Social media verslavingen #2 // De positieve kant van Instagram

Health, Mind  /   - 

Ik verwijderde een tijdje geleden mijn Instagram account en hoe erg ik het ook vind om het toe te geven: dat deed behoorlijk wat met mij. In deze blog vertel ik daar over. Ik kwam er achter dat social media mega verslavend en manipulerend kunnen werken. Niet oke, als je het mij vraagt. Of ik dan helemaal tegen social media ben, en vind dat iedereen zijn of haar Instagram moet verwijderen? Nee, zeker niet. Social media kunnen ook goede en nuttige dingen opleveren. Maar dat kan alleen als we kritisch naar programma’s als Instagram blijven kijken. Letterlijk en figuurlijk. Wat ik daar precies mee bedoel, en wat die positieve kant van Instagram is, vertel ik je in deze blog.

Kijk verder dan je neus lang is

Maar voor ik over ga op het positieve, nog even je aandacht. Wil je namelijk de positieve kant van social media inzien, dan is bewustwording heel belangrijk. Het merendeel van de vrouwen, namelijk 82%, is ervan overtuigd dat social media wel degelijk invloed heeft op de definitie van schoonheid. Dat lijkt ook logisch. De samenleving wordt langs alle kanten bestookt met bewerkte afbeeldingen, met ladingen aan verschillende soorten instagramfilters. Of het nu gaat om wiens leven ongelooflijk veel leuker lijkt door Instagram of bedrijven die ons bombarderen met superfoods of schoonheidstips; er valt niet aan te ontsnappen en voor een groot deel van de samenleving werkt het verslavend.

De impact van foto’s die op Instagram verschijnen, hangt grotendeels af van hoe je daar zelf mee omgaat. Kijk jij niet verder dan je neus lang is, dan is de kans groot dat je vergeet dat er achter die tientallen selfies ook een persoonlijkheid schuilgaat (Frankwatching, 2015). Iemand die ongetwijfeld ook geen perfect leven leidt, onzeker is en bij wie het leven zo nu en dan ook flink tegen zit. Maar dat valt aan de foto’s niet af te lezen. Wat ik dus probeer te zeggen, is dat je bewust moet worden van de beelden die je ziet. Wees bijvoorbeeld bewust van het feit dat er onwijs influencers (vind ik echt een verschrikkelijk woord, maar vooruit) zijn die sponsored posts plaatsen (ja ook I Love Health), dat beelden mega bewerkt worden (nee, niet ILH), en vooral dat die foto’s geen weerspiegeling zijn van de werkelijkheid. Wanneer je je daar bewust van bent, scrol je al met een hele andere blik door al die foto’s heen. En hecht vooral geen waarde aan likes en/of reacties. Want wat vertellen die likes als jouw foto van top tot teen bewerkt is? Tien verschillende filters bevat? Ik heb liever 10 likes op een foto die echt is, dan 100 op een bewerkte foto. Zoiets noemen we eigenlijk gewoon vals spelen.

Dan nu over op het positieve van Instagram

Inspireren

Oke, ik hoop dat je voortaan met een andere bril naar Insta posts gaat kijken, want alleen dan kun je pas de positieve kant van Instagram ervaren. Word je namelijk alleen maar beïnvloed door alles wat je ziet, dan word je er op den duur alles behalve gelukkig van. In plaats van je te laten beïnvloeden, is het beter om je te laten inspireren, informeren en motiveren door Instagram. Inmiddels ben ik weer te vinden op Instagram, maar wel bewuster dan ooit. Ik zie het niet meer als een persoonlijk visitekaartje, maar als inspiratiebron voor bijvoorbeeld recepten, fitnessoefeningen, mode, en zelfs voor het inrichten van mijn huis. Het gaat me niet zozeer om de foto’s, of beter gezegd, de persoon op de foto’s, maar vooral om het stukje tekst onder die foto. Bijvoorbeeld om een link met uitleg. Heb ik geen idee wat ik moet eten? Dan ga ik even naar de pagina van Jamie Oliver voor wat lekkere en goede recepten. Ben ik mijn fitnesschema zat? Dan check ik even het account van een echte fitgirl/boy voor wat nieuwe oefeningen. Op zoek naar een leuke outfit voor een feestje? Dan kijk ik even bij mijn favoriete modeblogger voor wat leuke ideetjes.

Motiveren

Daarnaast haal ik ook een soort van motivatie uit bepaalde accounts. Wanneer alles even tegen zit, of ik bijvoorbeeld totaal geen zin heb om naar de sportschool te gaan, weten sommige foto’s me toch letterlijk en figuurlijk op te beuren. En nu heb ik het niet over een account van een super model, als in; zo wil ik ook zijn, dus hup naar de sportschool. Nee, hiermee doel ik op bijvoorbeeld accounts die inspireren met door middel van pakkende quotes, grappige teksten, hilarische filmpjes of foto’s.

Informeren

Ik volg een paar bloggers, door wie ik me graag laat informeren. Voorbeeldje: Je wilt een smartwatch of krultang kopen, maar voordat je zo’n ding aanschaft wil je eigenlijk wel weten of ‘ie ook echt werkt. Sommige bloggers/vloggers krijgen van alles (gratis) opgestuurd en schrijven of vertellen vervolgens over het product , wat ik vervolgens via Instagram te zien krijg. Kortom, Instagram kan zo nu en dan best handig zijn. Ik herhaal wederom: zo nu en dan. Laat Instagram jouw menig/smaak/zelfbeeld niet (ver)vormen, maar zorg dat je dat zelf doet. Wat vind jij mooi? Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat wil je bereiken? Antwoorden op dat soort belangrijke vragen, ga je niet op Instagram (of andere social media) vinden. Beschouw alles wat je ziet op Insta niet als doel, maar als middel. Een middel dat jou af en toe een duwtje in de rug geeft om je eigen dromen, talenten en ideeën uit te voeren.

i love health retreat bali, najaar 2017

Liefs Mirte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Dank je wel, Daisy! Ik heb je blog zopas ontdekt en deze blog heeft mij doen inzien dat Instagram eigenlijk niet nodig is om een gelukkig leven te leiden. Ik moet eerlijk toegeven dat ikzelf ook vastzit in een ‘depressie’ rond social media, want dat kan ons leven zodanig beïnvloeden dat we op een bepaald moment niet meer doorhebben wat nou echt belangrijk is en wat nou niet… Gebruik jij liever Pinterest of Instagram? Waarvan vind jij dat je er ‘bewust’ mee omgaat met wat je online zet? Oh and btw, doe zo verder! I am already addicted to your helpful blogposts 😉