodle, maar uit zelfbescherming heb ik vaak de repen van Vivani met kokosbloesemsuiker in huis. Die hebben een verfijnde pure smaak, ideaal bij mijn pot thee ’s avonds 🙂

  2. De Vego repen zijn veruit mijn favoriet :P. Echt de moeite waard om eens te proberen. Gevolgd door de Pecan Kokos reep van Tony Chocolony 😉