Groentechips recept || van 4 groentes

Vroeger kon je mij wakker maken voor een bakje (of zakje!) paprika chips. Maar tegenwoordig geef ik de voorkeur aan van die goddelijke “ambachtelijke” naturel chipjes – uitsluitend bestaande uit aardappel, zout en olie. Dit in tegenstelling tot paprika chips, wat helemaal vol met smaakmakers en andere gekke toevoegingen zit. Een ander favoriet chipje is groentechips. Dat is niet alleen gemaakt van aardappel, maar ook van groentes als pastinaak en biet. Super lekker én gezond! Meestal koop ik een zakje, maar vorige week zag ik bij Ekoplaza pastinaak en wortels bij elkaar liggen en toen kwam ik op het idee om zelf groentechips te maken. Ik kocht ook nog bietjes en een zoete aardappel en besloot van deze 4 ingrediënten mijn eigen groentechips te maken.

Ingrediënten groentechips:

 • 1 zoete aardappel
 • 1 biet
 • 1 pastinaak
 • 1 winterpeen
 • Olijfolie
 • Zeezout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Was de groentes goed en schil de biet en de winterpeen (met een dunschiller).
 3. Snijd vervolgens alle groentes in zo dun mogelijke plakjes. Doe dit met een scherp mesje, met een mandoline, een kaasschaaf of een dunschiller. Hoe dunner hoe beter!
 4. Leg de plakjes op een bakplaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie. Niet te veel, anders worden de chips niet knapperig. Vermoedelijk passen niet alle plakjes in één keer in de oven. Herhaal dit proces dus totdat alle plakjes opgebakken zijn tot chips. groentechips oven
 5. Strooi er ook nog wat grof zeezout over.
 6. Zet de bakplaat zo’n 10 minuten in de oven. Maar houd alsnog goed in de gaten hoe snel het gaat. Zijn de plakjes wat dikker, dan kan het best iets langer duren. Elke oven is anders. Kijk daarom elke paar minuten hoe het gaat. Zijn ze lekker crispy, dan zijn de groentechips klaar!

Enjoy!

groentechips recept van pastinaak, winterpeen, biet en zoete aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

29 reacties

 1. Hier ook al eens chipjes gemaakt van pastinaak en was eigenlijk minder goed meegevalen. Nogmaals proberen en wie weet lukt het dan wel.

  1. Hallo Els, de groentenchips die ik ken worden in een droogoven gemaakt. Het gaat dus niet zozeer om bakken, als wel om drogen. Ik at ze deze week al twee keer op de SMK MRKT aan de Waalkade in Nijmegen. Verrukkelijk! Die zal ik thuis proberen te maken en lukt het dan meld ik me opnieuw.

 2. Ik heb verschillende reacties gelezen, ook op andere sites maar ik ben wel benieuwd wat nou de beste manier is om ze goed krokant te krijgen?

 3. Jeej, super leuk!
  Een halfjaartje terug had ik voor het eerst groentechips van de AH gegeten en vond het niet super lekker, maar m’n smaak is wel erg veranderd de afgelopen maanden, doordat ik gezonder ben gaan eten. Nu had ik op een markt een zooitje groentechips gekocht twee dagen geleden en ik kan niet stoppen met eten, haha. Ik vond het daar best prijzig en dit lijkt me een stuk goedkoper, en omdat ik het zelf maak, bepaal ik zelf wat ik eraan toe voeg! Dankje voor dit makkelijke recept, ik ga dit snel uitproberen (dingen uitproberen in de keuken is heel fijn als het zulk slecht weer is ;)).
  Liefs

 4. Hey Daisy,

  Ik heb gisterenavond groentechips gemaakt van zoete aardappel.
  Ze hebben een twintigtal minuten in de (reeds voorverwarmde) oven gezeten, maar nog zijn ze niet hard geworden 🙁 Zo veel olijfolie heb ik er nochtans niet opgedaan en zelfs de superfijntjes waren niet knapperig… (behalve een enkel randje dan). Ik vond ze toch erg lekker, maar niemand thuis vond ze geslaagd omdat ze zo slap waren, dus mijn opzet (om de anderen te tonen hoe het anders kan en hen positief te beïnvloeden) is jammer genoeg mislukt 🙁

  Ik ben vastberaden om het opnieuw te proberen, maar ik weet niet goed wat ik verkeerd heb gedaan…

  1. Hi Hanne,
   He wat jammer dat je rest niet hebt kunnen overtuigen… misschien is je oven anders en moet je wat spelen/proberen met de temperatuur en tijd? En olijfolie echt zo minimaal mogelijk doen!
   Succes!
   groetjes,
   Daisy

    1. Is het nog gelukt? voor mensen die hier ook tegen aan lopen 2 tips:
     1. laat de groenten eerst 2 uur in de oven drogen op 50 graden. daarna pas olie erop. het is trouwens mogelijk om ze op die temperatuur ook knapperig te krijgen, endan blijft er veel meer van de voedingswaarde en mineralen over.
     2. Gebruik bakspray! zo krijg je een dun laagje olie op je chips.

  1. Hmm.. ik denk het niet. Die zijn te nat vermoed ik, waardoor ze niet knapperig worden. Beter gewoon verse, rauwe bieten gebruiken!

 5. Wow super lekker! Ik ben al helemaal fan van de groentechips van de Ah maar nooit nagedacht om ze zelf te maken. En maar tien minuten in de oven?! Veeel beter dan appelchips die een uur in de oven moet haha.