Gezonde appeltaart || verjaardagstaart!

Happy birthday to me!!!!! Ik ben jarig vandaag! En dat vraagt natuurlijk om niets anders dan een heerlijk taart recept! Vorig jaar postte ik op mijn verjaardag het recept van een raw chocolate caramel taart. Maar dit jaar ga ik voor mijn all time favourite: appeltaart! Uitaard heb ik mijn best gedaan om een gezonde en lekkere variant op appeltaart te vinden. En dat is wat mij betreft gelukt!

Deze gezonde appeltaart is vrij van zuivel en geraffineerde suiker. Het wordt namelijk gezoet met kokosbloesemsuiker en agavesiroop. Je kunt de appeltaart met amandelmeel maken, dan is de taart helemaal glutenvrij. Maar je kunt ook voor speltmeel kiezen. Ook lekker, maar niet glutenvrij.

Ik bakte mijn gezonde appeltaart met een kleine springvorm met een diameter van 15 cm en 3,5 cm diep. Anders was het wat veel. Als jij wel een grote appeltaart wilt maken, kun je de hoeveelheden keer 3 à 4 doen. Gezonde appeltaart

Ingrediënten gezonde appeltaart

Voor een taartje met een diameter van zo’n 15 cm.

  • 120 gram amandelmeel of speltmeel
  • 18 gram kokosbloesemsuiker (Royal Green)
  • 1 los geklopt ei
  • Flinke eetlepel kokosolie (Royal Green)
  • 1 Elstar appel met schil in kleine stukjes
  • 25 gram gewelde rozijnen
  • 1 el agavesiroop of honing
  • 1 handje walnoten
  • 1 el havermout
  • 1 tl kaneel
  • Snuf zout

Bereiding gezonde appeltaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier en smeer de randen in met wat kokosolie.
  2. Zeef het spelt- of amandelmeel boven een beslagkom.
  3. Klop het ei los in een kom en laat de kokosolie smelten in een pan op laag vuur.
  4. Meng vervolgens het meel, de suiker, kaneel, het zout ¾ van het geklutste ei en de kokosolie goed met elkaar en kneed er deeg van.
  5. Laat ondertussen de rozijnen een paar minuten wellen in koud water.
  6. Snijd de appel in stukjes en meng met de (droog gedepte) rozijnen, de noten (fijn geknepen) en de agavesiroop in een kom.
  7. Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met circa ¾ van het deeg. Verdeel de havermout over de bodem. Dit is om het evt. vocht uit de appel op te nemen.
  8. Vul de vorm vervolgens met het appelmengsel en duw stevig aan in de vorm.
  9. Maak met het overgebleven deeg dunne plakjes en maak zo een mooi rooster over de taart.
  10. ‘Lak’ het deeg af met het overgebleven ei mengsel.
  11. Zet voor circa 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, mag je de oven na zo’n half uur iets lager zetten in temperatuur.
  12. Laat afkoelen op een rooster en daarna… smullen maar!

Een taartje met deze hoeveelheden en met speltmeel gemaakt, bevat in totaal iets meer dan 1.000 kcal. Gezonde appeltaart Gezonde appeltaart

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

79 reacties

  1. Erg lekker met zelf gemalen amandelmeel! Het deeg wordt een beetje plakkerig maar met geduld kun je de springvorm er mooi mee bekleden. Met een deeg van volkoren spelt meel wordt de korst erg hard en de smaak er van broodachtig. Ook lekker maar ik kies voor de amandelmeel. Wel zou ik de korst zo dun mogelijk maken en zelf heb ik nog wat bakpoeder toegevoegd. Ook vul ik de taartvorm tot de rand met appels etc. voor een heerlijke stevige taart. Bedankt voor het recept!

  2. Helaas, ik had geen speltmeel in huis, dus heb het gemaakt met gedeeltelijk volkoren meel en tarwebloem, dacht dat dat ook wel kon, maar de taart is kei- en keihard geworden…. 🙁

    1. Ha, ik heb zelf een theelepel bakpoeder toegevoegd. Wordt de taart een stuk luchtiger van. Verder alle hoeveelheden verdubbelt, maar de eieren verdriedubbelt. Dus 3 eieren op 240 gram volkorenspeltmeel.

