Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.
Ingrediënten gezond bananenbrood
- 3 (rijpe) bananen
- 50 gram ontpitte dadels
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram havermout*
- 1 ½ theelepel bakpoeder
- Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
- Zout
Bereiding
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
- Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
- Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
- Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
- Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
- Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
- Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
- Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
- Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.
Voila! Klaar is je gezond bananenbrood. Eet smakelijk!
*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!
**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.
Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!
Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.
Groetjes!
Daisy
Producten die je voorbij ziet komen in dit recept
- Keukenmachine: http://bit.ly/2v0o2AD
- Staafmixer: http://bit.ly/2LBd3aY
- Siliconen bakvorm: http://bit.ly/2v0oXB5
- Houten snijplank http://bit.ly/2uLavwm
Gebruikt voor de foto’s en de blog
- Camera: iPhone 8+ http://bit.ly/2LiXSDf
- App: Foodie app https://apple.co/2LuqKoX
- Laptop: MacBook Air http://bit.ly/2O0RVtk
Kan je de eieren vervangen in dit recept?
Hi Tom! Dat kan zeker. Wij hebben het zelf nog niet geprobeerd, dus wellicht wordt de structuur van de cake ietwat anders. Wat je zou kunnen doen is een ei vervangen voor een flex egg. Meng één eetlepel gebroken lijnzaad met drie eetlepels water en klop dit op met een vork. Laat het eventjes staan tot het een plakkerig papje is geworden. De hoeveelheid eieren vervang je door de hoeveelheid flax-eggs. Succes! Groetjes, Lindelotte
Wat een heerlijk recept. Ben er nu van aan het genieten met een beetje roomboter mmm. Ipv amandelmeel heb ik 50 gram boekweitmeel en 50 gram speltmeel gebruikt. En ipv noten zonnebloempitten en pompoenpitten.
Deze ga ik vaker maken.
Groetjes senna
Ik heb hem zonder dadels gemaakt maar in plaats daarvan twee eetlepels kwark.. hij staat nog in de oven maar ziet er goed uit!
moet je het brood in of buiten de koelkast bewaren?
Het bananenbrood kun je buiten de koelkast in folie ongeveer 3-4 dagen bewaren.
Super lekker! Nog tips over het bewaren? (Los van invriezen dan…)
Je kunt het bananenbrood goed bewaren in plastic of aluminium folie, dan blijft het zeker 5 dagen lekker. Daarnaast is een afsluitbaar tupperware bakje ook altijd goed!
Wel in de koelkast toch?
Gewoon lekker!
Zelf heb ik er een klein beetje kaneelpoeder aan toegevoegd.
Groot pluspunt, erg simpel om te maken.
Hi Liesje, dankjewel! Kaneel toevoegen is inderdaad ook erg lekker. Liefs, Lindelotte
Bakpoeder kan gluten (zetmeel) bevatten, dus de cake is niet zonder meer glutenvrij. Baking soda kan wel.
Hi Nicky, dankjewel voor je reactie. Bakpoeder kan inderdaad gluten bevatten. Bakpoeder van Dr. Oetker is van nature glutenvrij, maar wordt wel verwerkt in een omgeving waar ook gluten verwerkt worden. Baking soda is eventueel een alternatief. Groetjes, Lindelotte
Lekker maar cake viel uiteen? in de vorm laten afkoelen? De vorm insmeren? Groetjes Brigitte
Hi Brigitte, dankjewel voor je reactie. Fijn dat de cake lekker was maar wel vervelend hij uit elkaar viel. In de vorm laten afkoelen of de vorm een beetje invetten kan inderdaad helpen. Een andere handige tip is een siliconen bakvorm gebruiken, daar komen je baksels heel gemakkelijk uit. Groetjes, Lindelotte
Heerlijk!
Goed recept. Maak em nu voor de 2e keer en je kan er lekker mee varieren! Maar ik vraag me af waarom het brood nauwelijks rijst, ondanks de bakpoeder? groetjes Esther
Heerlijk en eerlijk baksel..ennnnn….super makkelijk en leuk om mee te variëren. …
Groet, Patty
Hoi Hoi,
Weet je ook wat de voedingswaarden zijn?
Wanneer je 12 plakken uit het brood haalt (ik heb geen noten gebruikt) is 1 stuk 126 kcal. heeft 12,5 gram koolhydraten, 6,3 gram vet (waarvan 0,4 gram verzadigd) en 4,4 gram eiwitten. Suiker uit koolhydraten zijn 2,9. 1,3 gram vezels. 1,3 gram natrium 🙂
ik heb het even uitgerekend, 1844 Kcal.
Wat fijn dat je het hebt uitgerekend Wilma, dankjewel!
Wil de gezondheidspret niet bederven maar dadels kan je moeilijk betitelen als #nosugar. Zou het eerder betitelen als ‘gezonde’ cake.
Lijkt me super lekker, helaas ben ik allergisch voor amandel weet u wat ik ipv amandelmeel kan gebruiken wat ook gezond is?
Een andere meelsoort naar keuze, zoals havermout, boekweit etc.