Getting photo shoot ready! Zo deed ik dat :)

Food, Sport  /   - 

Twee weken geleden vond de fotoshoot voor mijn I Love Health boek plaats. Hardlopen, yoga en fitness foto’s zijn er gemaakt. Behalve de logistieke voorbereiding ervan, had dit ook nogal wat andere voorbereidingen nodig. Voorbereiding van mij, ‘het model’! Haha! Want ik was twee maanden geleden verre van fotoshoot ready…

Ik ga een heel eerlijk verhaal met je delen, om te laten zien dat ook health en fit bloggers verre van perfect zijn. Online delen we natuurlijk alleen de mooie plaatjes. Maar zo mooi is het allemaal heus niet hoor.

Dat ik de kans heb gekregen om een boek te maken, vind ik zo gaaf en bijzonder! Vereeuwigd worden in een boek, worden we immers niet allemaal. Als ik mijn boek over 50 jaar aan mijn kleinkinderen laat zien, wil ik natuurlijk wel dat oma er retestrak uit zag. Dit gebeurt me vast maar één keer, dus dan moet het goed ook.

Nu was ik om het subtiel te zeggen ‘een beetje uit shape’. Een aantal maanden op reis door Bali en Thailand hadden er al wat kilootjes aan geplakt. In Nederland ging ik wel weer volgens mijn eigen gezonde levensstijl eten en sporten. Maar doordat ik in april/mei niet zo lekker in mijn vel zat, ging ik meer eten. Een emotie-eter… Ook ik ben er schuldig aan. Mijn normale maaltijden waren nog wel gezond hoor, maar het ging om die extraatjes die dus helemaal niet nodig waren (denk chocolaatjes, chips en friet). De 80-20-regel had ik wat versoepeld naar 60-40 denk ik… En aangezien ik er altijd hard voor moet werken om slank te blijven (helaas niet gezegend met een snelle stofwisseling), kwamen er ook toen wat kilo’s bij. In mei en juni heb ik door een blessure heel weinig kunnen sporten. En als klap op de vuurpijl nog 3 weken Ibiza, waarvan ik de laatste 2 weken elke avond uit eten ging en je begrijpt: nog meer kilo’s erbij. Om precies te zijn woog ik 9 kilo meer dan toen ik vorig jaar naar Bali ging! Dat is veel. En daar voelde ik me helemaal niet lekker bij. Shit, waarom had ik het nou zo ver laten komen?! Nu baalde ik als een stekker.

W Hotel Sunday Brunch Seminyak bali
Genieten van al het heerlijke eten in Bali.

Ik baalde nog harder toen ik te horen kreeg dat over 8 weken de fotoshoot voor mijn boek zou zijn. En zo, met die 9 kilo extra wilde ik echt niet op de foto hoor. Not even an option. We zijn allemaal 10 x zo streng voor ons zelf dan voor een ander. Ik word er soms gek van: waarom ben ik altijd zo kritisch naar mijzelf? Geen idee. Maar dat herken je vast wel. Vrouw-eigen denk ik. Streng als ik ben, moest er dus echt wat gebeuren.

Maar goed, 8 weken dus om weer een beetje in shape te komen. Is te doen! Die 9 kilo eraf zou te veel van het goede zijn, maar ik zou een heel eind gaan komen. Ik was nu vastberaden. En ik had een duidelijk doel: getting as fit as possible voor mijn fotoshoot! Voor mij betekende dat wat kilo’s eraf, maar ook gewoon veel strakker worden door veel te sporten.

Door 3 weken weer volgens mijn 80-20 regel te eten (misschien was het nu wel 90-10) en te gaan sporten, kreeg ik er zelf de eerste 3 kilo’s vanaf. Maar die eerste kilo’s zijn het makkelijkst. Ik zag op tegen de rest. Ik was er echt nog lang niet. Hoe ging ik dit doen?

Omdat ik op dat moment tijdelijk bij mijn moeder in Bodegraven woonde, spaarde ik elke maand een flinke Amsterdamse huurprijs uit. Ik ging sporten in een gym in Bodegraven en raakte daar aan de praat met een personal trainer: Mark Veerman. Een oude bekende uit ‘het dorp’. Omdat ik toch een hoop geld uitspaarde en het intakegesprek met Mark goed voelde, wist ik het zeker: ik wil personal training van hem! And so we did…

De trainingen

Personal training

De laatste 5 weken voor mijn fotoshoot trainde ik drie keer per week met Mark. En ik vond het echt te gek! Ik had wel vaker PT van mijn zusje gehad, of her en der wat voor mijn site getest. Maar zo consequent personal training (PT) nog niet eerder. De trainingen waren enorm afwisselend. Elke keer wat anders. Het was een combinatie van krachttraining met dumbbels, apparaten, barbells en kettlebells, training met de TRX banden, maar ook met van die zware touwen en heel veel boxjumps, touwtjes springen en planken… je ziet, veel variatie! Het fijne van personal training is dat je echt elke keer tot het gaatje gaat. Ook al denk ik dat ik zelf best hard train als ik alleen ben, je kunt het gewoon niet vergelijken met een personal training. Een goede trainer als Mark, weet je tot het uiterste te laten gaan, zonder blessures te krijgen. En wat vond ik het leuk om te merken dat ik steeds sterker werd. Ik kon steeds meer herhalingen of meer gewicht tillen.

gym, box, fintess, personal training
Box jumps! Na twee weken kon de box al standje hoger!

Ook fijn aan PT is dat je zelf helemaal nergens over na hoeft te denken. Hij is de expert. Ik hoef het ‘alleen maar te doen’.

Wekelijks hebben we mijn progressie gemeten op een Tanita wegschaal. Dit apparaat meet o.a. je gewicht, vetpercentage, spiermassa, vochtbalans, en hoe dit allemaal tot elkaar in verhouding staat. Na 4 weken training hadden we de eindmeting. En wat was ik blij met het resultaat!!

 • Mijn gewicht was met nog eens 3,6 kg afgenomen (6,6 dus in totaal)
  • Waarvan -3,5 kg vet
  • en slechts -0,1 kg spiermassa
 • Vetpercentage -3,9%

Dat mijn spiermassa slechts met 0,1 kg is afgenomen is heel goed. Ik heb namelijk ook heel streng op mijn eten gelet, en vooral laag in calorieën gezeten en hoog in eiwitten (hierover zo meer). Vaak verlies je veel spiermassa als je relatief weinig calorieën binnenkrijgt. En dat wil je juist niet. Want spieren hebben een hogere verbranding dan vetmassa. Doordat ik veel eiwitten binnenkreeg is dit dus vrijwel gelijk gebleven.

Een meting is natuurlijk fijn, maar kleding dat ineens weer goed zit is een nog betere graadmeter. Broeken zaten weer lekker, Bh’s niet meer te strak. Heerlijk om dit de merken. Mijn spiegelbeeld stond me ineens weer aan! En dat is nog veel belangrijker dan een paar cijfers op de weegschaal.

Mocht je een goede en leuke personal trainer zoeken (in Bodegraven e.o.!): Mark Veerman personal training it is! (en nee, dit is niet gesponsord, ik heb netjes betaald voor de trainingen!)

Interval training

Daarnaast deed ik één keer per week een pittige interval training in de sportschool: een half uur op de loopband, waarvan twee minuten op sprinttempo afgewisseld met één minuut langzaam lopen om mijn hartslag weer naar beneden te brengen. Daarna 2,5 km roeien in zo’n 10 a 11 minuten. Dus ook dat tempo is flink. En tot slot nog 12 minuten op de trap a.k.a. de hel. Je kent ‘m vast wel bij jou in de sportschool. Ik ben geen ontzettende zweter, maar ik kan je een ding vertellen: na 52 minuten intervallen gutst ook bij mij het zweet van mijn koppie! #jezweettoch!

Hardlopen

Een a twee keer per week ging ik hardlopen, buiten door de polder in Bodegraven/Reeuwijk. Ik liep meestal tussen de 8 a 12 km. Redelijke afstanden dus. hardlopen

Voeding

Omdat ik echt wilde afvallen, moest ik wel zorgen voor een calorietekort. Dit kan je op twee manieren bewerkstelligen: meer bewegen en minder eten. Met voeding kun je het meeste doen, dus ook hiermee wilde ik aan de slag.

Door Maaike van Furrow was mijn aandacht al gewekt voor Clean Meals. En ook Mark, mijn personal trainer, kwam met Clean Meals op de proppen. En toeval bestaat volgens mij niet: ik kreeg in dezelfde week een mail van Clean Meals of ik een aantal maaltijden wilde testen. Yes! Dat wil ik zeker! In deze blog lees je meer over Clean Meals.

Ik heb het grootste deel van deze 4 a 5 weken gegeten volgens Clean Meals. Een aantal CM maaltijden kreeg ik thuis gestuurd. Maar de meeste heb ik gewoon zelf gemaakt. De maaltijden van CM zijn laag in calorieën en zeer hoog in eiwitten, wat dus belangrijk is omdat ik zoveel sportte en geen spieren wilde verliezen.

Hoe mijn eetpatroon er min of meer uitzag:

 • Ontbijt: 2 gekookte eieren (zonder eigeel), 75 gram (bio) kipfilet, stuk komkommer of tomaat en 2 vezelrijke crackers. Vaak nog een plukje kiemen erbij voor extra voedingsstoffen.
 • Lunch: 150 gram (bio) kip of vis met 200 gram groenten.
 • Diner: zelfde als lunch maar met 100 gram carbs in de vorm van rijst, quinoa of zoete aardappel
 • Tussendoor: 2 x stuk fruit en zo’n 250-350 gram kwark per dag. En rauwkost als ik nog trek had.

Ja, eerlijk is eerlijk: best saai! Maar een heel groot voordeel: ik heb NOOIT HONGER GEHAD. Dat komt omdat eiwitten heel goed verzadigen. cleam meals ul

Ik heb niet elke dag zo kunnen eten hoor. Zo ging mijn pa bijvoorbeeld trouwen, en heb ik het die dag helemaal losgelaten. Ook mijn food tripje naar Estland was niet volgens dit schema, al heb ik het wel heel goed in de gaten gehouden en rekening gehouden met mijn doel.

Verder heb ik op twee of drie keer na ook zo’n 6 weken geen alcohol gedronken. Alleen op mijn vaders huwelijk, tijdens een date (ik had het nodig, haha!) en de gay pride heb ik een uitzonderingetje gemaakt.

Altijd op deze manier eten ben ik geen voorstander van hoor. Ook Clean Meals adviseert dit maximaal 3 weken te doen. Uiteraard kun je hun maaltijden daarna wel blijven eten binnen je normale eetpatroon.

Dus… het resultaat

Deze combi van super strak op mijn voeding letten en kneiterhard trainen, hebben me veel gebracht! Zoals ik al zei, -6,6 kg en veel strakker in mijn vel. Ik ben dus super blij en trots op het resultaat.

Zichtbare abs heb ik nog lang niet hoor. Daar moet mijn vetpercentage echt nog veel lager voor zijn. Maar het vervelende is dat ik dan echt mager word. En ik weet niet of ik dat wil, of ik er zo veel voor over heb en voor wil laten staan en gaan. Want het was hard werken. En ik houd naast gezond leven en sporten ook echt van de gezelligheid van een wijntje, lekker uit eten… het Bourgondische leven zeg maar. En die dingen gaan in mijn geval niet samen met een paar abs. Wat zijn die abs mij waard, is dus de vraag 😉 we’ll see!

De fotoshoot ging ontzettend goed en de foto’s zagen er best wel heel erg cool uit, als ik dat over het resultaat mag zeggen. Ik kan mijn boek over 50 jaar met trots aan mijn kleinkinderen laten zien!

i love health boek fotoshoot
Sneak peak van de camera tijdens de fitness shoot.

MISSION COMPLETED!

P.S. mijn I Love Health boek ligt in november in de winkels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties

 1. Wow super goed!

  Ik wil ook een paar kilootjes kwijt, alleen heb ik een vraagje over dat dieet wat je toen hebt gevolgd.

  Je hebt het over 100 gram carbs. Zijn die dan ongekookt op het moment dat je ze weegt? Want als ik bijvoorbeeld 100 gram ongekookte rijst ga koken heb ik echt een enorme pan met rijst!

  Superleuke site en blogs by the way, superhandig!
  Ik heb je bananenbrood van het weekend gebakken, superlekker!

 2. Al weken op zoek naar dit artikel! Om eerlijk te zijn wist ik niet meer goed wie het geschreven had, maar ik vind dit artikel zo fijn en inspirerend om te lezen. Geeft me een heel goed gevoel en motivatie om weer vol aan de bak te gaan aankomende weken! Ga zo door!

 3. Hey Daisy! Hoeveel calorieën nam je dagelijks op via deze manier? Hoe groot mag het calorietekort zijn (zonder dat je een crashdieet hebt)?

  1. Ik vermoed dat het rond de 1500kcal was. Op trainingsdagen soms iets extra’s. Vrij laag voor mijn lengte. Niet het goede voorbeeld, daar ben ik eerlijk in. Maar crashen was het niet. Dan zit het kcal aantal echt veel lager. Maar, je caloriebehoefte is per persoon totaal verschillend. Dus staar je niet blind op wat ik deed. Misschien heb jij meer/minder nodig. Dat is o.a. afhankelijk van je lengte, gewicht en mate van activiteit.

 4. Wat een inspirerend en eerlijk artikel! Herkenbaar ook die drang om dan alles eraan te doen weer af te vallen 😉

  Ik heb nog een vraagje over je boek: heb gelezen dat je prikkelbaar darm syndroom hebt. Ik heb dat ook maar kan echt bijna niks eten zonder buikklachten te krijgen.. (aardappelen, witte rijst/pasta/brood, couscous, peulvruchten, koolgroenten, rode bieten, bewerkt koek/gebak). Vraag me af of jouw boek recepten bevat waar mensen met PDS geen klachten van krijgen. Omdat je ook benoemt sinds je gezonde lifestyle nauwelijks meer last te hebben.

  1. Hi Immy,
   Wat vervelend van je PDS. De recepten in het boek zijn niet perse gericht op PDS. Ik kan ze zelf allemaal eten zonder klachten, maar geen idee of dat ook voor jou geldt. Elk lichaam is anders. Dus ik vind het lastig om daar uitspraken over te doen.
   Groetjes,
   Daisy

 5. Wat een eerlijk en persoonlijk verhaal. Fijn om te lezen dat bij jou ook niet alles vanzelf gaat en juist dit soort verhalen geven veel herkenning waardoor ik het extra leuk vind om het te lezen. Respect dat je zo kwetsbaar durft te zijn!

 6. Ik vind het heel goed en ook fijn dat je deze blog zo eerlijk deelt! Zoals je zegt lijkt het altijd allemaal perfect bij anderen, maar iedereen heeft zijn eigen battles. Knap dat je zo hebt doorgezet! Ik ben benieuwd naar je boek, liefs!

 7. Wat een super verhaal en zo knap van je! Ik ga je intervaltraining zeker overnemen. Daarvoor hartelijk dank, want ik moest die ene cardiotraining per week nog verzinnen! ?

  1. Leuk om te horen!! Succes met de interval. En t hardlopen, echt op hoog tempo he!!! Als ik in de uitrust periode zit van 1 minuut, is het zo’n 6,5km per uur. En de sprint periode van 2 minuten is minimaal 11km p/u en bouw ik op tot 14 km p.u! Succes 😉

 8. Wat super dat je dit verhaal hebt gedeeld.
  Echt super goed gedaan.
  Ik ben heel erg benieuwd naar je boek!
  Leuk ook om te lezen waar je loopt.
  Ik ben ook eens om de Reeuwijkse plassen gaan lopen voordat ik op bezoek ging bij familie, heerlijk om daar te lopen.

 9. Fijn om dit ook te lezen want inderdaad het is vaak veel schone schijn waardoor je zelf nog harder baalt als je toch dat ben gezwicht voor dat ene wijntje. Wel ben ik benieuwd naar wat voor soort boek het wordt! Alleen sport of ook voeding?

  1. Thnx! Mijn boek wordt net als de website een mix van food, sports & health. Dus er kom ook een berg recepten in. MAar het wordt meer dan een kookboek!

 10. Interessant artikel! Heel leerzaam.
  Toch vind ik het een beetje jammer wat je in het begin schrijft: dat je alleen de gezonde foto’s laat zien. Waarom de show? Waarom niet die foto’s waarop je een paar kilo zwaarder bent? Op die foto’s ben je toch ook mooi alleen ietsje zwaarder. Maakt dat iets waarvoor je je moet schamen?

  1. Hmm, ik snap je vraag. Maar om ook hier eerlijk op te zijn: we zijn allemaal ijdel, toch? En omdat ik net als andere vrouwen (en mannen vast ook), ook onzeker kan zijn. Dus post je liever de mooiere foto’s. Je hebt helemaal gelijk hoor! i know, daar zouden we ons niet voor moeten schamen. Stom, ik weet het…maar wel een eerlijk antwoord! x

 11. Inspirerende blog! Tof dat je dit ook allemaal deelt. Is vaak toch wel weer fijn om te lezen dat ook, in mijn ogen, gezonde bloggers wel eens moeite hebben met op gewicht blijven. En ben benieuwd naar je boek!

 12. Stoer dat je dit allemaal durfde te delen. Ik ben blij voor je dat het toch nog goed gekomen is :). Je hebt er zo te lezen keihard voor gewerkt, knap!
  Dit verhaal vond ik heel interessant en inspirerend en ik ga je boek zeker kopen!