  3. Hmm ik heb vandaag deze recept uitgeprobeerd. Had 60 gram speltmeel en 60 gram amandelmeel gebruikt. En ipv geurloze kokosolie, kokosolie van Suriname. Heerlijk! Had er ook nog een tl vanille-extract bij gedaan en andere noten! Helemaal mee gevarieerd, maar het blijft een heerlijke en gezonde appeltaart. Dankjewel voor je recept! Zal het zeker nog vaker maken.

    Groetjess

  4. Hoe wordt dit een samenhangend deeg? Ik had helaas geen Kokosbloesemsuiker, maar hebt hiervoor gezeefde kokospalmsuiker gebruikt.
    Ik had het gemaakt met 360 gram speltmeel, 2 eieren en 4 grote lepels kokosolie en 50 gram roomboter.
    Misschien was de kokosolie te warm?
    Heb je misschien tips hoe ik dit volgende keer beter voor elkaar krijg met het deeg?
    Hè rook namelijk erg lekker in de oven. Ik kan niet wachten om de taart op te peuzelen.

    1. He wat jammer dat het niet helemaal goed is gelukt. Zoals ik het recept heb opgeschreven, zo is het deeg in elk geval goed. Vreemd!

  5. Dank je wel voor dit recept! Ik heb het vandaag gemaakt voor een jarige vriendin. We waren niet zo tevreden over de korst, misschien heb ik iets fout gedaan? Omdat ik een grotere taart heb gemaakt, heb ik alle ingrediënten x 2,5 gedaan. Ik heb voor de korst een combinatie gebruikt van speltmeel en amandelmeel. Dit omdat ik een korst van amandelmeel wel eens gebruik voor een quiche en dan vind ik die te amandelig smaken, maar vanwege de gluten wilde ik niet alleen speltmeel gebruiken. De korst die ik heb gemaakt bestond dus uit 150 gram speltmeel, 150 gram amandelmeel, 45 gram suiker, 2,5 eetlepel kokosolie en driekwart van 2,5 ei. We vonden de korst te hard geworden, niet luchtig genoeg. Toen ik de taart aan het maken was, was het deeg ook veel te plakkerig en kon ik er nauwelijks de bakvorm mee bekleden omdat het steeds aan elkaar en aan mijn vingers bleef kleven. Heb ik ergens iets fout gedaan? Is deze korst wel luchtig te maken of is dat sowieso moeilijk met de wat meer ‘verantwoorde’ ingrediënten? Ik ben benieuwd, want verder beviel die erg goed!

    Groetjes,
    Floor

    1. speltmeel, of andere meelsoorten. Let dan wel op de eigenschappen van het meel, van kastanjemeel worden baksels bijvoorbeeld doorgaans wat droger.

  6. Dank voor het recept. Net samen met mijn dochter een appeltaart van 25cm doorsnede gemaakt. Alles wat meer genomen. Alleen met amandelmeel en idd de bodem bestrooien met havermout om de bodem krokant te houden. Iets langer in de oven (60 min). En het resultaat… echt heerlijk en natuurlijk warm gegeten. Zo kan ook onze zoon die gluten en melk vrij moet er heerlijk van genieten.

      1. Ik heb het met volkoren speltmeel gemaakt. Waarschijnlijk wordt dit deeg sowieso wat harder hé? Ik ga het de volgende keer eens proberen door 50/50 spelt-amandelmeel te doen. Amandelmeel is naar mijn idee toch wat smeuïger.

  7. Hoi daisy!
    Kun je de kokosbloesemsuiker ook vervangen door stevia?
    Ik ben erg benieuwd! Een geweldig recept voor ons, met allerlei allergieën en intoleranties in de familie!
    Groetjes Inge

    1. Hoi Carola, je kunt het weglaten. Het is niet voor smaak o.i.d. bedoeld, maar om het vocht uit de appels te absorberen. Je zou evt. ook paneermeel of iets vergelijkbaars kunnen gebruiken. Succes! Gr. Daisy

  8. Gefeliciteerd met je verjaardag!
    Wat een heerlijke appeltaart lijkt me dat! Als wij weer wat te vieren hebben ga ik deze ook maken 🙂