Hoeveel zout mag je per dag + handige tips!

Food, Health  /   - 

Een gekookt eitje , een omeletje, aardappelen, vis, vlees of groente, bijna overal gaat wel een snufje zout overheen . In elk geval bij mij. Iets wat ik eigenlijk bijna automatisch doe, want zonder zout vind ik het vaak zo flauw. Tot ik afgelopen week op m’n vingers werd getikt, letterlijk en figuurlijk. ‘’Ho stop, niet zo veel zout joh”, zei moeders. Veel? Ik was me eigenlijk van geen kwaad bewust. Maar het zette me wel even aan het denken: hoeveel zout mag je eigenlijk op een dag?

Te veel zout

Ik ben overigens niet de enige die blijkbaar dol is op zout. Meer dan de helft van de Nederlanders krijgt er op een dag te veel van binnen, zo blijkt uit recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. En dat is ook niet zo gek, want er wordt aan bijna ieder bewerkt product zout toegevoegd. Vaak zijn het ook nog producten waarvan je totaal niet verwacht dat het er in zit. Het is niet bepaald gezond hoeveel zout wij binnen krijgen. Te veel zout verhoogt namelijk je bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Daarnaast kan het ook een schadelijk effect hebben op je nieren, aangezien zij de hoeveelheid zout in je lichaam regelen en extra hard moeten werken wanneer je te veel binnen krijgt.

Hoeveel zout per dag?

Toch heeft je lichaam wel degelijk zout nodig. Het mineraal is namelijk belangrijk voor de zenuwprikkelingen vanuit je hersenen die weer opdracht geven aan onder andere spierbewegingen. Heb je te weinig zout in je lijf, dan kun je bijvoorbeeld je arm niet meer optillen. Ook speelt het een rol bij de vochtbalans in je lichaam en bij het regelen van je bloeddruk. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

Tips minder zout

Ondanks het feit dat er aan bijna alle bewerkte producten zout wordt toegevoegd, zijn er wel een aantal tips om minder binnen te krijgen:

  • Gebruik verse of gedroogde kruiden in plaats van zout. Voeg bijvoorbeeld knoflook, gember, zwarte peper, kaneel, kurkuma, basilicum, chilipepers of citroensap aan je eten toe voor extra smaak.
  • Kies er voor om groentes in een scheutje olie te bakken, roosteren of grillen in plaats van koken. Zo creëer je meer smaak.
  • Vermijd kant en klare sauzen, maaltijden of kruidenmixen. Deze bevatten te veel zout. Maak ze daarom gewoon zelf, veel gezonder en lekkerder!
  • Sojasaus schijnt een goed alternatief te zijn voor zout. Door het gebruik van sojasaus kun je bijvoorbeeld het zoutgehalte in sladressings en soepen een stuk verminderen zonder dat er smaak verloren gaat.
  • Lees etiketten! Ook van de producten waar je een toevoeging van zout niet verwacht: Verrassing, het zit er toch in! Vergelijk verschillende merken en je zult zien dat er grote verschillen zijn. Kies uiteraard altijd voor het product met de laagste toevoeging.

Oftewel, al die snufjes zout lijken misschien heel onschuldig, maar tel ze maar eens bij elkaar op! Dat tikt flink aan op een dag.

Bron foto: Pinterest

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Ik hoor altijd dat zout uit het zoutvaatje niet het probleem is, maar zout in bewerkte producten (pakjes/zakjes, snacks, fast food, etcetera). Het zoutvaatje is eigenlijk mijn grootste bron van zout, en gezien ik daar superlang mee doe, ga ik zeker niet over mijn dagelijkse hoeveelheid heen, ook al gooi ik het eigenlijk overal in!

  2. Ik gebruik echt NOOIT zout. Ik probeer zo vers mogelijk te koken en in brood, kaas, vleeswaren en andere producten zit vaak al zoveel zout. Ik erger me er ook mateloos aan dat mensen en vooral chefkoks overal maar klakkeloos zout overheen gooien. Met andere kruiden maak je eten zoveel lekkerder en gezonder.

  3. Veel mensen denken dat zeezout, hymalazout etc gezonder is. Dit is zeer beperkt waar en bovenstaand artikel klopt nog steeds. Zout is ook pure gewenning waar je dus ook van kan afkicken.

  4. Wat een goed artikel! Bij mijn vriend is vorig jaar een nierziekte geconstateerd en nu moet hij erg voorzichtig zijn met zout. Sindsdien is het me pas gaan opvallen hoe veel zout iedereen eet en haast niemand zich ervan bewust lijkt hoe ongezond het is, zelfs niet op Health blogs! Complimenten voor ilovehealth dus 🙂