Wat is lactose-intolerantie? || Alles over lactosevrij eten

Food, Health  /   - 

In het kader van de voedselhypes, de derde in de reeks: lactosevrij eten! (Lees hier alles over glutenvrij en suikervrij). Ook over lactose-intolerantie wordt steeds meer bekend, maar het blijft nog altijd moeilijk om de waarheid van de onzin los te maken. Hoe zit het nou echt?

Wat is lactose?

Misschien had je het al gelezen in het suikervrij artikel: Lactose is een soort suiker die voorkomt in dierlijke melk.

Wat is lactose-intolerantie?

Als je lactose-intolerant bent, kun je dus niet tegen dit soort suiker. Om lactose af te breken heb je het enzym lactase nodig. Als je intolerant bent, heb je dit enzym niet of veel minder dan normaal. Als melksuikers niet goed verteerd kunnen worden ontstaan er vervelende klachten zoals:

  • Buikpijn
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Diarree

Kun je herstellen van een lactose-intolerantie?

Door producten met lactose uit je dieet te schrappen kun je de klachten van een lactose-intolerantie verminderen. Je kan het alleen – net zoals bij een glutenintolerantie – helaas nooit genezen.

Wat mag je niet eten?

Lactose is dus een dierlijke melksuiker. Vanzelfsprekend mag je dus geen producten eten waar dit in voorkomt. Dat zijn voornamelijk zuivelproducten. Denk bijvoorbeeld aan melk, yoghurt, kwark, veel soorten kazen en boter. Ook wordt er soms zuivel verwerkt in andere etenswaren. Dit kan bijvoorbeeld ijs, taart, brood, koekjes of dressings zijn.

Wat mag je wel eten?

Alles waar geen lactose in zit! Dus groentes, fruit, noten, vlees en vis. Gelukkig zijn er ook veel zuivelvervangers op plantaardige basis. Zo heb je yoghurt op soja- of notenbasis, bijvoorbeeld die van Abbot Kinney’s. Er bestaat ook notenmelk, havermelk, kokosmelk, etcetera. Genoeg keuze dus! In sommige producten zit wel koemelk maar is de lactose al bewerkt. Je lichaam hoeft het dan dus niet meer te verteren! Oude kaas kun je bijvoorbeeld wel eten met een lactose-intolerantie. Fijn!

Lactosevrij eten zonder lactose-intolerantie

Veel mensen die darmproblemen hebben kiezen er ook voor de zuivel te laten staan. Ik merk met mijn PDS dat ik soms ook wel gevoelig kan reageren op melkproducten. Persoonlijk heb ik dat vooral met bijvoorbeeld wheyshakes, waar lekker veel melkpoeder in zit. Dat kunnen mijn gevoelige darmen niet helemaal handelen.

Buiten dat, wil ik dezelfde boodschap meegeven als bij het glutenvrij eten: doe waar je je goed bij voelt. Je lichaam is heel goed in signalen afgeven. Luister daar goed naar. Als jij je opgeblazen voelt na een glas melk, laat hem dan lekker staan. Als je niet intolerant bent, is het in principe niet nòdig om lactosevrij te eten, maar elk lichaam heeft wel eens een slechte dag of een stress-periode waarbij de vertering even iets minder lekker loopt! Je kent je eigen lichaam het best.

lactose-intolerantie

Groetjes!

Tessa & Daisy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Ik heb lactose intolerantie en kan me hier heel goed in vinden. Zelf bij mensen met lactose intolerantie onderling verschilt het weer enorm hoe je reageert op producten met lactose. Het is zo persoonlijk en vooral heel belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam.

  2. Oude kaas heeft dan wel heel weinig lactose maar 100% vrij is het niet, voor mensen die heel gevoelig zijn is dat dus toch geen goed idee.