Recept // Gezond bananenbrood #nosugar

Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.

Ingrediënten gezond bananenbrood

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout

bananenbrood

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.

Voila! Klaar is je gezond bananenbrood. Eet smakelijk!

*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!

**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.

Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!

Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.

Groetjes!

Daisy


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

397 reacties

  1. Het recept is top!!! Bananenbrood echt superlekker…. Alleen pas op met het bakpapier!! Ik heb een combimagnetron en is gelukkig alle andere keren goed gegaan. Je leest het al tot vanavond. Het bakpapier is in de fik gevlogen. Gelukkig was ik er op tijd bij en heb ik geen schade niets, behalve dat ik mijn bananenbrood niet heb kunnen afbakken. Dit is alleen het minst erge, maar een gewaarschuwd mens. Ik wilde dit toch even met jullie delen.

  2. Nu nog een exemplaar zonder eieren. Dan zijn ALLE dieren blij en mensen die cruelfree en nog gezonder willen eten ook. Kijk ernaar uit. Voor de rest ziet het recept er fantastisch uit.

  3. Super lekker!!! Ik heb precies het recept opgevolgd. Eieren goed luchtig geklopt! Alles op kamertempratuur. Ik had er alleen geen noten in gedaan. Nu in plakjes gesneden en ingevroren want anders is dat hele brood zo op:) 🙂

  4. Hi, ik wil geen “partypooper” zijn, maar dit recept is absoluut niet suikervrij! Dadels en bananen bevatten namelijk heel veel suikers! Het zijn fruitsuikers, maar het zijn en blijven suikers…

    1. Fruitsuikers zijn veel beter dan toegevoegde suikers! Elk soortfruit heeft wel eens wat natuurlijke suikers, maar blijft nog altijd gezond en je lichaam heel af en toe ook wel nood aan nature suikers uit fruit.

  5. Het bananenbrood voor de eerste keer gemaakt,omdat we bang waren dat het droog werd,naast de dadels,noten ook een handje rozijnen erbij gedaan,resultaat heerlijk niet droog en niet te zoet,blijft wel laag,12 plakjes gesneden,dus een aanrader

  6. Ik maak deze ook vaak, de dadels zijn niet nodig, ook zonder heerlijk. Ik gebruik ook vaak boekweit in combinatie met amandel meel. Goij bessen zijn er ook heerlijk in. Ik gooi altijd alleen ingrediënten behalve de noten in één bak en van de staafmixer erdoor, als laatste de noten erdoor roeren en klaar is het deeg. Heerlijk

  7. Maak hem nu voor de 2e keer.
    1e keer was heerlijke met extra blauwe bessen. Helaas na 2 dagen bedorven.

    kun je hem denk ik beter in de koelkast bewaren?
    Of invriezen?
    Wat vinden jullie?

    Groetjes Susan

    1. Ik eet vaak 2 plakjes direct op (heerlijk als het nog wat warm is!) en als het helemaal is afgekoeld snij ik het in plakken en vries het dan in. Zo kan ik per portie uit de vriezer pakken. Ideaal, want anders eet ik dat hele ding in 1x op 😉

  8. ik heb 100 gram boekweitmeel en 50 gram kokosmeel gebruikt. De kokosmeel heeft wel echt een kokossmaak, dus je moet ervan houden. Maar de meel is heel fijn van structuur.

  9. Hij is heerlijk! Heb nu vandaag nog keer gemaakt. Deze keer met rode besjes en stukjes banaan (heel). En toen hij klaar was honing er over heen met kaneel. Een echte aanrader!

  10. Ik heb deze gemaakt en oh my god, wat heb ik mijn hele leven gemist. Ik heb totaal geen behoefte meer aan zoetigheid sinds ik dit heb ontdekt haha, heerlijk!

  11. Heb de cake vanmiddag gemaakt met 60 g amandelmeel en 90 g boekweitmeel, 100 g ontpitte dadels. En op het einde een handvol blauwe bessen en een handvol in grove stukken gesneden paranoten (bevatten zeer veel selenium). Verder 450 g gepelde banaan. Voor de rest het recept gevolgd. Dan 50 minuten in oven van 175 graden. Smaakt héérlijk!

  12. Net samen met dochters gemaakt, perfect gelukt. De oudste Vindt hem niet super lekker, maar de anderen wel. Heerlijk tussendoortje! Heb hem een heel klein beetje gezoet met cocossuiker.

  13. Ik heb het vandaag gemaakt met volkoren speltmeel ipv amandelmeel en havermout. Erg lekker maar wel wat klef van binnen ook. Kinderen en ouders vonden het heerlijk.

  14. Ik ken het recept zonder dadels en met kaneel en 2 eetlepels suiker. Ik gooi er veel meer noten in en dan is het zeker een succes!!

  15. Heerlijk recept! Maak het regelmatig en vries het per plakje in zodat de kinderen het ook kunnen meenemen. Ik doe alles tegelijk in de blender en gebruik ipv amandelmeel , kamutmeel lukt altijd?

    1. Volgens mij zijn de dadels een suikervervanger in dit recept, dus mocht je iets soortgelijks willen kan je gedroogde abrikozen of rozijnen proberen. Mochten deze ook een no-go zijn is ahornsiroop een aanrader.

  16. Heerlijk! Maar hoe zit het met de hoeveelheid amandel (meel) die je nu binnen krijgt?
    Er wordt vaak aangegeven dat te veel amandelen, (>20) niet goed zijn voor je gezondheid!

      1. Tenzij je de hele cake opeet zou je veel amandelmeel binnenkrijgen, maar per plakje valt het inderdaad erg mee natuurlijk 🙂

  17. ik heb de cake nu 3 keer gemaakt maar hij komt niet omhoog en blijft klef van binnen. Wat doe ik verkeerd? Gaat het om hele eieren of om het eiwit? Help!

    1. Hier hetzelfde probleem. Ik heb het recept precies opgevolgd, maar de cake rijst niet, is klef vanbinnen en bij lange na niet zoet genoeg. Niemand vond ‘m lekker. 🙁 Ik ga het een volgende keer sowieso met ahornsiroop of honing proberen. En misschien meer zelfrijzend bakmeel.

    2. Sowieso rijpe bananen gebruiken. Op het moment dat je denkt: die zou ik zo niet meer eten (omdat ze bruin zijn) zijn ze perfect 🙂 Hoe langer ze rijpen, hoe zoeter.