Dat er meer wegen naar Rome leiden is bekend. Dat er daarom ook veel verschillende eetstijlen zijn zal je niet verbazen. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die ‘gewoon’ eten en er niet bewust mee bezig zijn. Dat is natuurlijk prima. Maar die laat ik even achterwege in deze blogpost. Ik heb een selectie gemaakt van 9 food lifestyles waarover je de laatste tijd veel hoort. Hartstikke hip, andere best extreem. Sommigen ontstaan uit gezondheidsoverwegingen, andere uit een bepaalde visie op het leven. Wat je vaak ziet is dat zo’n eetstijl eerst door celebs geïntroduceerd wordt en zo bekend raakt. Waardoor het uiteindelijk ook bij ons – het ‘gewone’ volk – terecht komt en het zo hip, hot & happening wordt!
Ik noem nu de eerste 5 van de 9 eetstijlen en de andere vier bewaar ik voor een volgend artikeltje! Ik ben erg benieuwd of jij volgens een van deze eetstijlen leeft, of volgens welke je juist zou willen eten, of welke je misschien absurd vindt! So let me know in de comments! Ik vertel onderaan het artikel ook volgens welke food lifestyle ik eet.
Eetstijl 1: Paleo
Het paleolitisch dieet (ofwel oerdieet, ofwel paleo) is op dit moment helemaal hot. De paleo beweging kijkt naar wat onze voorouders aten omdat onze huidige genen grotendeels hetzelfde zijn als toen. Wat dat betekent voor het paleo voedingspatroon? Je eet veel groenten en fruit maar ook vlees, vis, eieren, noten en zaden. Geraffineerde suiker wordt gemeden en de granen zijn grotendeels glutenvrij.
Eetstijl 2: Glutenvrij
Nog zo’n trend is glutenvrij eten. Sommigen eten glutenvrij omdat ze een glutenintolerantie hebben, anderen voelen zich er gewoon prettig bij. Gluten zijn eiwitten in tarwe die onder andere een bindende werking hebben. Dit is dan ook direct de reden waarom het bakken van glutenvrije broden of koekjes best nog wel eens lastig kan zijn. Producten die gluten bevatten en dus geen deel uitmaken van een glutenvrij dieet zijn brood, koekjes, gebak, pasta, crackers en muesli van onder andere tarwe, gerst, haver en kamut. Gluten zitten ook vaak ‘verborgen’ in producten als bouillon, pakjes en zakjes en sojasaus.
Eetstijl 3: Vegetarisch
Bij vegetarisch eten denk je natuurlijk meteen aan eten zonder vlees of vis. Maar wist je ook dat er verschillende vormen van vegetarisme bestaan? Denk aan ovo-lacto vegetarisme (geen vlees en vis, wel ei en zuivel), ovo-vegetarisme (geen vlees, vis en zuivel maar wel ei) of pescotariër (geen vlees, wél vis, ei en zuivel).
Eetstijl 4: Raw food
Er zijn steeds meer mensen die (gedeeltelijk) rauw eten. Rauwe voeding wordt ook wel ‘levende’ voeding genoemd omdat eten niet verhit wordt boven de 47,8 graden Celsius en zo nog barst van de vitaminen en mineralen. Het is een vooroordeel dat rauwe voeding alleen bestaat uit stukken komkommer en wortel met een dipje. Er zijn enorm veel creatieve rauwe gerechten te verzinnen, zoals de raw chocolate taart. Jammie!
Eetstijl 5: Gescheiden voedselcombinaties
Het uitgangspunt bij deze eetstijl is dat sommige voedingsmiddelen gecombineerd zorgen voor een goede vertering en andere deze juist belemmeren. De hoofdregel is: eiwitten en koolhydraten gescheiden eten (bijvoorbeeld geen pasta met kip). Groenten worden als neutraal gezien en kunnen overal bij gegeten worden. Denk maar aan het Montignac-dieet dat in de jaren 90 zo populair was, waarbij Nederlanders massaal koolhydraten en vet gingen scheiden in hun gerechten. Tegenwoordig is er het vergelijkbare South Beach dieet.
Bron voor deze 5 eetstijlen is kookwebsite Culy.nl.
Wat is mijn eetstijl?
Ik ben geen die hard paleo aanhanger of vegetariër en een raw foodie al evenmin. Maar ik probeer van alles wat mee te pikken en zo mijn eigen food lifestyle te creëren. Want het gaat er immers om waar ik (en jij!) mij goed bij voel. Het paleo dieet past misschien nog wel het best bij mij. Ik vind het eigenlijk niet meer dan logisch dat je eet wat de natuur te bieden heeft. Zo is het tenslotte ooit bedoeld. Dat wil niet zeggen dat ik nooit iets onnatuurlijks eet, tuurlijk wel! Maar mijn basis is wel hartstikke gezond en paleo proof. Vegetarisch ben ik ook niet. Ik ben gek op een biefstukje of tonijn… dat zou ik niet volledig kunnen missen. Wel ben ik bewust minder vis en vlees gaan eten. At ik vroeger wel 5 dagen per week vlees, is dat nu hooguit 1 keer. Goed voor mij, goed voor de dieren, goed voor het milieu. Win-win-win dus! Glutenvrij eten is iets wat ik een paar jaar geleden heb gedaan als test. Ik heb al jaren darmklachten en hoopte dat glutenvrij eten voor mij de oplossing zou zijn. Helaas waren de resultaten minimaal en dat vond ik het niet waard. Ik vind het nogal wat, nooit meer iets met gluten eten. Het valt echt vies tegen in hoeveel voedingsmiddelen gluten te vinden zijn. Ik probeer wel bewust minder gluten te eten door bijvoorbeeld niet met brood te lunchen, maar ook wel eens met rijstwafels of een salade. Lekker, gezond en goed voor de variatie!
Binnenkort post ik part #2 van deze 9 eetstijlen. So stay tuned!
Leuke post! Soms raak ik zelf in de war met alle namen en krijg vaak de vraag: hoe noem je dat dieet dat je volgt? Allereest vind ik het geen dieet en het is inderdaad een beetje vanalles wat (of paleo light)!
Ik denk dat ik een beetje van alles ben, gewoon gezond eten en weinig suiker. Ik ga in september minderen met gluten want ik heb zo een last van mijn darmen een aantal maanden. Kijken of het werkt
Mijn gevoel zegt dat het volgende hip, hot en happing dieet iets wordt met eenvoud. Makkelijke, basic recepten die gezond en voedzaam zijn. Geen gedoe met superfoods, biologische dure spullen of pakjes lezen om lactose, gluten en suikervrij te eten. Gewoon simpel en overzichtelijk. Ik heb er behoefte aan in ieder geval, nog iemand met mij?
Yess sluit ik bij aan! Doe ik al een beetje, daarbij maak ik ook een combi van bovenstaande, maar vooral niet te ingewikkeld en wel lekker!
Dan maak je me benieuwd!
“Ze Moesten Lachen Toen Mitchel van Duuren Als Een ‘Oermens’ Ging Eten,
Nu Doen Ze Het Zelf Ook…”
– Geef Mitchel 21 dagen en hij geef jou je gezondheid terug.zie: http://bit.ly/164V17u
ik ben zelf een flexitariër of een pescotarier zoals jij het noemt. maar ik denk dat ik overstap op vlees, want ik blijf ontzettend moe. Ik denk dat ik een eiwit tekort heb en k denk dat ik dat niet kan aanvullen met een eiwitshake of pilletje. Verder ben ik heel gezond bezig. ik eet ook bijna geen producten waar geraffineerde suiker in is verwerkt.
Hi Samantha, ja ik denk dat het inderdaad goed is om dan te zorgen dat je weer extra eiwitten binnenkrijgt. Zeker als je het gevoel hebt dat je een eiwit te kort hebt. Wat ook een goede optie is, om meer quinoa aan je voedingspatroon toe voegen. Dit bevat ook veel eiwitten namelijk. Niet dat je hiermee vlees of vis vervangt, maar eiwitrijk is het zeker.
Groetjes!
Daisy
Hee! ik lees sinds kort je blog en vind het heel leuk en leerzaam. dat wilde ik even zeggen 🙂
Hi Nadine,
Thanks voor het compliment!! Altijd leuk om te horen 🙂
Groetjes, Daisy