Pompoensalade met boerenkool

Bijgerechten, Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Boerenkool & pompoen; twee heerlijke winterse groentes. Voordat al het fijne voorjaarsgeweld hopelijk snel weer los barst (lees: zon, zonnige gerechtjes en meer fijns) deel ik toch nog even op de winterse valreep een hele lekkere salade met deze ingrediënten. De salade is enorm simpel en zo gemaakt. Ben je nog wat huiverig voor boerenkool als salade ingrediënt? Niet doen! Het is hartstikke lekker en zo gezond. In New York is het nog steeds boerenkool wat de klok slaat in elk healthy restaurantje. Supermarktketen WholeFoods schijnt 22.000 stronken per dag te verkopen! En dat is niet voor niks. Boerenkool bevat per 100 gram 41 kcal en 2,5 gram vezels. Het is de wintergroente met de meeste vitamines en mineralen. Het bevat vooral veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor. Boerenkool geeft veel energie, zorgt voor een goede weerstand, zorgt voor botaanmaak en voorkomt bloedarmoede (bron).

Ingrediënten pompoensalade met boerenkool

voor 2 personen

  • 400 gram pompoen in stukjes*
  • 150 gram boerenkool
  • 3 el pompoenpitten
  • Citroensap
  • Olijfolie of kokosolie
  • Peper

*Bij AH en Hema kun je voorgesneden pompoenstukjes kopen. Dit kan je ten zeerste aanraden. Het slachten van een pompoen maakt deze salade een stuk arbeidsintensiever.

Bereiding pompoensalade met boerenkool

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Verdeel de pompoenstukjes over de bakplaat en besprenkel met een klein beetje olie. Rooster gedurende een half uurtje in de oven. Haal eruit en laat afkoelen (indien je de salade koud wilt eten).
  3. Rooster ondertussen in een koekenpan de pompoenpitten heel kort.
  4. Haal uit de pan en verhit nu wat olie in een koekenpan of wok. Bak/wok hierin kort de boerenkool.
  5. Schep in grote schaal. Verdeel hierover de geroosterde pompoenstukje en de pompoenpitten.
  6. Besprenkel de salade met wat olijfolie, een klein beetje citroensap en breng op smaak met vers gemalen peper.
  7. De salade is zowel koud als warm erg lekker.

Ook lekker met een gekookt eitje erbij of wat feta.

Geniet ervan! pompoensalade met boerenkool pompoensalade met boerenkool

Wat vind je van deze pompoensalade met boerenkool? Leuk als je dit laat weten in de comments! Ook tips voor andere lekkere gerechtjes met boerenkool en pompoen zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

  1. Ik ga hem proberen! ?
    De voorgesneden pompoen uit de koeling vind ik niet lekker. Die stukjes zijn zacht en ik vind er een bijsmaak aan zitten, dat komt vast door het gas wat ze in het plastic blazen.

  2. Was heerlijk! De mannen hadden ouderwetse boerenkoolstamp en ik deze salade met ras el hanout kruiden en wat geitenkaas. Dank!

  3. Weet je wat ik laatstnog heb gemaakt…een stamppot van boerenkool en pompoen. Had daar zelf nog wat kruiden aan toegevoegd (peper, zout en cayennepeper) en wat huttenkase en een stuk zalm…het was GODDELIJK!!!