Tips voor gezonde ogen, die veel te verduren hebben

Health, Life  /   - 

Schermtijd. Poeh. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen. Mijn schermtijd is hoog. HOOG met hoofdletters. Ik ging het net even bekijken op mijn telefoon. En toen schrok ik enorm. Uiteindelijk bleek dat ik podcasts, muziek en Google Maps niet mee hoefde tellen, dus dat scheelde wel iets. Maar alsnog…  Een klein rekensommetje en ik kwam op het volgende uit:


Gemiddeld 30 uur per week… dat is ruim 4 uur per dag op mijn telefoon. Vind ik veel. Heel veel. Zelfs met het excuus dat Instagram mijn werk is. En ik ook vaak op mijn telefoon werk door bijvoorbeeld mails te beantwoorden. De Whatsapp teller loopt ook aardig door en dat is toch vooral funno excuses dus!

Want naast die 4 uur schermtijd, werk ik natuurlijk ook nog op mijn laptop. Die uren vind ik lastig te tellen, maar bedenk je dat ik sowieso 4 dagen per week werk. Waarvan ik zeker de helft van de tijd achter mijn laptop zit. Dat is dus ook zo’n 16 uur per week.

En dan hebben we nog een scherm… de televisie. Ik ben dol op een lekker serietje ’s avonds op de bank. Dat doe ik zeker niet elke avond, maar heus wel een paar avonden per week.

Je kunt je voorstellen dat mijn ogen veel te verduren krijgen met al die schermen! En ik weet dat ik niet de enige ben. Ik hoor heel veel mensen om mij heen met een ‘kleine telefoonverslaving’. En in Coronatijd is Videoland en Netflix ieders best friend geworden. Let’s be honest. Die puzzels die iedereen in de eerste 2 maanden van de eerste lockdown deed hoorde ik later niemand meer over, of wel dan 😉

Anyway, waar ik dus naar toe wil is de gezondheid van je ogen. Want zoveel schermtijd is echt niet prettig voor je kijkers! Vermoeide of branderige ogen, knijpen, je kunt er hoofdpijn van krijgen en het is slecht voor de kwaliteit van je slaap.

Deze blog maak ik in samenwerking met Pearle. Wij willen graag aandacht besteden aan de gezondheid van je ogen. En ik als health lover kan de ogen natuurlijk niet buiten beschouwing laten!

Doe de online beeldschermtest!

Ben je benieuwd naar jouw schermgebruik, de impact hiervan op je ogen, maar vooral wat je kunt doen om schermpauzes in te lassen, doe de online beeldschermtest bij Pearle. Zo ontdek je ook welke beeldschermoplossingen bij jou passen. Als je dit liever in reallife doet met een opticien, kun je langs gaan bij Pearle voor een Goed Zicht Gesprek.

Het is niet realistisch om in de huidige tijd te zeggen dat je je schermgebruik drastisch moet verlagen. Want ja, dit is nu eenmaal de tijd waarin heel veel online gebeurt. Een beetje minderen kan vast geen kwaad. Maar wat kun je wél doen, om tijdens al dat schermgebruik, toch aan de gezondheid van je ogen te werken:

Tips voor gezonde ogen bij veel gebruik

 1. Pas de 20-20-2 regel toe: na 20 minuten op je beeldscherm, kijk je even 20 seconden in de verte kijken. Dat is te doen toch? Gewoon een wekkertje zetten op 20 minuten. En voor de kids: 2 uur per dag naar buiten. Daar kom ik zeker aan met Izzy, dus dat gaat goed.
 2. Oogoefeningen: even rollen, even knipperen… alles om je ogen heel even pauze te geven van een scherm. Dit doe ik tegelijk met het naar buiten kijken. Een zeer simpele, maar effectieve manier om je vermoeide ogen te verminderen is door te knipperen en even rond te kijken (rollen). Knipperen beschermt je ogen tegen uitdroging en vuil. Rollen zorgt ervoor dat je je oogspieren ontspant. En dat wil je!
 3. Afstand houden van je scherm is ook goed. Wist je dat je minimaal een armlengte afstand moet houden van je scherm. Ik heb een los toetsenbord en een laptopstandaard aangeschaft om naast een betere houding ook meer afstand tot mijn scherm te creëren.
 4. Een beeldschermbril- of lenzen! Je hebt mij al vaker enthousiast over de zogenaamde blue light brillen gehoord op Instagram. Ik draag er vaak een. Zo’n bril zorgt ervoor dat je ogen beter beschermd zijn tegen vermoeidheid en het kijkt rustiger. Pearle heeft keuze uit verschillende zichtoplossingen wanneer je vaak naar een scherm kijkt. Voor iedereen in het gezin, van jong tot oud.
  1. De blue light bril beschermt je ogen tegen vermoeidheid en het kijkt veel rustiger. Deze zijn met en zonder sterkte verkrijgbaar.
  2. Blauw licht filter bril met extra relax view. Met deze glazen kun je beter schakelen op verschillende zichtafstanden.
  3. Computerbril: Deze bril is op sterkte te krijgen en kan verlichting bieden bij intensief beeldschermgebruik. Hij is geoptimaliseerd voor de afstand van jouw ogen tot de computer en alles wat daartussen zit. Vooral geschikt voor 40+.
  4. Lenzen: ben je meer van de lenzen? Dan zijn de maandlenzen voor digitaal gebruik misschien iets voor jou. Hierdoor heb je minder last van vermoeide en droge ogen, ook wanneer je lang naar schermen kijkt.

Ik draag een bluelight bril op sterkte. Zowel achter mijn laptop als voor de televisie.

Mijn blue light bril op de foto. En hard en gefocust aan het werk. VS….
Even naar buiten kijken en mijn ogen laten ontspannen. De oogrol oefeningen kreeg ik niet zo leuk op de foto 😉 Maar daar kun je je vast iets bij voorstellen!

Vergoeding?

Tip: check eens bij je werkgever! Soms zijn er vergoedingen voor een computerbril beschikbaar!

Ben ik ook wel benieuwd, hoe hoog is jouw schermgebruik per dag denk je? Zit ik gemiddeld of zit ik echt heel hoog…?

Liefs!

Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan onze mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *