Zodra het zonnetje gaat schijnen – finally! – , begint het bij menigeen te kriebelen: we willen buiten zijn. Lekker op je eigen balkon of terras met je gezicht in de zon genieten van een heerlijke koffie of thee in de ochtend en tegen de avond met lekker eten en wellicht een goed glas wijn. De zin om te gaan barbecueën met familie en vrienden wordt ook groter naarmate de temperatuur stijgt. Wist je dat je barbecueën heel goed past in een gezond dieet? Met deze tips geniet iedereen van een verantwoorde barbecue lekker stukje vlees, vis, vega, groente en fruit.
Goed stuk vlees
Een barbecue is voor velen niet compleet zonder een goed stuk vlees. Een lekkere hamburger of een mooie biefstuk gaat er zeker wel in. Wist je dat picanha rundvlees heel geschikt is voor de barbecue? Picanha is een sappig en smaakvol stuk rundvlees, afkomstig van het achterste van de koe. Het is rijk aan eiwitten en essentiële voedingsstoffen, waaronder ijzer, B-vitamines en zink. Als je het vlees ziet, denk je wellicht dat het veel te veel vet bevat om het in te passen in een gezond dieet. Maar juist dit vetlaagje draagt bij aan de sappigheid van het vlees. Bovendien zorgt het ervoor dat je weinig tot geen vetstoffen nodig hebt om het vlees te grillen. Het is makkelijk te bereiden, maar neem er wel de tijd voor. Kruid de picanha met grof zeezout en eventueel knoflook, zwarte peper of kruiden, zoals rozemarijn en tijm. Plaats het vlees op een bakplaat op een warmte van 120-140°C. Zorg met een vleesthermometer dat je de kerntemperatuur van ongeveer 50-55°C (medium-rare) in de gaten kan houden. Sluit af met een korte grill op direct vuur voor een knapperige korst. Laat het vlees na het grillen minstens 10 minuten rusten voordat je het in dunne plakken snijdt.
Voordelen van picanha bij de barbecue:
- Eiwitrijk: kan helpen bij spieropbouw en spierherstel.
- Rijk aan ijzer: helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en energieproductie.
- Goede vetten: de vetlaag kan gedeeltelijk worden verwijderd na het grillen, waardoor je controle houdt over je vetinname.
- Makkelijk: picanha online bestellen! Dan wordt het goed gekoeld bij je thuisbezorgd en hoef je het alleen maar liefdevol op de grill te leggen.
Lekker visje van de grill
Ook lekker en verantwoord is een goed stuk vis. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het grillen van vis. Pak een stukje zalm of kabeljauw in, in aluminiumfolie en voeg hier een schijfje citroen, takje dille, beetje olie en wellicht wat rauwe groenten aan toe. Lekker laten grillen en je hebt een heerlijk stukje vis. Ook lekker is een forel gevuld met citroen en sinaasappelschijfjes of gamba’s gemarineerd in olie met citroen en dille. Je kan vis ook lekker met kerrie marineren of met sambal; net wat jij lekker vindt natuurlijk.
Voordelen van een visje van de barbecue:
- Omega-3 vetzuren: kunnen de hersenfunctie ondersteunen en ontstekingen verminderen.
- Licht verteerbaar: een goede keuze voor wie een minder zware maaltijd wil.
- Veelzijdig: kan worden gemarineerd met kruiden en citroen voor extra smaak zonder ongezonde toevoegingen.
Vega van de barbecue
Liever een vegetarische optie? Weet dan dat de vele groente- of sojaburgers die je in de supermarkt koopt, ook goed gegrild kunnen worden als verantwoorde barbecue. Voor het beste resultaat gebruik je een grillplaat en een klein beetje olie om plakken te voorkomen. Vegetarische opties passen goed in een gezond dieet. Naast burgers kun je ook kiezen voor gegrilde kaas, tofu of halloumi. Snij stevige paddenstoelen, zoals portobello’s, eens in reepjes en maak het op smaak met shoarmakruiden. Even lekker grillen en wellicht met knoflooksaus en sla in een pitabroodje voor een heerlijk barbecuegerecht.
Voordelen van vegetarische opties op de barbecue:
- Rijk aan vezels: goed voor de spijsvertering en een lang verzadigd gevoel.
- Eiwitrijk: tofu, tempeh en peulvruchten bevatten veel plantaardige eiwitten.
- Veel variatie: van gegrilde aubergine tot gevulde paprika’s met kaas; de mogelijkheden zijn eindeloos.
Nog meer gezonde lekkernijen
Bij een verantwoorde barbecue komt natuurlijk meer kijken dan alleen vlees, vis of vega. Je maakt het compleet met andere lekkernijen, zoals gezonde bijgerechten en verantwoorde sausjes. Zorg voor lichte sauzen en maak ze zelf met yoghurt Griekse stijl als basis. Zoals een yoghurt-knoflooksaus met citroensap, knoflook, komkommer en kruiden. Met een geprakte avocado, limoensap en chilivlokken maak je een uitgebalanceerde saus met een kleine kick. Altijd lekker: honing-mosterddressing van olijfolie, honing en mosterd.
Qua bijgerechten kun je heerlijk variëren met groente én fruit. Gooi eens paprika, ananas, courgettes, aubergines, champignons en maïskolven op de grill voor een warm bijgerecht. Qua salades kun je denken aan quinoa met granaatappel, caprese salade met tomaten en mozzarella of een verrassende komkommersalade met meloen en munt! En wat dacht je van een lekkere smoothie bowl als bijgerecht of dessert? Fruit doet het immers altijd goed op warme, zomerse dagen.
Tips voor een verantwoorde barbecue
Barbecueën is heerlijk en kan gemakkelijk een heel gezonde maaltijd vormen. Zorg voor afwisseling tussen groente, fruit, vlees, vis en vega, zet minder of geen brood op tafel (een wrapje is ook lekker) en ga voor lichtere sauzen. Daarnaast is het goed om veilig te grillen door vlees en vis niet in de zon te zetten, maar haal steeds iets uit de koelkast. Was groenten en fruit goed, voordat je het gaat verhitten en zorg ervoor dat alles goed gegaard is. Zo geniet je met zijn allen nog meer van een heerlijke avond en maaltijd op een verantwoorde manier.






Geef een reactie