The Happiness Project #11 – 5 x Lief zijn voor jezelf

Health, Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is 3 maanden geleden haar eigen Happiness Project begonnen.

Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Dit keer gaat ze aan de slag met een hele belangrijke kwestie!

Nadja: Deze maand is het tijd om mij volledig te storten op mijn grootste uitdaging: Lief zijn voor mezelf!

Compassie hebben voor anderen is voor mij iets wat heel natuurlijk is. Maar tegen mezelf ben ik niet altijd de liefste. Ook al ben ik hier in de loop der jaren een heel stuk beter in geworden. Ik was echt de Queen van zelfkritiek. Ik had altijd wel wat aan te merken op mezelf en het maakte niet uit hoe goed het ging, het was nooit echt goed genoeg. En juist dat heeft ervoor gezorgd dat ik jaren geleden in een hele diepe dip viel (noem het gerust een depressie). Mijn inner critic stond 24 uur per dag op standje maximaal volume. Ik was niet goed genoeg ‘dit, niet goed genoeg ‘dat’… En ook als ik het heel goed deed, kon ik nooit trots op mezelf zijn. Toen ik afstudeerde kon ik er niet van genieten: ik zat 0.2 punten onder cum laude afstuderen en voelde me daarom een beetje een ‘loser’.

Voor velen van ons is het een enorme uitdaging om compassie te voelen als het om onszelf gaat. We moeten altijd leuker, slimmer, beter, succesvoller, dunner, fitter of knapper zijn. Het gevaar hiervan is dat we denken dat dit ‘goed’ is. We denken dat als we maar hard genoeg zijn voor onszelf dat dit ons stimuleert om beter te zijn of meer te bereiken in ons leven. Maar we denken dit alleen als het om onszelf gaat. Zou jij tegen je beste vriendin waar je veel van houdt praten zoals je tegen jezelf praat? Meestal niet! We denken er niet over zo tegen anderen te praten. Als iemand waarvan je houdt zich rot voelt en zich voelt alsof ze gefaald heeft dan zeg je niet: “nou inderdaad, wat ben jij een mislukkeling. Je kan ook niks.” Daar voelt diegene zich alleen maar rotter om. En dat geldt precies hetzelfde voor jou.

Je praat eigenlijk in gedachte de hele dag tegen jezelf. En die dialoog in jou is alles bepalend voor hoe jij je voelt en hoe je in het leven staat. Het heeft eigenlijk alles te maken met eigen liefde. Praat jij tegen jezelf zoals tegen iemand waar je veel van houdt? Of kraak je jezelf de hele dag af?

Ook al is mijn inner critic een heel stuk zachter, toch blijft dit voor mij elke dag een uitdaging. En ik merk soms dat ik mezelf nog steeds niet altijd de liefde geef die ik nodig heb. Want uiteindelijk gaat het daarom: jezelf de liefde kunnen geven die je zo graag wilt in plaats van die liefde buiten jezelf zoeken. En dat komt (helaas) niet vanzelf, dat moet je dagelijks beoefenen. Ook al heb je nog niet de liefde voor jezelf die je zou willen hebben, kan je je er wel naar gedragen en groeit die liefde vanzelf. Het is niet dat er ooit een kwartje valt, en je opeens van jezelf houdt. Het is elke dag weer het oefenen met zelfacceptatie, compassie hebben en lief zijn voor jezelf.

Hoe kan je dit doen: lief zijn voor jezelf

1. Verander je dialoog

Praat tegen jezelf zoals je zou praten tegen iemand waar je veel om geeft. Geef jezelf een peptalk. Als iets niet lukt wordt niet boos op jezelf, maar wees trots op jezelf dat je het probeert. Zeg aardige dingen tegen jezelf en heb compassie. Als je iets uit je handen laat vallen bijvoorbeeld (doe ik regelmatig), zeg dan niet “stomme kluns, wat ben je toch onhandig.” Maar zeg: “Oké, niet zo handig maar dat geeft niet. Dit is een seintje dat ik wat meer aanwezig moet zijn.” In plaats jezelf af te kraken voor de spiegel, kijk naar wat je wel mooi vindt aan jezelf. In plaats van tegen jezelf te zeggen dat je kont te dik is en je daarom MOET gaan sporten, zeg tegen jezelf: “Ik weet dat ik me beter voel als ik ga sporten en ik wil graag fit en gezond zijn en lekker in mijn vel zitten”. Geef jezelf complimentjes.

Ik weet het, dit is voor velen een heel vreemd concept. Maar geloof me, het verandert je leven.

