Alles over speltbrood & een receptje met geitenkaas en peer

Food, Lunch, Recepten  /   - 

Nog niet eerder verscheen een recept op de site met brood. Het klopt dat ik inderdaad vrij weinig brood eet. Wit brood is sowieso een no go voor mij, maar volkoren en tarwebrood laat ik eigenlijk ook altijd staan. Wat ik daarentegen wel eet – en nog eens heel graag ook – is speltbrood op basis van zuurdesem. (Lees hier waarom zuurdesem gezonder is dan brood op basis van gist). Daarnaast kies ik voor spelt als graan in plaats van bijvoorbeeld tarwe. De voordelen van spelt:

  • Spelt is (nog) niet zo ‘doorkweekt’ als tarwe, waardoor de kwaliteit van spelt als graan doorgaans beter is dan de kwaliteit van tarwe.
  • Bevalt veel eiwitten (zo’n 20% meer dan tarwe).
  • Geeft een meer verzadigd gevoel door de vele eiwitten en vezels dan tarwe.
  • Heeft een lagere glycemische index dan tarwe (dit houdt je bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor de voedingsstoffen langzamer worden opgenomen en je dus geen energie dip krijgt en minder snel honger).

Mijn favoriete bakker voor zuurdesem spelt brood is Bbrood (in Amsterdam). Het lekkerste brood ever als je het mij vraagt! Ik adviseer om je spelt en/of zuurdesembrood wel bij een ambachtelijke/goede bakker te halen. Omdat dit brood populair is de laatste tijd verkopen ze het op elke straathoek, maar dat wil nog niet zeggen dat het écht speltbrood en/of zuurdesem is. Hier wordt vaak nog wat mee gesjoemeld. Bij een ambachtelijke bakker is de kans groter dat er geen broodverbeteraars en andere slechte toevoegingen in zitten – zoals bij fabrieksbrood.

Maar goed, een lekker recept dus! Eigenlijk al mijn favoriete eten gecombineerd op één broodje…  nomnomnom… I like!

Ingrediënten speltbrood recept

  • 2 spelt zuurdesemboterhammen
  • Geitenkaas (smeerbaar)
  • 1 peer
  • Walnoten
  • Honing

Bereiding

  1. Besmeer de boterhammen met een lage geitenkaas.
  2. Schil de peer en snij ‘m in lang, dunne plakken. Beleg hiermee de boterhammen.
  3. Strooi er vervolgens wat walnoten en honing over.

speltbrood met geitenkaas peer en honing

Dat wordt genieten… Enjoy!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

  1. Speltzuurdesembrood is echt niet moeilijk om zelf te maken. Ik vind het zelfs makkelijker dan een brood op basis van gist, omdat een desembrood gewoon bij kamertemperatuur kan rijzen en het ook niet te lang kan rijzen (bij mij rijst het de hele nacht en bak ik de volgende morgen in een half uurtje mijn brood). De basis is een goede desemstarter (zie diverse internetsites hiervoor), maar als je die eenmaal hebt kun je elke week 1 a 2 broden bakken en genieten van een echt vers warm broodje wat nog betaalbaar is ook. Want de ingrediënten bestaan alleen uit speltmeel/bloem, water, zout en desem!

    1. Yvette, ik weet niet waar je woont in Rotterdam, maar in Noord heb je Van Mastrigt reform winkel vroeger verkochten ze daar ook brood, ik weet niet of dit nog zo is. In west zit bij de Schiedamseweg An Dijvie een biologische winkel. Op de Binnenweg zat bammetje een bakker met allemaal speciale broden, dus ws ook wel spelt duurdesem.

  2. Hier heb ik nog nooit bij nagedacht om dit te combineren. Lijkt me erg lekker! Jammer genoeg kan ik in het gat waar ik woon -volgens mij- geen zuurdesem spelt kopen. Dus ik hou het bij of zuurdesem, of spelt. Lekker!

  3. Ik had vanmiddag 2 speltboterhammen met pindakaas, agave syrup, goij bessen en kaneel.
    Ga deze combi ook zeker proberen, lijkt me erg lekker 😀

  4. Klinkt goed!!
    Zelf ben ik gek op het speltdesem brood.
    En mn kids vinden het ook heerlijk!
    Het voordeel van speltbrood is dat mensen die gevoelig voor tarwe zijn (buikklachten of moeilijke stoelgang) beter gaan en soms zelfs geen klachten meer hebben bij speltproducten…..mooi meegenomen!!

  5. Ziet er heerlijk uit! Waar haal jij je geitenkaas vandaan (als ik dat mag vragen)? Is deze ‘ puur’ (zonder gekke toevoegingen)? Als iets speltbrood is, hoeft het niet per definitie zuurdesem te zijn toch? Ik vind dat best verwarrend. Zuurdesembrood is de basis en dan kan je binnen de desembroodjes kijken naar het type brood (spelt, mais etc) toch?

  6. Yum! Vind geitenkaas al lekker, in combinatie met peer vast nog lekkerder. Gauw naar de winkel en geitenkaas en peer halen 🙂

  7. Wat een lekker recept, ik hou van geitenkaas. Peer eet ik haast nooit maar het lijkt me een lekkere combinatie. Jumbo verkoopt ook speltbrood, oerbrood heet het geloof ik. Er zitten niet veel toevoegingen in en het smaakt erg lekker. Ik ben wel benieuwd hoe het smaakt als het van een bakker komt.

  8. Lekkere combinatie, het receptje! En is speltbrood dus echt gezonder als volkoren brood? Want ik eet eigenlijk (áls ik al brood eet) alleen maar volkorenbrood omdat ik altijd dacht dat dat de gezondste variant was…

    1. volkorenbrood wordt gemaakt van tarwe ( geloof ik ) en er zit ook nog steeds te veel suiker in. speltbrood is echt gezonder.