Wat is striae en wat helpt er écht tegen?

Beauty, Health  /   - 

Bijna iedere vrouw heeft het of krijgt er eens in haar leven mee te maken: Striae. De één weliswaar heftiger dan de ander. Striae zijn groeistrepen die op de huid ontstaan als bepaalde lichaamsdelen snel groeien. In dit blogje leg ik uit hoe dat precies zit, en wat is striae, wat nu écht helpt om het te verminderen of voorkomen. 

Wat is striae?

Het meest bekend is striae op de buik, benen en borsten bij zwangere vrouwen. Maar ook jongeren en mannen kunnen last hebben van groeistrepen. Denk aan jongeren die ineens de lucht in schieten in de pubertijd, sporters die intensief trainen of mensen met overgewicht. Wanneer je lichaam, om welke reden dan ook, sneller gaat groeien dan de huid kan bijhouden, kan dat leiden tot striae. Er ontstaan scheurtjes in het bindweefsel onder de huid, waardoor er als het ware kleine littekens ontstaan. Vaak zijn de strepen in het begin paars of rood, later worden ze wit. 

Crèmes, pillen of drankjes? 

Er zijn verschillende soorten ‘wondermiddeltjes’ te koop, die beweren striae te laten verdwijnen. Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar echt werken doet het niet. Vergelijk het met een litteken dat je hebt overgehouden aan een wond. Je kunt er van alles opsmeren, maar het verdwijnt niet. Ik spreek hier overigens uit ervaring. Ik heb op mijn voet een aardig groot litteken, waar ik verschillende dingen op heb gesmeerd. Van dure gels gemaakt van siliconen, tot de goedkopere littekencrèmes van de drogist. Mijn litteken zit er nog steeds. Dit soort crèmes kunnen de littekens wel een heel klein beetje verminderen, mits je maar lang en vaak genoeg smeert, maar verdwijnen doen ze absoluut niet. En dat geldt ook voor striae. Kortom, er is nog geen effectief product gevonden tegen striae.

P-CL-E Olie van Biodermal

Onlangs ontdekte Daisy de P-CL-E olie van Biodermal, waar ze erg tevreden over is. Deze olie is een unieke combinatie van natuurlijke en voedende oliën. Hierdoor is de P-CL-E olie geschikt als huidverzorging bij een droge huid én helpt de zichtbaarheid van striae en littekens verminderen. De P-CL-E olie heeft door de unieke combinatie van natuurlijke oliën en vitaminen een herstellende, verbeterende en beschermende werking voor de huid dankzij verschillende vitaminen en natuurlijke olieen. Nogmaals, het kan op den duur je huid verbeteren. Ook dit is geen wondermiddel dat striae doet verdwijnen van de één op andere dag.

Laseren

Wel zijn er tegenwoordig klinieken die (hele dure) laserbehandelingen aanbieden, die striae zichtbaar verminderen. Bij zo’n behandelingen wordt met behulp van een laser de structuur van de huid verbeterd. De groeistrepen zullen hierdoor niet volledig verdwijnen, maar wel minder zichtbaar worden. Maar of laseren echt goed is voor de huid? Daarover verschillen de meningen nogal. 

Wat kun je verder zelf doen? 

Als je de strepen eenmaal hebt, gaan ze meestal niet meer weg. Het enige dat écht werkt is voorkomen dat je ze krijgt. Dit kun je doen door een aantal dingen te doen, of juist niet te doen. 

Beginnen met sporten? Bouw het rustig op

Ben je van plan om meer te gaan sporten? Zorg dan dat je je training rustig opbouwt, zodat je huid geleidelijk mee kan rekken met de spieren die dikker worden. Zie te voorkomen dat je dus in te korte tijd veel spieren opbouwt. 

Hou je huid soepel

Weet je dat je dikker gaat worden, bijvoorbeeld door medicijnen of doordat je zwanger bent? Masseer de delen die snel groeien dan regelmatig in met een olie of andere hydraterende creme/gel. Het soepel houden van de huid soepel is heel belangrijk. 

En wat als je ze al hebt? 

Heb je de vervelende strepen al, dan kun je er voor kiezen om mega veel geld aan laserbehandelingen uit te geven, die het ietsje verminderen. Ik ga liever voor goedkopere en vriendelijkere oplossingen. Zo is striae minder opvallend wanneer je huid bruiner is. Af en toe wat zonnestraaltjes meepikken, is dus een goed alternatief. Daarnaast kun je de groeistrepen ook camoufleren met speciale bruiningscrèmes of wat makeup.

Maar misschien wel het belangrijkste middel: wees er niet onzeker over. Iedereen heeft zijn of haar oneffenheden. Niemand is perfect. Kijk eens om je heen in het zwembad, zie je niet tientallen anderen lopen met littekens, kipfiletjes, striae, cellulitis of een buikje? Littekens op je lichaam laten zien dat je leeft en dat je hebt geleefd. Ze zijn niet iets om je voor te schamen!

Liefs Mirte 

Bronnen: Mensengezondheid.info.nu, Biodermal, Gezondnu.nl, Gezondheidsnet.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties