Lesje kiemen #11 || Alfalfa

Food, Health  /   - 

We zijn al weer bijna een jaar rond. Dit is al weer het elfde lesje ‘kiemen’. Vandaag is het de beurt aan de alfalfa kiemen, ook wel bekend als ‘vader van alle voeding’. Alfalfa behoort met taugé tot de bekendste kiemgroenten. Deze soort vind je dan ook al jaren in het koelvak van de supermarkt.

Alfalfa

Alfalfa zijn de kiemen van het luzerneklaverblad. Het heeft een vrij neutrale, frisse smaak. Vooral het neutrale valt me op nadat ik nu al tien andere kiemsoorten hebt geproefd. Hierdoor mixt het goed met euh… vrijwel alles! Op een soepje, door een salade, garnering bij vis- en vleesgerechten, op een broodje en cracker of door een smoothie… het kan allemaal.

Alfalfa is erg gezond. Het heeft voordelen voor de spijsvertering en het kan de weerstand verhogen. Diabeten kunnen alfalfa gebruiken om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het chlorofyl (het bladgroen) in alfalfa heeft een ontgiftend effect op het lichaam en is werkzaam tegen een onprettige lichaamsgeur en slechte adem. alfalfa kiemen

Foliumzuur

Alfalfa kiemen bevatten veel foliumzuur. Dit is vitamine B11, onderdeel van het vitamine B-complex. Foliumzuur is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.

Voedingswaarden

(per 100 gram)

  • Energie 27,4 kcal
  • Vetten 0,7 gram (vetarm)
  •             Waarvan verzadigd 0,1 gram
  • Koolhydraten 2,9 gram
  •             Waarvan suikers 0,2 gram
  • Eiwitten 2,4 gram (eiwitrijk)
  • Zout 0 gram
  • Vezels 2,6 gram (vezelrijk)
  • Foliumzuur (vitamine B11) 36 mcg (rijk aan)

Waar te koop?

Ik kocht deze alfalfa kiemen bij Albert Heijn, maar ze hebben ze echt in alle supermarkten. Gewoon even zoeken of vragen!

Hoe te bewaren?

Alfalfa is na opening goed afgesloten 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Wat zijn kiemgroenten ook al weer?

Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes. Ze ontspruiten uit noten, zaden, pitten en granen. Op het moment van oogsten bevatten ze grote hoeveelheden vitamines en mineralen. Vaak veel meer dan in de ‘volwassen’ plant. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond dus!

Meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

Eerder schreef ik al blogs over linzenkiemenbio taugéChina Rose kiemenerwtenscheutenprei kiemenkikkererwten kiemenbroccoli kiemenrode bietkiemen en radijskiemen. alfalfa kiemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties