Gestoomde vis en groenten met kiemen & info over stomen

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

Stoom jij je groenten wel eens? Moet je zeker doen! Het stomen van je groenten heeft namelijk veel voordelen. Misschien is dit wel de meest gezonde manier van het bereiden van groenten. Er blijven namelijk meer vitamines en mineralen bewaard, in vergelijking tot koken. Ook de smaak blijft veel beter behouden. Als je groenten (te) lang kookt kunnen ze nogal smakeloos worden. Met stomen houden ze meer smaak. Als je groenten kookt, gooi je vaak alle smaak en vitamines en mineralen samen met het kookvocht zo, hup je gootsteen in. De bite van gestoomde groenten vind ik persoonlijk beter. En, ook niet onbelangrijk, het is sneller dan het koken van groenten. Je hoeft immers maar een klein laagje water aan de kook te brengen i.p.v. een pan vol.

Even in de samenvatting: stomen is sneller, gezonder en smaakvoller dan koken. Ben je al overtuigd?

Behalve je groenten kun je ook de vis stomen. Deze manier van bereiden is mega skinny (als in: weinig calorieën). Je gebruikt geen olie, boter of wat dan ook om je vis te bereiden, enkel stoom. En stoom is water. En water is calorieloos – om het cirkeltje van de gestoomde vis even rond te maken voor je.

In dit gerecht stoom ik zowel de vis als de groenten boven bouillon. Dit geeft net wat meer smaak.

Je kunt een stoompan gebruiken of een simpel stoommandje dat je in de pan zet. Ik zelf gebruik altijd deze stoompan van Otto.
gestoomde vis en groenten, stomen, stoompan

Ingrediënten gestoomde vis en groenten

Voor 2 personen

 • 2 moten kabeljauw
 • 1 bouillonblokje
 • 200 gram broccoli
 • 200 gram bloemkool
 • Italiaanse kruiden
 • Broccoli kiemen
 • Peper & zout

Bereiding gestoomde vis en groenten

 1. Breng een laagje water met het bouillonblokje in de stoompan aan de kook.
 2. Als je de groenten en vis tegelijk kunt stomen, doe dan eerst de groenten in de stoompan. Deze hebben iets langer nodig dan de vis.
 3. Stoom de groenten gedurende 5 a 10 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van de groenten.
 4. Kruid de kabeljauw met de Italiaanse kruiden en wat peper en zout naar smaak.
 5. Voeg halverwege het stoomproces van de groenten, de vis toe en stoom gedurende 5 minuten. Check goed of de vis gaar is.
 6. Serveer de gestoomde vis met groenten op een bord en garneer met broccoli kiemen.

De broccoli kiemen zijn rijk  aan vitamine C, E en bevatten veel vezels. Lees in deze blog alles over de voordelen van broccoli kiemen of neem een kijkje op kiemgroenten.nl. gestoomde vis en groenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 reactie