Linzen falafel bowl

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Voordat ik jullie het recept geef voor deze homemade linzen falafel zal ik me eerst even voorstellen. Ik ben Miss Havermout, maar je mag me ook Hanne noemen. Ik ben gek op eten en met name fan van – ja wel – havermout! Als gastblogger voor I Love Health zal ik af en toe een lekker en gezond receptje met jullie delen. Vandaag het eerste recept. Ik heb lang nagedacht over mijn debuut, maar één ding staat vast, er moet havermout in. Als health lovers kennen jullie de recepten voor havermout pannenkoeken en overnight oats vast uit jullie hoofd. Daarom besloot ik het anders aan te pakken. Deze linzen falafels mét havermout zijn het resultaat!

Falafel wordt meestal gemaakt van kikkererwten, maar als je daar inmiddels op uitgekeken bent is deze variant met linzen zeker het proberen waard. Je kunt de linzen falafel natuurlijk serveren in een pitabroodje met wat hummus of knoflooksaus, maar ik ging voor een kom vol veggies en couscous.

Met dit recept voor linzen falafel maak je ongeveer 14 falafels. In elke kom serveer je 3 falafels, de rest kun je in de koelkast bewaren of invriezen. linzen falafel bowl

Ingrediënten Linzen falafel bowl

Voor 2 porties + extra falafels om in te vriezen

Voor de falafel

  • 1 blik linzen (400 gram, 240 gram uitgelekt)
  • 2 eetlepels havermeel (dit kun je kopen in de supermarkt of zelf maken door wat havermout fijn te maken met de blender)
  • 1 ei
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 teentje knoflook (of knoflookpoeder)
  • Een handje verse peterselie
  • Zout en peper
  • Havermout (handje)
  • (olijf)olie

Voor de couscous salade

  • 80 gram volkoren couscous
  • 100 gram geraspte wortel (je kunt zelf wortels raspen, of kant-en-klare peen julienne gebruiken)
  • 2 bietjes
  • 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes (uit de diepvries)
  • Een handje verse peterselie
  • 10 amandelen

Bereiding linzen falafel bowl

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Giet de linzen af en spoel ze af onder de kraan. Dep de linzen droog met keukenpapier en doe ze in een keukenmachine of bakje voor de staafmixer. Voeg ook het havermeel, ei, komijnpoeder, knoflook, peterselie en zout en peper toe. Mix alles tot een gladde massa. Als dit mengsel te dun is kun je een extra eetlepel havermeel toevoegen.
  3. Neem een groot bord en verdeel hier een laagje havermout over. Dit is het ‘paneermeel’ voor de falafel. Neem ongeveer een eetlepel van het falafelmengsel en maak er kleine ballen val en druk plat tot een falafelvorm. Laat dit in de havermout vallen en zorg ervoor dat hij rondom bedekt is met havermout. Maak zo al het ‘beslag’ op. Het maken van de falafels kan wat lastig zijn omdat het mengsel vrij plakkerig is, maar de falafels hoeven echt niet perfect rond te zijn. In de oven zullen ze vanzelf wat compacter en vaster worden door het ei.
  4. Leg de falafels op de bakplaat en besprenkel ]met (olijf)olie.
  5. Bak ze 5 minuten in de oven op 175 graden. Haal de bakplaat na 5 minuten uit de oven en keer de falafels. Bak de falafels daarna nog ongeveer 5 minuten tot ze aan de buitenkant mooi bruin kleuren.

Terwijl de falafels in de oven staan kun je de couscoussalade alvast voorbereiden.

  1. Doe 80 gram couscous in een kom en giet er een laagje kokend water op. Houd een verhouding van 1 deel couscous op 2 delen water aan, dan krijg je lekkere ‘fluffy’ couscous. Leg een bord op de kom en laat de couscous in 5 minuten gaarstomen.
  2. Maak ondertussen de garnering klaar. Rasp de bietjes (en eventueel de wortel) met een grove rasp. Snijd de schil van een sinaasappel en snijd het vruchtvlees in plakken. Hak als laatste de amandelen in grove stukken.
  3. Roer de couscous door met een vork en breng op smaak met zout, peper en gesneden peterselie. Roer ook de granaatappelpitjes door de couscous.
  4. Nu is het tijd om je kommen te vullen. Verdeel de couscous over twee kommen en leg de bietjes, wortel, sinaasappel en linzenfalafel hier omheen. Strooi als laatste wat van de gehakte amandelen over de salade.

Tip: Ik eet deze salade meestal zonder dressing, maar als jij van dressing houdt, probeer deze sinaasappelvinaigrette dan eens: meng 1 eetlepel sinaasappelsap, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel honing en wat zout en peper tot een dressing en verdeel hem over de salade.

Enjoy!

x Hanne – Miss Havermout, op Instagram.
linzen falafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Ik wil vanavond de linzen falafel maken, wat over is wil ik invriezen. Wanneer kun je dat het beste doen, voor het afbakken of daarna. Ik ben benieuwd hoe ze smaken. Gr Tineke