Ik beloof jullie bij deze plechtig, dat ik vanaf volgende week weer heerlijke, gezonde, EIGEN recepten zal posten!. Maar deze week is het me nog niet gelukt om zelf de keuken in te duiken en iets nieuws te bakken of koken voor de site. Ik ben dan wel verhuisd, maar mijn keuken is nog lang niet af en goed gevuld. Ik moet nog mega veel dozen uitpakken, inrichten en woonshoppen. En dan alle voorbereidingen voor de smoothie workshop van a.s. zaterdag… oftewel: druk! Maar niet getreurd, want ik zorg dan natuurlijk wel voor een topper van een recept van iemand anders. Blogvriendinnetje Jenny, beter bekend als Healthyfans, bood me dit super populaire recept aan: kwarkbolletjes met krenten! Schijnt één van de populairste recpeten op haar site te zijn. En ik begrijp het wel!
Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan. Zoals de bloem vervangen door een andere, gezondere meelsoort. Witte bloem is namelijk een leeg product, alle voedingsstoffen zijn verdwenen. Kies voor een volkoren meelsoort als rijstmeel, boekweitmeel, maismeel, amandelmeel, sojameel, amaranthmeel of quinoameel. De kwark met smaakje heb ik vervangen door een ‘clean’ kwark soort, zonder extra ingrediënten of toevoegingen. Maar als je dat niet erg vindt, kies dan bijvoorbeeld voor Optimel kwark met een smaakje als aardbei.
Ingrediënten kwarkbolletjes met krenten
Voor circa 12 bollen
- 150 gr krenten
- 250 gr kwark
- 250 gr volkoren meel (zie alinea hierboven voor de opties)
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel bakpoeder
- snufje zout
Bereiding kwarkbolletjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Wel de krenten 15 minuten in warm water.
- Meng de kwark, olie, eieren, zout en het bakpoeder met elkaar en voeg daarna het meel en de krenten toe. Meng goed!
- Verdeel het deeg nu met 2 (natte) lepels in 12 bolletjes over de bakplaat. Bak ze gedurende 20 minuten in de oven.
Even laten afkoelen en smullen maar!
Laat me in de comments weten wat je van het recept vindt! Ook variatie tips vind ik leuk! liefs, Daisy
Haii!
Heb al vaker kwarkbollen gemaakt met bloem maar kwam deze tegen dus ze staan nu in de oven!
Ben erg benieuwd…
Heb gebruikt;
250 gr speltmeel volkoren
250 gr kwark
Twee eieren
Eetlepel bakpoeder
Eetlepel Olijfolie
Snufje zout
Handje biologische krentjes
Twee handjes blauwe bessen
Als ze zo klaar zijn… ga ik het merken of ze net zo lekker zijn als normaal met bloem
Maar thnx voor het recept en ga zo door!
Groetjes Michelle
Hi Michelle, dankjewel voor je reactie! 🙂 Hoe smaakte de kwarkbollen? X Lindelotte
Wij hebben vandaag gemaakt en ik vond het echt totaal niet lekker. Was heel zurig ofzo.. iets niet goed gegaan met het bakpoeder i.c.m. de kwark denk ik? Groetjes Laura
Nou ik heb t met optimel 0% vet aardbeienkwark en boekweitmeel geprobeerd.. Niet te vreten haha!! Naast af en toe de smaak van een rozijn.. Proeft t helemaal nergens na! Terwijl t er zo lekker uitziet haha, iemand tips?
Heerlijk recept en super makkelijk! Ik heb 100gr havermout en 150gr spelt gebruikt en kaneel er doorheen gedaan (mijn verslaving!) en het is super lekker! Thanks voor het recept!
Ik bedacht ook net dat stukjes appel erdoorheen ipv krenten ook super lekker zal zijn – voor de volgende bakmiddag!
Klinkt goed ook! Thanks for sharing!
Haha dit vind ik een apart receptje, het ziet er in elk geval lekker uit dus ik ga het gauw eens maken 🙂
Ik heb ze zojuist gemaakt! Met cranberry’s is ook erg lekker.
Ik heb ze laatst gewoon met havermout gemaakt werkt ook goed! Lekker recept?
Leuk! Goede tip!
Die kwarkbolletjes zie ik vaker voorbij komen. Ze lijken me heerlijk! Ook makkelijk te maken. Denk dat ik zelf de krenten zou vervangen voor cacao nibs of gewoon stukjes chocola 😉
Heerlijk zonder suiker of boter, ga ze beslist eens maken 🙂
Met kastanjemeel vind ik ze heel lekker (want dat smaakt al lekker zoet!) en dan stukjes appel banaan en kokos erdoor. Echt een fijne preworkout. Combi speltmeel+ boekweitmeel + oatbran is ook heel lekker voor een vezelrijke variant (ontbijtje 😉
Klinkt goed! Enig idee of dit ook met Griekse Yoghurt kan aangezien dat ook wat steviger is?? Miss moet ik t gewoon proberen 🙂
Wat een leuk recept! Ga ik zeker proberen 🙂
Thanks Daisy & Jenny, keep up the good work!
X
THANKS!!
Wat ziet dat er heerlijk uit! Die ga ik zeker proberen binnenkort.
Ik denk dat ik de krenten ga vervangen voor cranberry’s en ook iets minder meel doe en wat havermout toevoeg voor een extra ‘bite’.
Ben benieuwd of het ook met een lactosevrije variant werkt zoals sojayoghurt!
Jochem, heb je het al geprobeerd met sojayoghurt? En werkt het? Ik heb thuis iemand met lactose-intolerantie dus kwark lukt helaas niet. Ben benieuwd!
Hoi Paulien, ik heb het inderdaad geprobeerd met sojayoghurt maar je krijgt niet echt hetzelfde effect als met kwark, aangezien het een stuk dunner is. Ik heb ze wel gemaakt en ik vond ze erg lekker, maar ze doen meer aan als zachte havermout koekjes. Kan het wel aanraden!