Lauwwarme boekweit salade met groene groentes

Bijgerechten, Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Op dit moment is quinoa vrij schaars. De boeren kunnen de grote vraag niet aan, waardoor er minder naar Nederland komt én de prijzen fors gestegen zijn. Goed moment dus om uit te kijken naar een gezonde variant op quinoa. Boekweit is naar mijn idee een goede vervanger. Het heeft een aantal overeenkomsten met quinoa: het is ook een zaad (en geen graan zoals veel mensen denken), het is glutenvrij en geeft gelijkmatig energie af, zonder je bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Dit betekent dat je lang verzadigd bent en geen cravings naar zoetigheid hebt na het eten van boekweit.

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B en belangrijke mineralen. Dankzij het aanwezige eiwit ariginine wordt je afweersysteem door versterkt. Je kunt van boekweit lekkere pap maken, pannenkoeken bakken (van meel), maar je kunt het ook goed als vervanger van rijst of quinoa in warme gerechten of salades gebruiken. En daarom dus dit recept voor een gezonde lauwwarme boekweit salade met groene groentes!

Ingrediënten boekweit salade:

Voor 2 personen

 • 120 gram boekweit korrels
 • 1 courgette
 • 4 stengels paksoi
 • ½ avocado
 • Handje spinazie per persoon
 • Feta
 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Peper, zout

Bereiding boekweit salade:

 1. Kook de boekweit korrels zoals aangegeven op de verpakking. Ik vind het lekker om ze wat knapperiger te houden en kook ze daarom korter dan aanbevolen.
 2. Snijd de courgette en paksoi in stukjes. Wok of grill de groentes kort op hoog vuur in kokosolie.
 3. Meng in een kom de gewokte groentes met spinazie en de boekweit tot een salade.
 4. Schep vervolgens een portie op een bord. Snijd de avocado en feta in kleine stukjes en verdeel per bord over de salade.
 5. Gebruik wat olijfolie en peper en zout als dressing over de boekweit salade.

boekweit salade Geniet ervan!

Gebruik jij wel eens boekweit in je gerechten? Gebruik je dan het meel of de korrels? Ik ben heel benieuwd welke lekkere gerechten je met boekweit maakt. Deel je tips vooral in de comments onder deze blog! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Ik gebruik voor mijn ontbijt wel boekweit-grutten.
  Dat kook ik met water of amandelmelk en dat eet ik dan vaak met cacao,cacaonibs en chia.
  Ik kook het ook wel de avond van te voren en eet het dan koud met fruit (blauwe bessen, aardbeien, bosfruit etc, vers of diepvries). Maar ook dat kan natuurlijk warm.
  Of warm met stukjes appel/peer en kaneel. Het is voor mij een afwisseling op havermout.
  Ik heb het een tijd geleden eens gekocht omdat ik zin had aan de grutten die mijn moeder vroeger me maakte als gewone maaltijd; grutten gekookt en dan met een klont roomboter/kokosolie en een dikke lepel stroop er doorheen.