Tips om te zwemmen zonder gehoorschade op te lopen

Blog, Health, Life  /   - 

Zwemmen is natuurlijk ontzettend goed voor zowel lichaam als geest. Waar de een het heerlijk ontspannen vindt om af en toe een baantje te kunnen trekken, zijn er natuurlijk ook mensen die dit meerdere malen per week op een hoge intensiteit doen. Bij welke groep je hoort maakt niet uit. Wat vooral belangrijk is, is om ervoor te zorgen dat je geen gehoorschade oploopt. Want stel dat je regelmatig met je hoofd onder water gaat, dan kan het zijn dat er water in je oren komt, waardoor je last kunt krijgen van je trommelvlies. Hoe dit precies werkt en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je zonder problemen onder water kunt met je hoofd en dus ook oren, vertellen we je nu. Ik heb daar zelf wel eens last van als ik vaak surf. En mijn dochter heeft ook vaak last met zwemmen op vakantie, omdat ze de hele dag in het water ligt en veel onder water zwemt.

Gebruik oordopjes

De meest effectieve manier om je oren tijdens het zwemmen te beschermen, is door oordopjes te gebruiken. Belangrijk daarbij is wel dat je kiest voor op maat gemaakte zwem oordoppen voor de optimale bescherming. Zo kun je namelijk ook vaak in de supermarkt of bij de drogist wel een setje siliconen oordoppen halen, maar deze sluiten natuurlijk zo goed als dat wanneer ze daadwerkelijk op de vorm van je gehoorgang en oorschelp worden gemaakt. Helemaal wanneer je gevoelige oren hebt, is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je investeert in een set goede zwem oordoppen.

Vermijd langdurig zwemmen

Heb je gevoelige oren, dan is het belangrijk om niet te lang te blijven zwemmen. Hoe langer je zwemt, hoe groter de kans op gehoorschade. Probeer niet langer dan een uur per keer te zwemmen. Als je merkt dat je oren pijn doen of je gehoor minder is, stop dan met zwemmen en neem een pauze. Het kan namelijk zijn dat je anders op lange termijn blijvende gehoorschade houdt en je voor een gehoorapparaat naar de audicien moet. Nu wil dat niet zeggen dat iedereen dit overkomt, maar het kan wel zijn dat jij net even wat gevoeliger trommelvlies hebt, dan een ander. Je kunt dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Spoel je oren na het zwemmen

In het zwembad zit natuurlijk chloor, zout en allerlei andere middelen. De kans bestaat dus dat je hierdoor geïrriteerd raakt, wat zelf kan leiden tot oorontsteking. Het is daarom belangrijk om je oren na het zwemmen goed uit te spoelen. Zo spoel je namelijk het chloor uit je oren en verklein je de kans op een infectie.

Gebruik geen wattenstaafjes

Een laatste, wat meer algmene tip die we je willen meegeven, is dat het niet verstandig is om wattenstaafjes te gebruiken. Een keer is niet zo erg, maar structureel gebruik kan ervoor zorgen dat je oren minder bestand zijn tegen onder andere chloor. Wat we namelijk vaak zien, is dat je met wattenstaafjes de boel juist meer naar binnen drukt in plaats van eruit te halen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een oorprop of zelfs gehoorverlies. Je kunt er dus beter voor kiezen om je oren periodiek uit te laten spuiten of om speciale oordruppels te gebruiken die je oren schoonhouden.

Groetjes!

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *