9 x Gelukkig en gezond oud worden!

Health  /   - 

Sardinië blue zones
Blue Sky in the Blue Zone!

Precies één week geleden zat ik nu aan een – wederom – heerlijke driegangenlunch of -diner bij een fantastisch agriturismo op Sardinië. Alleen maar écht, puur eten. Alles zelfgemaakt, verbouwd en zelfs geslacht. Heerlijk! Ik was één van de gelukkige journalisten en bloggers die op persreis mochten naar Sardinië om de Blue Zones op dit Italiaanse eiland te ontdekken. Yeah!

Blue Zones

Er zijn wereldwijd vijf gebieden waar mensen gemiddeld veel ouder worden. Leuk, dat oud worden. Maar dat wil je natuurlijk alleen als het ook gezond oud is. En dat is het geval: in de Blue Zones wordt men heel gezond en gelukkig oud. Dus weinig ziekten en kwaaltjes. Maar gewoon fit oud worden! Dat willen we allemaal wel, toch? Daarom is er veel onderzoek gedaan naar deze gebieden, die men de Blue Zones noemt. Op Sardinië vind je zo’n Blue Zone, maar ook in Griekenland, Japan, Costa Rica en Californië vind je een Blue Zone.

Sardinië blue zones
Ontspannen en genieten… ik luister goed naar die Power Nine lessen!

Wat blijkt, deze vijf gebieden hebben veel overeenkomsten in gewoonten en gebruiken. Ondanks dat ze op diverse continenten liggen. De schrijver van het boek De Blue Zones Methode heeft deze overeenkomsten gespecificeerd in negen (wijze) lessen, de zogenaamde Power Nine. Wij hebben al deze lessen uit de Power Nine met eigen ogen bekeken, ervaren of geproefd in Sardinië. Ik deel ze graag met je!

Power Nine uit de Blue Zones

 1. Natuurlijk bewegen; je hoeft geen marathons te rennen of zwaar gewicht te heffen om gezond oud te worden. Natuurlijk bewegen is belangrijker. In Sardinië doet men veel te voet, werkt men nog op het land en op de boerderij, waardoor men veel beweegt. Wij zitten minsten 8 uur per dag achter onze pc. En om dat te compenseren gaan we keihard sporten. Niet de beste manier om oud te worden, aldus de Blue Zones.
 2. Doel; zorg voor een doel in je leven. En dan bedoelen ze niet ‘zo veel mogelijk geld verdienen’. Je zou het volgens de Blue Zone methode kunnen vertalen naar ‘waarom ik ’s ochtends wakker word’. Onderzoek heeft aangetoond dat als je je bewust bent van een doel, dat een extra levensverwachting van 7 jaar waard is.
 3. Terugschakelen; zorg voor zo min mogelijk stress. Stress wordt in verband gebracht met enorm veel ziekten en chronische ontstekingen. Zo doen ze in de Blue Zones aan middagdutjes, happy hour en bidden, alles met minder stress als resultaat. We weten het allang, maar stress maakt zo veel kapot. Misschien werkt mediteren of yoga voor jou?
 4. 80%-regel; dit is niet mijn 80/20-regel, al denk ik dat die ook prima in de Blue Zones zou passen. Met deze 80%-regel bedoelt men dat je eet tot 80% vol. Het duurt immers 20 minuten voordat je hersenen het seintje vol krijgen. Zo overeet je je niet. En zul je niet snel last krijgen van overgewicht en de bijbehorende kwalen en ziekten.
 5. Focus op plantaardig; hoewel men in de Blue Zones wel vis en vlees eet, maakt dit slechts een klein deel uit van het eetpatroon. Men eet veel groenten en fruit, maar ook veel bonen, linzen en kikkererwten. Plantaardig dus!
 6. Wijn @ 5; ja wel, in alle Blue Zones wordt dagelijks wijn gedronken. Matige drinkers overleven niet-drinkers is gebleken. Het Blue Zones advies: drink 1 tot 2 glazen alcohol per dag met vrienden en bij je eten. De hele week opsparen en op zaterdag los gaan met je weekvoorraad wijn mag dan weer niet 😉

  Sardinië blue zones wijn
  Wijn at 11 am? Mag dat ook!? De oude heren op de foto bovenaan de blog trakteerden ons op de geitenboerderij al om 11u ’s ochtends op een klein beetje rode wijn…
 7. De juiste stam; mensen in de Blue Zones kiezen voor of zijn geboren in sociale kringen die gezonde gewoonten ondersteunen. Verkeer jij in ‘ongezonde’ kringen, overweeg dan wat gezonde vrienden aan je leven toe te voegen (hoe raar dit ook klinkt), want zowel gezond als ongezond leven werkt aanstekelijk.
 8. Gemeenschap en geloof; voor het Blue Zones boek zijn 263 100-jarigen geïnterviewd en op vijf van hen na, bleek iedereen tot een gemeenschap te horen die op een geloof was gebaseerd. Welk geloof scheen er niet toe te doen. Sardinië blue zones kerk
 9. Geliefden eerst; in de Blue Zones gaan gezin en familie voor alles. Grootouders blijven in huis. Het is zelfs een schande hen in een bejaardentehuis te stoppen. Daarbij zijn ze heel trouw aan hun levenspartner en heel begaan met de kids. Volgens onderzoek zorg dit alles voor extra levensjaren.

Op zich zijn het geen schokkende dingen. Het meeste vind ik zelfs vrij vanzelfsprekend. Maar als je nu heel kritisch naar jezelf kijkt, durf ik te wedden dat je misschien nog niet de helft van deze lessen in je leven toepast.

Ik vind het heel bijzonder en goed om hier even bij stil te staan. We hebben in Sardinië heel veel ‘oudjes’ gesproken. Stuk voor stuk hele fitte, energieke mensen die nog midden in het Sardijnse leven staan. Ze werken zelfs nog op 97-jarige leeftijd. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat willen. Een beetje rommelen in een olijfboomgaard, draaien zij hun hand niet voor om! Sardinië blue zones olijfboomgaard

Opmerkelijk vond ik dat wij ‘drukke Amsterdammers’ bijna jaloers naar deze oude mensen keken. Zij zijn gelukkig met ‘weinig’, als je het vergelijk met onze Nederlandse maatstaven. Terwijl ze juist zo veel hebben! Gezondheid, geluk, familie dichtbij en dan ook nog eens bijna 100 levensjaren op de teller. Maar als wij hen iets vertelden over ons leven, onze zorgen of vraagstukken, lachten ze ons nog net niet uit. Ze snappen er helemaal niks van dat wij ons zo druk maken om ‘niks’. Bijzonder tegenstelling vond ik dit. Dit heeft me zeker aan het denken gezet!

Wil je zelf ook de Blue Zones ervaren? Ga dan op Blue Zones experience! Ik vond mijn Blue Zone experience in Sardinië namelijk ontzettend leuk en interessant! Of eerst even inlezen? Dan is De Blue Zone Methode een aanrader. Naast veel info, ook lekkere recepten!

Wat vind jij van deze Power Nine lessen? Welke lessen zou jij nog toe willen voegen aan je leefstijl? En welke doe je juist al goed? Ik ben benieuwd!

Liefs

Daisy

Sardinië Blue zones
Pretty Sardinia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties