Gezonde(re) kerststol // Merry X-mas!

Een kerststol mag natuurlijk niet ontbreken bij het kerstontbijt. Ben jij team ‘spijs in het midden’ of smeer jij de spijs uit over het brood? Hoe jij jouw kerststol ook eet, wij hebben een receptje voor een gezondere kerststol. Ter compensatie van de 6-gangen tijdens het kerstdiner 😉 (al kan dat diner ook zo gezond als je zelf wil)

De amandelspijs is gezoet met dadels en het brood wordt gemaakt met amandelmeel. Nog steeds geldt: als je het hele brood naar binnen schuift in plaats van 1 of 2 pakken ‘echte’ kerststol, onder het mom: het is toch gezond, maakt het niks uit of je een ‘gezondere’ variant maakt. Enne, als jij als jij al het hele jaar uitkijkt naar een plak kerststol bij het kerstontbijt, dan maak je deze gezondere variant gewoon op een ander moment. Enjoy! 

gezondere kerststol, kerstmix

Ingrediënten gezondere kerststol

Dit recept is voor 1 brood (ongeveer 10-12 plakken) 

  • 300 gram amandelmeel
  • 20 gram bakpoeder
  • 1 el kaneel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 75 gram (room)boter
  • 1 el honing
  • 6 eieren
  • 50 gram rozijnen

Voor de amandelspijs 

  • 125 gram medjoul dadels
  • 125 gram amandelmeel
  • 1/2 citroen

Bereidingswijze gezondere kerststol

  1. Laat de dadels 1 uur weken in een schaaltje warm water.
  2. Start met de amandelspijs. Meng de geweekte dadels met het amandelmeel en het citroensap van een halve citroen.
  3. Vorm een langwerpige ‘worst’ van het mengsel en verpak deze in aluminiumfolie of plastic folie. Leg dit in de koelkast.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 175 graden.
  5. Meng ondertussen het amandelmeel, kaneel, koek- en speculaaskruiden en zout.
  6. Smelt vervolgens 75 gram boter in een pannetje en klop de eieren los. Voeg ook de honing toe.
  7. Voeg de gesmolten boter en geklutste eieren toe aan het meel.
  8. Meng het tot een samenhangend geheel.
  9. Voeg tot slot de rozijnen toe en meng deze goed door het deeg.
  10. Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel de helft van het beslag over het blik.
  11. Haal vervolgens de spijs uit de koelkast en verwijder het folie en leg de rol spijs op het beslag.
  12. Verdeel tot slot de rest van het beslag over de spijs.
  13. Plaats de kerststol in het midden van de oven en bak deze gedurende 35 minuten.
  14. Tijd verstreken? Haal de kerststol uit de oven en laat minstens een kwartier afkoelen.

Smullen maar. Een topper bij het kerstontbijt (of pasen, kan natuurlijk ook).

gezondere kerststol, kerstmix Hoe vier jij kerst dit jaar?

Liefs,

Lindelotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *