6 x gezond met social media om gaan // Mirte is back on the Gram, hoe doet ze het nu?

Health, Mind  /   - 

Wie I Love Health een beetje volgt, heeft mijn blog over Instagram vast wel voorbij zien komen. Vorig jaar besloot ik om mijn Instagram account, met zo’n 1500 volgers en 200 foto’s te verwijderen. Hoe, wat en waarom, dat heb ik in dit blogje uitgelegd. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder, en ben ik weer ‘back on the Gram’. Niet omdat ik heimwee had hoor, laat ik dat even vooropstellen. Ik heb mijn Instagram account weer in het leven geroepen omdat ik een boek heb geschreven (The Health Guide), en die graag aan de man wilde brengen. Want waar ben je anno 2018 zonder social media als je iets wilt promoten? Precies, niet heel ver. Een beetje tegen mijn zin en principes in heb ik besloten om mijn account weer te activeren. Hoe het is om weer lid te zijn van Insta, en hoe ik nu omga met de negatieve punten die ervoor zorgden dat ik mijn account verwijderde, lees je in dit blogje.

Social media = verslavend

Hoe je het ook wendt of keert, Instagram (en andere social media) werkt op den duur verslavend. De één zal er gevoeliger voor zijn dan de ander, maar dat dit kanaal ons in zijn macht heeft is duidelijk. Google voor de gein maar eens: ‘social media verslaving’. Heel wat verschillende artikelen en onderzoeken die dan te voorschijn komen. Of bekijk eens deze aflevering van De wereld draait door die over de negatieve gevolgen van social media gaat. Doordat ik mij steeds meer ging verdiepen in de gevolgen van social media voor de mens, werd ik ook steeds bewuster van mijn eigen gedrag. Ik ging inzien dat ook ik behoorlijk in de ban was van Instagram. Likes, reacties, het deed iets met me. Daarnaast kon ik bijvoorbeeld in de trein ook uren spenderen op Instagram. Wegzwijmelen bij de prachtfoto’s die passeerden. Op het moment zelf heb je het idee dat het niet zo veel met je doet, al die vakantiepics, beauty’s, en andere vrolijke en gesponsorde kiekjes. Sterker nog, hoe meer mooie plaatjes hoe leuker, want we zitten helemaal niet te wachten op een saaie en onscherpe foto. Maar op den duur doen al die mooie plaatjes wel degelijk iets met je. Nogmaals, met de één misschien meer dan de ander, maar dat (perfecte) beelden invloed kunnen uitoefenen is een feit. Denk maar aan reclames. Die zijn toch echt bedoeld om het gedrag van de consument te beinvloeden. En dat brengt me ook gelijk bij punt 1 van hoe om te gaan met social media.

Hoe gezond met social media om te gaan?

1. Bewustwording

Wanneer je je hier eenmaal bewust van bent, bewust van het feit dat de beelden die op Instagram voorbij komen (waar overigens ook een heleboel reclame tussen zit) je kunnen beinvoeden, is al een grote stap in de goede richting. Toen ik mij hier bewust van werd, ben ik ook anders naar Instagram gaan kijken. Dat wat je ziet is niet echt. Laat staan dat het een standaard is waar je aan moet voldoen. Dat was stap 1. Bewustwording. Een kritische bril opzetten.

2. Neem het niet serieus

Een beetje in het verlengde van punt 1: neem niet alles serieus wat voorbij komt. Modellen, bloggers, vloggers, die nogal moeilijke poses aannemen voor een fancy kiekje, mega bewerkte selfies plaatsen, of te veel make-up op hebben en ga zo maar door… Veel is niet echt, dus neem het vooral ook niet te serieus. Het echte leven speelt zich namelijk niet af op social media. Sterker nog, wanneer jij met je neus op je telefoon zit, gaat het echte leven aan je voorbij. Letterlijk en figuurlijk.

3. Zie het als inspiratiebron

Nu klink ik wat negatief, maar dat is ook niet helemaal fair. Ik zie namelijk ook zeker positieve kanten van Instagram in. Daar heb ik trouwens ook een blogje aan gewijd, en die lees je hier. Want naast de vele ‘perfecte’ beelden zijn er gelukkig ook nog een heleboel Instagrammers die eerlijke en natuurlijke plaatjes posten. Recepten, workouts, of op zoek naar een leuke outfit? Daarvoor vind ik Insta een hele goede. Zo heb ik laatst zelfs een jurkje gekocht via een Instagram webshopje. Ik scroll tegenwoordig dus niet meer doelloos door al die foto’s heen, maar enkel en alleen als ik echt even iets op wil zoeken ter inspiratie. Ook volg ik enkel accounts die lekker down to earth zijn, om het maar even zo te zeggen.

4. Stel een tijdslimiet

Alle loze momentjes on the gram? Mij niet (meer) gezien. Ik besteed mijn tijd tegenwoordig liever aan een goed boek, een fijn magazine of gewoon even helemaal niets. Waar ik eerder gerust drie uur op een dag aan social media spendeerde, zit ik nu niet langer dan een half uurtje op Instagram. Met de app ‘Forest’ kan ik dat precies bijhouden. Heb jij het idee dat je je teveel laat leiden door social media? Houd dan eens je tijd bij die je aan kanalen als Instagram besteed.

5. Hecht geen waarde aan likes en reacties

Nu klinkt het misschien wat overdreven, maar laat je moment niet verpesten wanneer je minder likes of reacties krijgt dan je had gehoopt. Want als je heel even realistisch nadenkt, slaat dat natuurlijk helemaal nergens op. En dat begrijp je waarschijnlijk helemaal als je de aflevering ‘Nosedive’ van ‘Black mirror’ (staat op Netflix) hebt gezien. Plaats dingen die jijzelf leuk of belangrijk vindt. Niemand is perfect, dus dat is een foto dan ook niet.

6. En ook niet aan volgers

Toen ik online naar wat informatie zocht over social media, las ik ook dat mensen geven om het aantal volgers. Het akkefietje met Dotan is jullie vast niet ontgaan. Opzich ook niet gek, want hoe meer (duizenden) volgers, des te meer kans je hebt om geld te verdienen aan je online fotomuurtje. Maar besef je goed dat dit maar voor een heel klein deel van alle miljoenen Instagrammers is weggelegd. En vraag jezelf ook af, of je dat wel moet willen? Het ziet er allemaal zo leuk uit op een foto, maar dat is natuurlijk niet een heel realistisch beeld, maar dat had ik al gezegd.

Er zijn ongetwijfeld nog genoeg adviezen om op een gezonde manier met social media om te gaan. Heb jij nog tips? Of heb jij iets aan dit blogje gehad? Laat het me weten in de comments!

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *