5 tips om als vrouw je mannetje te staan!

Health, Mind  /   - 

De afgelopen tijd hebben jullie vaker gastblogs voorbij zien komen van Fatma. Zij heeft zelf ervaren wat het met je kan doen als je altijd maar doorgaat op de automatische piloot. Dingen doen zonder daar echt bij stil te staan, over na te denken. Dingen nastreven, zonder af en toe ook eens een stapje terug te doen en even de rust in jezelf op te zoeken. Eenmaal hiervan bewust besloot ze naar Bali te vertrekken, waar de focus lag op het ontwikkelen van een stukje rust in haar leven. En dat is gelukt. 

Ze schreef een boek over haar ervaringen. In haar boek Yin Koningin legt ze uit hoe je kunt werken aan jezelf, ook wanneer je een druk bestaan hebt. Fatma deelt betekenisvolle verhalen en oefeningen die helpen om dicht bij jezelf te blijven in de wervelwind van verplichtingen en verwachtingen in onze prestatiemaatschappij. Onderwerpen die voor ons allemaal zinvol zijn en absoluut van belang zijn voor een gezonde lifestyle. Vandaag een blog over vrouwelijke Yin energie. 

It’s a mans world  

Fatma: Vorig jaar schreef en publiceerde ik mijn eerste boek: Yin Koningin. In eerste instantie was dit een collectie levenslessen die ik had gebundeld, om te delen met likeminded vriendinnen. Met name de kern van het nummer “It’s a man’s, man’s, man’s, man’s world” van James Brown gaf me de kracht om te schrijven over hoe de wereld niets is zonder vrouwelijke energie. Deze vrouwelijke energie noemt men ook wel de Yin. De feminiene yin is nodig om te balanceren met de harde, masculine yang.

Dit is geen feministisch manifest, maar een blog die ik heb geschreven om je te inspireren om vaker je vrouwelijke kracht in te zetten. Bewijs dat vrouwen nog lange na niet gelijk staan aan mannen is er immers genoeg: de Rijksoverheid en het ministerie van OCW erkennen het met cijfers over salarissen of topfuncties.

Ik geloofde mijn oren niet toen mij werd verteld “Ik twijfelde om je aan te nemen, maar je bent een hele leuke meid.” En toen begon het, ik begon te twijfelen aan mezelf. Waarom was ik aangenomen? Vanwege mijn kunnen, mijn kennis, mijn inzet? Of vanwege de looks en omdat er gewoon een vrouw nodig was in het team? De periode daarna ben ik mij grijzer en mannelijker gaan kleden, extra hard gaan werken om te laten zien dat ik het waard was.

Nu, één jaar na Yin Koningin, probeer ik zoveel mogelijk in Yang-omgevingen (mannelijke energie) mijn eigen Yin-energie in te zetten. Mannen die hard praten terwijl ze voor me staan, fluister ik dat ze niet zo hard hoeven te schreeuwen. De kracht van Yin is heerlijk!

quote, girl power, woman, girls, power

5 tips om jouw Yin in te zetten:

  • Vrouwen leiden vaker aan imposter syndrom dan mannen. Het imposter syndroom is de gedachte dat je een fraudeur bent en eigenlijk niet echt goed bent in wat je doet. Herken je dit bij jezelf? Maak een lijstje van 5 dingen waar je enorm trots op bent. Erken dat jij dit hebt gedaan, met al je kwaliteiten en eigenschappen. Own it! 
  • Word je (als vrouw) telkens gevraagd te notuleren tijdens een meeting, maar praat je daardoor maar voor 50% mee met het gesprek? Stel voor dat je het nog 1 keer doet en vraag of iemand het volgende keer van je over wil nemen. Sterker: ik heb wel eens de grap gemaakt ‘O, ja, natuurlijk mag de vrouw weer notuleren. Lekker progressief, jongens!’.
  • Vrouwen worden 2 keer vaker onderbroken dan mannen. Niet alleen heb ik het vaak aan de levende lijve ondervonden maar wetenschappelijk is het ook onderlegd (Jessica Bennett, The Feminist Fight Club). Vaak zijn mensen niet bewust van hun eigen gedrag en wat het voor een ander kan doen. Probeer deze persoon dan ook tijdens een privé gesprek te vertellen over jouw ervaring, misschien zelfs met de vraag of hij/zij de volgende keer hierop zou willen letten. Daarna zou je tijdens de meeting genoeg moeten hebben aan een signaal (roep bijvoorbeeld iets als “TADA!”), als het weer gebeurt. 
  • Merk je dat er veel competitie is onder de vrouwen waarmee je leeft/werkt? Staakt het vuren per direct! Competitie is totaal yang en met het feit dat vrouwen gemiddeld een lager uurloon verdienen, totaal zonde van de energie. Probeer elkaar juist te versterken, is de message van Jessica Bennett. Net als alle Ons-kent-ons-mannen aan de top. Ladies, unite!
  • Omarm vrouwelijkheid! Huil, lach, toon emotie en heb lief. Wanneer Hillary Clinton tranen toont bij een politieke overwinning, stroomt het tweets over haar zwakheden en incapabele eigenschappen als leider. Het leven in de ratrace leidt ons vaak af van ons diepste verlangen: liefde. Door jezelf lief te hebben, omarm je ook emoties die komen en gaan. Dat durven tonen en laten zijn, is pas echt een eigenschap van een leider! 

Volgende maand organiseer ik vier groepssessies waarbij we bovenstaande onderwerpen uitgebreid bespreken. Meer over deze Life Coaching vind je hier.

 P.S. Ik schrijf hierboven vanuit de vrouwelijk vorm en begrijp dat het vraagtekens op kan roepen. Mijn perspectief komt puur en alleen uit het concept Yin & Yang: het mannelijke is yang en het vrouwelijke is yin. Vanuit yin en yang in gedachte, schrijf ik over mannelijk en vrouwelijk in de breedste zin. Vragen beantwoord ik altijd graag!

Liefs, Fatma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *