Havermout toastjes met geitenkaas, kiemen & vijgen

Bijgerechten, Lunch, Recepten, Snack  /   - 

Zo, we kunnen maar beter vroeg beginnen met de voorbereidingen van de feestdagen he? In het kader hiervan alvast een lekker hapje voor december! Kun je ‘m nu vast een keer proef-koken, zodat je zeker weet dat je gasten er ook van zullen smullen over een maandje!

We mogen best de ‘gezonde teugels’ een beetje laten vieren in december. Maar waarom niet gewoon een ‘gezond’ hapje maken! In dit recept maak je de toastjes zelf van havermout en pitten. En je topt het beleg af met een pluk kiemgroenten! Dat geeft niet alleen een lekker pittige smaakje aan je havermout toastjes, maar zorgt ook voor een extra boost vitamientjes en mineralen. In dit recept kozen we voor groene radijskiemen. En die zijn om precies te zijn rijk aan vitamine A, B11 en C.

>>Lees alles over radijskiemen in deze blog.>>

Ingrediënten havermout toastjes met kiemen & vijgen

10-12 toastjes

 • 100 gram havermout
 • 1 eetlepel zonnebloempitten
 • 1/3 theelepel zout
 • 75 ml water
 • een stukje zachte kaas (bijv. blauwe kaas of geitenkaas)
 • 2 vijgen
 • een handje kiemen, bijvoorbeeld groene radijs kiemen
 • Optioneel:  een rond vormpje van staal (kookring) – voor mooie ronde toastjes

Bereiding havermout toastjes met kiemen & vijgen

 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Doe de havermout, zonnebloempitten, zout en water in een beslagkom. Meng alles door elkaar heen. Je kunt het beslag het beste kneden met je handen. Het is een stevige massa, dus dit is meteen een kleine work-out.
 3. Om alle toastjes gelijk en rond te maken, kun een kookring gebruiken. Maak een dun bodempje in de kookring van ongeveer een halve centimeter dik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan. Je kunt een beetje water op de vingertoppen doen, zodat het beslag niet blijft plakken aan je vingers. Leg de havermout toastjes voorzichtig op een bakplaat.
 4. Plaatst de havermout toastjes in de oven. Bak ze ongeveer 15-20 minuten. De toastjes hebben dan een lichte bruine kleur.
 5. Laat de havermout toastjes afkoelen. Beleg met een stukje kaas, een stukje vijg en een plukje kiemen.
Havermout toastjes en kiemen
Havermout toastjes en kiemen

Waar te koop?

Kiemen vind je steeds vaker bij alle supermarkten. Kun je ze niet direct vinden, vraag het even op de groenteafdeling. Zijn ze echt niet in jouw suup te vinden, dan raad ik je aan even bij de groentewinkel te kijken!

Fijne feestdagen!

>>Meer heerlijke recepten met kiemen vind je hier!>>

Meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

Geniet ervan!

Groetjes,

Daisy & Suzie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *