Één, twee, triootje kiemen || alles wat je moet weten!

Food, Health  /   - 

Ik heb al veel geschreven over kiemen het afgelopen jaar. Waarom? Omdat ik er gek op ben. Deze mini-plantjes zijn namelijk hartstikke gezond. Een klein plukje kiemen geeft je maaltijd al een flinke healthy boost. Bij veel supermarkten en eko winkels vind je diverse soorten kiemen. Maar wat ik misschien nog wel handiger vind is het trio pack wat ze zowel bij Albert Heijn als bij Jumbo verkopen: één verpakking met daarin drie kiemsoorten. Lekker variëren dus!

Bij Jumbo haalde ik deze week een pak ‘trio scheutjes’, met daarin: China Rose kiemen, alfalfa en preischeuten. Ik zal je per kiemsoort alle in’s & out’s vertellen!

China Rose

  • De voordelen: China Rose is rijk aan vitamine B6 en is bovendien een bron van vitamine C en E.
    • Vitamine B6 is o.a. belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering.
    • Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand, maar zorgt ook voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten.
    • Vitamine E speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Zowel vitamine E als C zijn belangrijke antioxidanten.
  • Smaak: de smaak valt het best te omschrijven als lekker pittig, maar smaakt toch net iets anders dan de aan China Rose verwante (gele) radijskiemen. Smaakt goed in salades, op een broodje (met kaas/hüttenkäse/rauwkost/kipfilet/omelet) en als garnering bij vleesgerechten
  • Recept: lekker receptje met China Rose kiemen.

china rose - kiemen - kiemngroente

Alfalfa

  • De voordelen: alfalfa heeft voordelen voor de spijsvertering en kan de weerstand verhogen. Diabeten kunnen alfalfa gebruiken om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het chlorofyl (het bladgroen) in alfalfa heeft een ontgiftend effect op het lichaam en is werkzaam tegen een onprettige lichaamsgeur en slechte adem. Alfalfa bevat veel foliumzuur (=vitamine B11).
  • Smaak: een vrij neutrale, frisse smaak. Smaakt goed in een soepje, door een salade, als garnering bij vis- en vleesgerechten, op een broodje en cracker of door een smoothie.
  • Recept: lekker receptje met alfalfa. Of check deze blog voor meer inspiratie!

alfalfa kiemen

Preischeuten

  • De voordelen: preischeuten zijn een belangrijke bron van vitamine B1. Daarnaast zitten de kiemen vol vitamine B2, B3, B5 en foliumzuur. Ze zijn dan ook heel goed voor je huid en haar.
  • Smaak: preischeuten smaken licht ui-achtig. Hierdoor past het uitstekend bij vis- en vleesgerechten, maar ook lekker als topping op een broodje, rijstwafel of cracker.
  • Recept: lekker receptje met preischeuten.

 

prei kiemen preischeuten

Wat zijn kiemgroenten ook al weer?

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze ontspruiten uit noten, zaden, pitten en granen. Op het moment van oogsten bevatten ze grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Vaak veel meer dan in de ‘volwassen’ plant. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond dus!

Meer over kiemen!

Wil je meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Ik gebruik heel vaak kiemen:) Ik vind het heerlijk bovenop de salade, een broodje of op een cracker. Soms vind het wel aan de prijs, maar ik verbaas me elke keer weer hoe veel er in zo’n bakje zit, haha 🙂