Na het stappen nog ergens een falafeltje halen? Het is je vast wel eens gebeurd. En anders wel bij één van je vrienden met wie je op stap was. Hartstikke lekker… op dat moment. Je smaakpapillen zijn waarschijnlijk wat verdoofd door de nodige alcoholische versnaperingen. Wat misschien ook wel je smaak in slechte mannen (of vrouwen) verklaard als je een bakkie te veel op hebt. Maar goed, dat terzijde. Die vette, kleffe falafel hap na het stappen is eigenlijk helemaal niet zo lekker. Echt niet. En dat kun je vast beamen als je een keer zelf de keuken in bent gedoken en gezonde falafel hebt gemaakt.
Falafel zijn gefrituurde deegballetjes gemaakt van gepureerde kikkererwten. Maar dat frituren vervangen wij natuurlijk door wokken of bakken. De basis van falafel is de kikkererwt. Deze peulvrucht is ontzettend gezond. Het staat bekend als een hoogwaardige plantaardige bron van eiwitten. Goed voor vegetariërs om aan hun portie eiwitten te komen! Daarnaast bevat het veel vezels en mineralen (ijzer). Je vindt de kikkererwt veel in de Mediterrane keuken en steeds vaker in die van ons. Zo is houmous tegenwoordig niet meer weg te denken uit restaurants, de suup en vast ook niet uit jouw koelkast.
Je kunt voor 2 soorten kikkererwten kiezen: de gedroogde of die uit blik of pot. Uit gemak kies ik meestal voor een bio variant (zonder toevoegingen) uit blik of pot. De gedroogde moet je namelijk uren weken en koken. Qua voedingswaarden maakt het niet veel uit, maar qua smaak is de gedroogde toch wat lekkerder.
Ingrediënten gezonde falafel
Voor 12-15 falafel burgertjes
- 250 gram kikkererwten*
- 2 tenen knoflook
- 3 el quinoameel**
- 1 ei
- 3 tl komijn
- 1 handje verse peterselie
- 2 tl kurkuma
- 1,5 tl cayennepeper
- Snuf zout
- 6 el citroensap
- Olijfolie
*ik koop altijd een bio variant uit pot. Deze hoef je niet meer te weken of te koken, maar kun je direct gebruiken.
**je kunt ook kikkererwtenmeel of een andere meelsoort gebruiken.
Bereiding gezonde falafel
- Gebruik een keukenmachine. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in je keukenmachine en vermaal goed. Snijd of pers wel eerst even de knoflook fijn.
- Maak kleine balletjes van het beslag en druk deze lichtjes plat. Maak al het beslag op deze manier op.
- Verhit in een koekenpan voldoende olijfolie. Bak hierin de falafel burgertjes aan beide kanten goudbruin.
Serveertips
- De falafel burgertjes smaken heerlijk met houmous. Het lekkerst is om deze zelf te maken, bijvoorbeeld volgens dit recept.
- Gegrilde aubergine, paprika en courgette gaan ook heel goed bij falafel.
- Falafel wordt vaak gegeten met een pitabroodje, maar deze zijn helaas niet zo gezond. Kijk of je volkoren spelt pita’s in je supermarkt kunt vinden. Vul deze met sla en plakjes komkommer, een flinke lik houmous en met de falafel. Heerlijk!
- Ook erg lekker: een falafel salade! Sla, tomaat, komkommer, gegrilde groenten en de falafel balletjes. You will love it.
Eet jij wel eens falafel? En maak je dit dan zelf? Ik ben benieuwd wat je er van vindt en hoe je ze het liefst eet. Let me know in de comments hieronder! x Daisy
Ik maak de variant met gedroogde en geweekte kikkererwten, mixen met knoflook, rode peper, komijn, bosui, peterselie, zout en bakpoeder.
Je kunt dit recept ook gebruiken voor geweekte rode linzen.
Heerlijk, maak het regelmatig! Ik maak dan ook zelf de pita broodjes van spelt meel en bloem! Easy! Zelf vind ik kool er ook erg lekker bij, gewoon rauw en erg fijn gesneden.
Wat goed dat je dat zelf maakt!
Leuk, ik hou wel van falafel 🙂
Ik ben gek op falafel! Heb het al heel vaak zelf gemaakt, maar de ‘echte’ vind ik toch het lekkerst. En daarmee bedoel ik vers gemaakt bij de turk, niet die diepvrieszooi. Dit recept ga ik ook een keer proberen, who knows.
Yes! Ik ben gek op falafel en maak het regelmatig zelf. Lekker hoor!
Klinkt erg goed! Ben dol op dit falafel. Ga dit zeker maken!
Ja deze staat op het menu voor volgende week! Ziet er heerlijk uit