Probiotische groene smoothie

Ontbijt, Smoothie  /   - 

Dais, ben je gek geworden? Zuurkool in je smoothie? Yup. Zuurkool in je smoothie. En dat smaakt nog goed ook! Je weet het inmiddels, ik wil nooit op smaak inleveren omdat iets ‘gezond’  moet zijn. Dus ook bij dit recept is dat niet het geval.

Waarom dan zuurkool in je smoothie? Zuurkool is een gefermenteerd product. Dat wil in het kort zeggen dat het goede bacteriën bevat die een positief effect op je darmflora hebben. Dat noemt men een ‘probiotisch effect’. De laatste tijd hoor je steeds meer over de positieve effecten van gefermenteerd eten. Zo ben ik mij er ook steeds meer in gaan verdiepen. Omdat ik zelf een PDS-klantje (prikkelbare darm syndroom) ben, ben ik bovengemiddeld geïnteresseerd in zaken die een gunstig effect op mijn darmen (kunnen) hebben. Dus ja, ik ben aan de slag gegaan met zuurkool. probiotische groene smoothie met alfalfa kiemen en zuurkool

Naast de probiotische voordelen van deze smoothie – want zo noem je die goede bacteriën uit zuurkool dus -, bevat deze smoothie nog meer goeds.

 • Avocado bevat goede vetten (ook relatief veel calorieën, dus overdrijf niet met je avo-inname).
 • Alfalfa kiemen hebben voordelen voor de spijsvertering en kunnen de weerstand verhogen. Alfalfa heeft een neutrale, frisse smaak.
 • Appels bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, welke ook goed zijn voor de spijsvertering.
 • Kokoswater heeft o.a. een extra hydraterende effect of je lijf.

Ingrediënten probiotische groene smoothie

voor 1 flinke smoothie of 2 kleine

 • 0,5 avocado
 • 1 appel
 • 15 gr munt
 • 25 gr alfalfa kiemen
 • 50-70 gr zuurkool
 • 300-350 ml kokoswater*

*ik gebruike een klein pakje kokoswater van 330 ml van Vita Coco. Je kunt ook voor gewoon water kiezen.

Bereiding probiotische groene smoothie

 1. Makkelijk! Doe alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot een glad geheel.
 2. Als je smoothie nog te dik is, kun je wat (kokos)water toevoegen.
probiotische groene smoothie met alfalfa kiemen en zuurkool
Even een grappig backstage kiekje: op zondagavond in mijn keuken (die een intense bende is), met piekhaar, op mijn knietjes in de weer met zuurkool, alfalfa en mijn blender. #bloggerlife…. hahaha

Meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

Wat is jouw favoriete gerecht met zuurkool? En gebruik je wel eens alfalfa of andere kiemen? Ik ben benieuwd! x Daisy 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 reacties

 1. Lieve Daisy,

  Ik vind deze blog echt top en volg ‘m dan ook al een tijdje. Vooral het havermoutbrood en de havermoutpannenkoekjes waren een winner voor mij! Bij deze post heb ik echter mijn twijfels. Je zegt dat je een PDS-klantje bent, maar toch combineer je avocado, appel en zuurkool in één smoothie. Dat zijn nochtans allemaal dingen die ik n.a.v. het FODMAP-dieet uit mijn leven heb moeten bannen om mijn darmen iets of wat onder controle te krijgen. Gek, maar daarom vind ik deze blog niet minder leuk hoor ?

 2. Ik vind ook niet lekker klinken zuurkool in de smoothy. Ik ga gewoon zonder doen. Maar ik blijf toch hier terug komen. Veel recepte dat ik all gemakt heb warren super lekker en makkelijker te maken. Drankje wel. Jij maakt een moeder leven wat makkelijker gezond te blijf eten 🙂

  1. nee niet voor de beginner 😉 maar je kunt ook wat minder zuurkool doen. Dan valt het allemaal mee. Valt sowieso mee, maar voor echt de beginner kan het inderdaad wat heftig zijn! haha. Maar echt, probeer het!