Welke yoga vorm past bij het beste bij jou?

Blog, Sport  /   - 

Ik houd ervan, een yoga lesje op zijn tijd. Yoga is razend populair en dat is geen wonder als je kijkt naar de lichamelijke en mentale voordelen. We noemen deze spirituele sport ‘yoga’ maar eigenlijk is het veel uitgebreider dan een ‘soort sport’. Bekijk yoga als een sport en deel deze vervolgens weer onder in verschillende ‘sporttakken’. Nu komen we al aardig in de buurt om te begrijpen wat yoga nu precies inhoudt. Er zijn namelijk redelijk veel yogastijlen die niet over een kam te scheren vallen. Tijdens een Vinyasa yoga sessie, wat focust op het synchroon uitvoeren van poses en ademhalen, zal ongetwijfeld het zweet uitbreken. Dit in tegenstelling tot een Hatha yoga sessie waar er meer op ademhaling gefocust wordt en mediteren. Wat is hot yoga en hoe zit het nu met die wijn en metal yoga? Lees verder om erachter te komen welke soorten yoga er zijn. Welk vorm van yoga past er bij jou?

Dynamische Ashtanga yoga

Ashtanga Yoga is de meest veeleisende yogasoort op fysiek vlak. Wat Ashtanga yoga karakteriseert, is de vooraf bepaalde volgorde waarin de asana’s moeten uitgevoerd worden. Dit plus het feit dat de poses moeiteloos in elkaar moeten overlopen, zodat je snel van de ene houding naar de andere kunt overgaan. Dit is net de hele uitdaging. Ervaren Ashtanga yogi’s zijn uitermate lenig en doorlopen de volledige yoga sequence alsof ze het niets voorstelt. Pak die fanny pack maar in en volg een les bij jou in de buurt!

Hatha yoga; de oudste en meest relaxte yogastijl

Hatha yoga wordt beschouwd als de oudste vorm van yoga. Deze stijl werd uitgevonden door de legendarische stichter van de Kanphata Yogi’s in de 11e eeuw, Gorakhnath. Maar als we verder teruggaan in de geschiedenis, is Hatha yoga ook te zien in de yogatradities in de 2e eeuw voor Christus of de 5e eeuw na Christus. WOW, dat is lang geleden! Hatha Yoga hecht veel belang aan voeding, zuiveringsprocessen, regulering van de ademhaling (Pranayama) en het aannemen van asana’s. Een veel voorkomende asana is de padmasana (lotushouding), waarbij de gekruiste voeten op de tegenoverliggende dijen rusten. Pak die valentino tas maar alvast in en ga ervoor!

Hot yoga; yoga met een tropisch tintje

Hot yoga wordt ook wel Bikram yoga genoemd. De eerder genoemde yogavormen worden beoefend in een reguliere studio. Hot yoga daarentegen vindt plaats in een ruimte met hoge temperaturen. Hoewel de luchtvochtigheid met 40 procent relatief laag is, hebben de temperaturen van rond de 35-40 graden effect op de training. Klaar voor een zweterige sessie? De warmte en vochtigheid zorgen ervoor dat spieren, pezen en ligamenten goed van bloed worden voorzien en opgewarmd. Zelfs bij diepe rekoefeningen is het risico op blessures daarom laag. Bovendien is hot yoga een effectieve vetverbrander. Er wordt beweerd dat je tot 700 calorieën per uur verbrandt. Verder zou deze yogatraining het lichaam ondersteunen bij het ontgiften en het immuunsysteem versterken.

Wijn yoga en metal yoga

Ook in West-Europa hebben we onze eigen draai gegeven aan de yogastijl. Zo zijn er sessies waarbij je een wijntje naar binnen moet werken tussen elke pose. Het is dan ook geen enkel probleem als je niet meer nuchter bent aan het einde van de les. Het gaat hier eerder om een samenkomst van mensen die houden van yoga en wijn. Een andere aparte yogavorm is heavy metal yoga waar de zonnegroet wordt uitgevoerd met wel erg levendige en luide achtergrondmuziek. Net zoals yoga, kent ook de metalwereld erg uiteenlopende genres maar dat is een verhaal voor een andere keer. Ik denk wel dat je deze vormen met een korreltje zout moet nemen!

MIjn favo vorm van yoga is Yin of Hatha.

Hier lees je meer over yoga op I Love Health.

Welke yogastijl kies jij?

Team I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *