Wat is omega-3 en waarom heb je het nodig?

Food, Health  /   - 

Je hoort het wel eens voorbij komen in reclames, of je leest het op verpakkingen van bepaalde producten: bevat Omega-3 . Het zal ongetwijfeld goed voor je zijn als ze dit zo nadrukkelijk benoemen, maar wat is het nu precies? En nog belangrijker, wat doet het voor ons lichaam? Ik zocht het uit. Lees je mee?

Wat is Omega-3?

Grofweg kun je zeggen dat verzadigde vetten slecht voor je zijn, en de meeste onverzadigde vetten juist goed voor je. Eén van die onverzadigde vetten zijn Omega-3-vetzuren. Op hun beurt, bestaan de omega-3 vetten ook weer uit verschillende vetzuren:

  • EPA, eicosapentaeenzuur
  • DHA, docosahexaeenzuur. Vette vis bevat zowel DHA als EPA. Deze vetten staan ook wel bekend als de visvetzuren.
  • ALA, alfa-linoleenzuur. Dit is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je lichaam deze niet zelf aanmaakt, maar je die uit voeding moet halen. ALA vind je met name in noten, zaden en oliën die daarvan zijn gemaakt.

De overige omega-3 vetzuren kunnen door het lichaam zelf, uit ALA, worden aangemaakt.

Tip: In deze blog schreef ik over verzadigde en onverzadigde vetten.

Noten en zaden, maak je eigen voedingsschema, Omega-3
Lekker en mega gezond dus: noten en zaden!

Waarom heeft ons lichaam omega-3 nodig? En hoeveel hebben we nodig?

Omega-3 heeft een gunstige invloed op tal van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ze gaan bijvoorbeeld ontstekingsreacties tegen en ze hebben een positief effect op het hartritme. Vooral het risico op een acute hartstilstand neemt af wanneer je voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt. Ook heb je minder kans op een herseninfarct. Deze gezondheidsvoordelen zijn nóg groter als je al eens een hart- of herseninfarct gehad hebt.

Even op een rij: 

3 voordelen van EPA & DHA omega-3:

  • EPA en DHA dragen bij aan een normale functie van je hart. Om van dit voordeel te profiteren moet je dagelijks 2.5g EPA en DHA eten.
  • Ze helpen een normale bloeddruk te behouden. Daarvoor is een totale inname van 3g EPA en DHA per dag nodig.
  • EPA & DHA kan ook helpen bij het behouden van normale triglyceriden waarden. Hier heeft je lichaam minder voor nodig: een totale inname van 2g EPA en DHA per dag.

ALA omega 3 voordelen:

  • ALA draagt bij aan het behoud van normale cholesterolwaarden. Hier dien je tenminste 2g per dag voor te consumeren.

De gezondheidsvoordelen van omega-3 worden nog steeds uitgebreid bestudeerd, maar dat het een belangrijk onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon vormt, is wereldwijd erkend.

zalmpakketje uit de oven, Alaska Seafood, zalm, Omega-3

Omega-3 rijke producten

Onderstaande producten zijn rijk aan omega-3.

  • Vette vis (bv. makreel, zalm, haring)
  • Noten en zaden (bv. walnoten, pijnboompitten, lijnzaad,
  • Peulvruchten
  • Zeewier
  • Groene bladgroenten (bv. spinazie)
  • Soja producten
  • Zuivel (bv. melk, eieren, margarine)
  • Vlees
  • Pompoen
  • Avocado

Genoeg mogelijkheden om dagelijks voldoende omega-3 binnen te krijgen dus! Wat eet jij regelmatig uit dit lijstje? Krijg jij voldoende van deze goede vetzuren binnen?

Liefs Mirte

bronnen:
gezondheidsnet.nl
becel.nl
Voedingscentrum.nl
DokterDokter.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *