Maart: Vegan maand op I Love Health – mijn verhaal

Food  /   - 

Eigenlijk had deze blog gister al online gemoeten. Netjes op de eerste van de maand. Want dat is wel zo logisch als je een maandthema aankondigt. Maar oooooooo wat ben ik even idioot druk! Ik kreeg eerder deze week de sleutel van mijn eerste eigen echte (koop)huis in Amsterdam. En ondanks dat het huis helemaal af is, moet je natuurlijk veel meer doen dan je altijd denkt. Druk dus.

Maar goed, I Love Health gaat gewoon door. Maart laat niet op zich wachten. En er staan al een heleboel leuke vegan blogs gepland voor deze vegan maand. Van recepten, tot testjes van veganproducten, informatieve blogs en eetdagboekjes. Je begrijpt: die introductieboog moet er komen. En wel nu!

Nou, hier is ie.

Wat is vegan?

Als je helemaal geen dierlijke producten eet, ben je een veganist. Dat wil zeggen geen vis en vlees, maar ook geen zuivel, eieren, kaas en producten als honing. Niks dierlijks, enkel plantaardig op het menu.

Dat is dus niet hetzelfde als een vegetariër: dan eet je geen vis en vlees maar vaak wel eieren, zuivel en kaas. Het gaat er meestal om dat een dier niet gedood is. Vandaar geen vis en vlees, en wel zuivel in het geval van de vegetariër.

Waarom een vegan maand?

Waarom niet? Op I Love Health laat ik diverse ‘manieren’  van eten voorbij komen. Zo had ik ooit bijvoorbeeld een suikervrije maand. En in januari letten we allemaal massaal op de lijn met de Less is More maand. Sowieso post ik regelmatig de lekkerste vegan recepten van Sanne van de vegan blog Livingthegreenlife.nl, zoals de vegan cheesecake boven deze blog. Dus het komt niet uit het niets. Ik zal je een iets bevredigender antwoord geven. Dus waarom een maandje vegan?

Ik ben zelf niet vegetarisch of vegan. Maar ik eet wel al een aantal jaar heel bewust vis en vlees. Er staat al een paar jaar niet dagelijks vlees op het menu. Soms een paar dagen zelfs helemaal niet. Als ik vlees koop let ik er op dat het bio is, of op zijn minst drie Beter Leven-sterren heeft. Zuivel, eieren en kaas eet ik wel gewoon met regelmaat. Maar ook ik ben de laatste jaren er nog bewuster mee om gegaan. Dus ik pakte steeds vaker plantaardige melk voor een cappuccino. En het eten van vis en vlees thuis, werd ook steeds minder.

Afgelopen december kreeg ik het boek van Lisa goes Vegan, een hele leuke blog collega, die inderdaad 100% vegan is. En happy vegan, als ik het zo even kan inschatten! Ik vond haar boek leuk! Maar was ook geshockeerd door veel feitjes. Zo bespaar je bijvoorbeeld een BIZARRE hoeveelheid water door maar 1 hamburger NIET te eten. In het boek vind je veel van deze interessante vegan-info. Behalve ‘zielig voor de dieren’, zijn veel vegans blijkbaar vegan doordat de vleesindustrie een ongelofelijke slechte invloed op het milieu heeft. Tuurlijk… ik hoorde dit heus niet voor het eerst. Maar nu stond het er zo duidelijk op papier. Blijkbaar stond ik nu meer open voor deze informatie, dan voorheen toen ik er niets mee deed. Ik las het aan Roij voor, mijn vriend. Ook zijn interesse was meer dan gewekt.

Enkele dagen later, op een ietwat brakke zondag, zette hij ineens Cowspiracy aan op Netflix, een ‘vegan-docu’. Met grote ogen keken we ernaar. Weer een dag later keken we Food Choices. Een andere docu over dit thema. Ik ga ze hier niet helemaal toelichten. Mijn tip: kijk ze allebei zelf, interessant!!!

Wat doen we met deze info?!

Worden we nu gelijk helemaal vegan? Ik raakte – eerlijk is eerlijk – behoorlijk in paniek van deze gedachte.

Helemaal vegan in een keer vonden we beide nogal een grote stap. Sommigen kunnen of willen dat wel. Wij niet. En heb ik daar wel genoeg discipline voor? Want nooit meer een eitje? Kaasje? Sushi? Poeh. LASTIG.

Maar ik MOET wat doen met deze kennis toch? Dat gevoel had Roij ook. Hij zat trouwens bij elke borrel met vrienden als een soort van vegan-jehova al zijn vrienden over te halen Cowspiray te gaan kijken. Hilarisch!

De dagen na die docu’s was ik nonstop bezig met hoe nu verder. Wat wil ik wel en niet eten? Hoe ga ik nu meer vegan eten of zelf helemaal vegen? Op zich is dat simpel: door het gewoon te doen. Maar waarom moet ik ineens helemaal vegan eten? Elke vegan maaltijd is er op zich al een toch? Inmiddels zijn we twee maanden verder en weet ik wat beter hoe ik er nu mee om wil gaan. Hoe dit in de toekomst zal zijn weet ik niet. Dit werkt voor nu.

Wij hebben besloten dat we thuis helemaal geen vis of vlees meer eten. En dus ook geen zuivel of kaas meer. Tot dusver hebben we vis en vlees thuis voor 100% geweerd. En zuivel en kaas tot zo’n 95%. Heel soms nog wat feta of parmezaan over een verder vegetarisch gerecht zeg maar (want dat is zooooo lekker…) En als we buiten de deur eten, ‘mogen we eten wat we willen’. Dus ook niet-vegan gerechten. Een biefstukje of carpaccio… kom maar door.

Aangezien we toch zo’n 75% van onze maaltijden thuis eten, lijkt me dat al een onwijs grote stap in meer plantaardig eten!

Voor mij werkt het in elk geval heel goed dat ik mezelf niets ontzeg. Als ik perse wel vis zou willen eten thuis, doe ik dat wel. Het gaat erom dat ik het (thuis) niet meer wil. Dus kost het me ook geen moeite eigenlijk! En laten we niet vergeten dat we mega lekkere gerechten koken die helemaal vegan zijn!! Ik besef me trouwens ook dat het een stuk makkelijk is als je vent thuis mee doet. En geloof me, dat doet ie! Ik heb hem nog geen enkele manier hoeven aanmoedigen om iets wel/niet te eten. Doet ie zelf. Heeeeeeel relaxed 😉

Ik ben dus niet vegan. Niet vega. Niet-niks. Ik eet gewoon hoe ik wil en waar ik me goed bij voel. En momenteel is dat hoe ik net beschreven heb. Geen labeltje op mij dus.

vegan berry crumble, vegan maand
Vegan berry crumble… just saying…

Wat wil ik met de vegan maand op I Love Health bereiken?

Ik wil jullie meer inzicht geven in de vegan wereld. Ik weet inmiddels dat die keuken sowieso heel lekker is! Je kunt namelijk heerlijk, vegan koken (binnenkort een blog met de leukste vegan kookboeken!). Ik wil jullie inspiratie geven. Van informatie voorzien. Lekkere recepten delen. Vegan producten voor jullie testen (hallo vegan chocolade!). En meer leuks. Ook in deze maand zal niet alles op ILH vegan zijn. Net zoals ik niet 100% vegan ben, maar zeg maar 75% vegan of zo. Het gaat mij om een stukje bewustwording. Ik wil niemand bekeren tot vegan. Ik wil je enkel inspireren en informeren. Ik hoop dat dat gaat lukken!

Leuk als je in de comments laat weten hoe jij tegen vegan aankijkt? Eet jij zo? Of vega? Of gewoon vis en vlees? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. En alle tips en tricks zijn natuurlijk ook onwijs welkom in deze vegan maand!

Liefs

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

 1. Wauw hoe toevallig, Ik ben deze maand ook gestart met een plantaardig voedingspatroon. Moeilijk is wel om te variëren in voeding en toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Misschien een eetdagboek?

  1. Wauw hoe toevallig, Ik ben deze maand ook gestart met een plantaardig voedingspatroon. Moeilijk is wel om te variëren in voeding en toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Misschien een eetdagboek?

 2. Toevallig, ik ben ook net begonnen met Vegan lifestyle. Ik eet al lang vegetarisch, maar heel soms komt de vis of sushi op de bord. Dankzij veel bloggers hier open daarover zijn met goede en belangrijke informatie, ben ik meer bewust geworden. Top dat jij ook bewust werd. Die Food Choices heb ik nog niet gekeken. Thanks for tips! 🙂

 3. Poef vegan eten het lijkt mij zo lastig! Ik werk zelf in de horeca en Ik merk ook vooral dat het een trend aan het worden is. Daarnaast vraag ik me af of jij iets merkte aan je humeur/ lichaam: wat deed vegan eten concreet voor je lijf? Of vind je dat niet van belang, want dat kan natuurlijk ook haha 😉

 4. Beste Daisy,

  Ik vind het heel inspirerend van je hoe je zo goed weet te verwoorden dat je niet een label hoeft te hebben of iets of iemand hoeft te zijn wat betreft eten, zodat mensen je kunnen indelen. Ik denk inderdaad dat als meer mensen uit het hokjesdenken zouden stappen en zouden gaan eten zoals jij en je vriend, dit een grote impact zou kunnen hebben.
  Wat betreft die reactie hieronder over eiwitten, daar zou ik persoonlijk ook heel geïnteresseerd in zijn!

  Groetjes,

  Anne

 5. Een blog over genoeg eiwitten binnenkrijgen zou heel fijn zijn. Ik heb daar ontzettend veel moeite mee, zelfs nu ik ‘slechts’ vegetariër ben. Ik zit in een Nederlandse selectie, sport dus fanatiek, en heb daarom meer eiwitten nodig. Aangezien jij ook veel sport (en ook aan krachttraining doet) lijk jij me wel de uitgelezen persoon om hier wat over te schrijven!

  Top initiatief verder! Ik heb een aantal vegan vrienden en daar luister ik graag naar. Ik ben zelf niet 100 pro cent vegan, omdat ik toch nog te vaak bezwijk voor een (biologisch) eitje. Omdat ik zuivel eigenlijk puur niet lekker vind eet ik dat al heel weinig, dus dat komt wat mijn vegan ambities betreft goed uit!