2. Luister naar je lichaam

Nog zo’n lastige. Geloof het of niet, maar je lichaam is veel wijzer dan je geest. En je lichaam geeft altijd aan wat het nodig heeft en wat jij dus nodig hebt! Het probleem is dat wij erg goed zijn geworden in het negeren van die seintjes van ons lichaam. In plaats van naar ons lichaam te luisteren en het de liefde te geven die het verdient, vinden we dat lichaam soms maar lastig en worden we geïrriteerd als het niet doet wat wij bedacht hebben dat het moet doen. Zijn we gesloopt, dan slepen we ons alsnog naar de sportschool toe, want ja, je hebt nou eenmaal bedacht dat je naar die sportles zou gaan. En als je dan niet gaat dan heb je voor jouw gevoel ‘gefaald’. Luister meer naar je lichaam en minder naar je hoofd. Geef het waar het om vraagt: het eten, de beweging, de rust, en je zal zien dat het dan vanzelf in optimale staat komt.

3. Vergeef jezelf

We hebben het in de HP #? (URL) gehad over vergeving van anderen, maar onszelf dagelijks vergeven is nog veel belangrijker. Vergeef jezelf voor de “fouten” die je in het verleden gemaakt hebt. Je deed wat op dat moment het beste leek voor jou en het zijn simpelweg lessen die je hebt gekregen. Vergeef jezelf als je nog niet bent waar je zo graag wilt zijn. Je doet je best en dit is jouw unieke pad die jij bewandelt. Vergeef jezelf als je niet zo fit, dun of lenig bent als dat je wilt zijn. Dit is jouw lichaam en als je het geeft wat het nodig heeft. Vergeef jezelf dat je niet die salade hebt gegeten en in plaats daarvan een pizza naar binnen hebt gepropt. Je schuldig voelen heeft geen nut en de volgende keer eet je weer wat gezonds. Vergeef jezelf dat je met die kl**tzak bent gegaan, op dat moment leek hij een goede man en dacht jij dat dit was wat je wilde. Leer je les eruit en ga wijzer en met meer ervaring verder. Herhaal steeds tegen jezelf: “het is oké”, als een soort mantra. Dit is het beoefenen van zelf compassie.

4. Stop met jezelf te vergelijken

Stop met de hele dag kijken naar hoe goed of slecht anderen het doen. Jezelf vergelijken met anderen is een 100% gegarandeerd succes om je rot voelen. Mensen zijn erg goed in een masker op doen en net doen alsof alles suuuuper goed met hen gaat. Zeker nu met social media en alle #soblessed #lovemylife #livingthedream hashtags. En ondertussen heb je geen idee hoe het echt met ze gaat. Ik ken de meest succesvolle insta famous uber fit girls die heel de wereld rondreizen en super depressief zijn. Het zegt he-le-maal niks. Iedereen heeft een ander pad, iedereen heeft een andere achtergrond. Stop met jezelf te vergelijken met iemand zijn weg, waar diegene misschien al jaren en jarenlang hard aan werkt, terwijl jij net 5 minuten begonnen bent.

5. Doe iedere dag iets voor jezelf

Lief zijn voor jezelf moet je elke dag DOEN. Maak een lijst met dingen waar je blij van wordt. Een kop thee zetten, een yoga les, een wandeling in de natuur, een warm bad met olie, een boek lezen, schrijven of wat het ook is wat jouw leven opvult. En kies daar elke dag een ding van! Hoe druk je het ook hebt, doe op zijn minst 10 minuten iets alleen voor jou. Geef jezelf een (mini) break en maak jezelf even prioriteit. Je zal zien dat door het te doen je eigen waarde vanzelf omhoog gaat.

September has been a very challenging and turbulent time for me and for many people around me so far. I had major break throughs and also major break downs. Moving forward comes with growing pains and a lot of my old stuff came up to challenge me again. The past few days I haven’t exactly been a picture of health and happiness, quite the opposite actually. And you know what, that’s OK. It’s ok to have bad days and feel shitty. They are a part of life too, you can’t always be happy and positive. Stars can’t shine without darkness. So instead of beating yourself up, be extra kind to yourself. You need it! I just had two days of not working, doing yoga, reading, writing, having massages and getting my nails done. And I feel ready to take on the world again. I’m telling you, that self love stuff really works ? . . #selflove #mindfulness #chooselove #change #growth #wanderlust #motivation #inspiration #bekind #spiritjunkie #yoga

Een foto die is geplaatst door MINDFUL BALI ☀️ (@mindfulbali) op

Liefs,

Nadja

Mindful Bali

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Hoe doe jij dat, lief zijn voor jezelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *