Eetdagboek Sarah: gluten- en lactose vrij

Eetdagboek, Food  /   - 

Even voorstellen: Sarah is een fanatieke sporter, die onlangs te horen kreeg dat ze een glutentolerantie en hoogstwaarschijnlijk ook een lactose-intolerantie heeft. Dus nooit meer brood, pasta’s en haar oh zo geliefde cappuccino?! Boehoe! Wat nu? Met een beetje creativiteit en wat extra tijd kom ze al een heel eind. Sarah was hiervoor al bewust bezig met voeding, maar let nu extra op. Ze probeert zoveel mogelijk bio en onbewerkt te eten. Het blijft een uitdaging en soms ook wel eens frustrerend, zeker om ook voldoende binnen te krijgen omdat ze veel sport. Maar ze doet hard haar best en merkt ook wel verbetering als ze zich goed aan het gluten- en lactosevrij eten houdt. En dat is natuurlijk waar het om gaat! Lees je mee?

Sarah’s lactose- en glutenvrij eetdagboek

Maandag

  • 8:00 De ochtend begint met mijn vaste ochtendritueel: een citrusvrucht in combi met een lauw glas water (of groene thee) met een schijfje citroen. Ik wissel af tussen een grapefruit en sinaasappel. Waarom dit ritueel? Mijn darmen maken te weinig zuur aan, waardoor het verteren van eten moeilijker gaat. Gelukkig vind ik sinaasappels en grapefruits heerlijk! Daarnaast neem ik 3 rijstwafels met avocado en chilipeper voor extra spice. Eetdaboek; sinaasappel en thee met citroen - gluten- en lactosevrij
  • 10:00 Ik weiger m’n “guilty pleasure” helemaal op te geven, dus ga ik voor een cappuccino met geitenmelk.
    10:30 Tussendoor neem ik een appel en een handje amandelen.
    12:30 Tijd voor de lunch. Ik ga voor een salade bestaande uit: rucola melange, gerookte kip, komkommer, pompoenpitten en quinoa. Pompoenpitolie en citroen gebruik ik voor de dressing.
  • 14:30 De salade was zo groot dat ik er nog een restje van over heb. Daarnaast neem ik een rauwe cacao shake uit het Superfood Centre op m’n werk (mazzelaar dat ik ben!).
  • 16:30 Toch nog een beetje trek: ik neem wat wortels met hummus als dip.
  • 18:00 Een half uur voor het trainen neem ik een proteïne shake met water.
    20:00 Eenmaal thuis van trainen heeft broerlief een heerlijke aubergineschotel (by far my favorite dish) uit de oven gemaakt met aubergine, ui, knoflook, tomaat en wat olijfolie.
  • 21:00 Ik sluit af met een brandnetelthee. Verdeeld over de dag zo’n 2 liter (gefilterd) water.

Dinsdag

  • 08:00 Warm water gemengd met Aloë vera sap. Daarna het ochtendritueel met een grapefruit.
  • 09:00 Ik maak zelf een shake met 200 ml rijstmelk, 1 avocado, 1 banaan, 2tl spirulina, 1tl maca en kokossnippers.
  • 11:00 Handje amandelen als tussendoortje.
  • 11:30 Cappuccino met geitenmelk.
  • 13:00 Uit haast maar 2 rijstwafels met kipfilet en 1 appel.
    15:00 Twee gekookte eieren.
    16:00 Dit was te verwachten: ik heb trek. Toch niet genoeg geluncht. Na wat rondjes te lopen door het Superfood Centre besluit ik voor een sesam/seaweed energybar te gaan (eerste keer dat ik het probeer en het was nog best lekker ook!).
    18:00 Tijd voor het avondeten: Een zelfgemaakte bietensalade bestaande uit: rucola, komkommer, bietjes, geitenkaas, walnoten en pompoenpitten. Dressing: pompoenpitolie en citroensap.
  • 21:00 Na het trainen neem ik een proteïne shake met water.
  • Ook vandaag 2 liter water verdeeld over de dag en wat kruidentheetjes.

Woensdag

  • 08:00 Hetzelfde ochtendritueel met sinaasappel.
  • 8:30 Eigenlijk wilde ik een groenteomelet maken, maar bij gebrek aan eieren ging ik voor havermout. Voor m’n havermout breng ik 200 ml havermelk (of rijst/amandelmelk) aan de kook met 4 eetlepels havermout, handje amandelen, handje pompoenpitten, rozijnen en een appel. Daar voeg ik wat kaneel aan toe en dan is het net alsof ik appeltaart eet! Yummie! Havermout - gluten- en lactosevrij eetdagboek
  • 11:00 Hmm… de koelkast begint aardig leeg te raken. Ik ga voor 2 rijstwafels met tahin (sesampasta) en kipfilet.
  • 13:00 Ik heb de mazzel dat m’n broer ontzettend van koken houdt en het nog eens goed kan ook, dus als lunch kan ik heerlijk smullen van zijn zelfgemaakte linzen/aspergesoep. Helemaal vers en makkelijk! Eerst een uitje en knoflookteentje bakken in de soeppan, daarna water toevoegen en de groenten koken. Wat kruiden erbij en pureren maar! Als topping wat verse peterseliesnippers. Linzen aspergesoep - eetdagboek gluten- en lactosevrij
  • 14.00 Dan race ik naar werk voor m’n sluitdienst. Als start neem ik een cappuccino met geitenmelk.
  • 16:00 Een proteïne shake met water.
  • 17:30 Ik had geen tijd meer om zelf avondeten te maken, dus besluit ik bij de biowinkel om de hoek te kijken. Ik ga uiteindelijk voor de gemixte, gegrilde groenten met rozemarijn. Daarnaast neem ik 2 glutenvrije quinoa groentetaartjes met gesmolten geitenkaas. Gluten vrije quinoa groentetaartjes met gesmolten geitenkaas - eetdagboek
  • 20.00 ‘s Avonds lekker veel theetjes en nog een handje amandelen.

Ik neem elke dag supplementen ter ondersteuning van de darmwerking: 10 chlorella pillen (lijkt veel, maar dit is de aanbevolen dosering) verdeeld over de dag en 1 wilde oregano pil in de ochtend. ‘s Avonds 2 zink/magnesiumpillen vlak voor het slapen.

Heb jij ook een lactose- en/of glutenintolerantie? Of probeer je net als ik te minderen met je inname van lactose en gluten? Hoe gaat het jou af? En heb je nog tips? We horen het graag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 reacties

    1. Hi Evelien, dat klopt inderdaad. Lactose komt in iedere soort melk voor, dus ook in geitenmelk. Geitenmelk bevat daarentegen wel minder lactose dan koemelk. In veel gevallen wordt geitenmelk, en dus ook geitenkaas, daarom beter verdragen dan koemelk door mensen met een lactose-intolerantie. X Lindelotte

  1. Hoi Daisy. Je site ziet er prachtig uit. Wel een opmerking over het dagboek van Sarah; het is niet lactosevrij. Ze gebruikt geen koemelkproducten, maar ook in geitenmelk-producten zit lactose.

  2. stelletje hysterische labiele, zwaar overspannen en overgevoelig psychiatrische patiënten die te weinig aandacht hebben gekregen als kind !

  3. Hoi Sarah,
    Ik vroeg me af hoe bij jou onderzocht is dat je gluten-en lactose intolerantie hebt? Ik heb zelf prikkelbare darmsyndroom en dus ook dagelijks last van mn buik (harde opgezette buik). Ik eet nu sinds ruim 2 maanden geen gluten(behalve soms speltdesembrood) en heb ook 8 weken geen lactose genomen,dit met nauwelijks tot geen resultaat. Mn arts concludeerde hieruit dat het dan in ieder geval niet aan lactose ligt. Ook ben ik middels een bloedtest en een gastroscopie op gluten allergie en gluten ontstekingen onderzocht maar heb dit verder niet. Maar omdat je nu toch wel vaker verhalen hoort over mensen die toch gluten intolerantie,hebben ook al zegt het ziekenhuis wat anders, vroeg ik me af hoe dit bij jou is onderzocht? En die supplementen die je slikt, voor welke darmklachten zijn die precies? Alvast bedankt! Groetjes, Sanne

    1. Hoi Sanne,

      Sorry voor mijn late reactie! Zie nu pas je berichtje. Bij mij heeft het ook een tijdje geduurd voordat ik wist wat ik had. Mijn klachten zijn begonnen na mijn reis in Azie 1,5 jaar geleden. Daarna ben ik meerdere keren bij mijn huisarts geweest, maar die wees me op laxeermiddelen en “verstopte darmen”.

      Daar geloofde ik niks van, dus heb ik ook Chinese Geneeskunde geprobeerd. Zij hebben me toen voedingssupplementen gegeven, om mijn darmflora meer te reguleren. Dit was al de eerste stap! 🙂

      Daarna heb ik via een orthomoculaire arts ontlastingsonderzoek gedaan en dat laten testen op bacterien, infecties, parasieten en ook op intoleranties. Daaruit bleek uiteindelijk dat ik een parasiet had (was in Azie ook een week heel ziek geweest), dus die kwam waarschijnlijk daar vandaan. Ook bleek uit het onderzoek dat ik een hoge glutenintolerantie heb en ook scoorde op de lactose intolerantie.

      Ik heb zelf gemerkt dat ik sterker reageer op gluten dan op lactose, dus probeer ik daar mijn balans in te vinden.

      De supplementen slikte ik ter ondersteuning van mijn antiobiotica kuur tegen de parasiet, die inmiddels weg is. De supplementen helpen als probiotica en bevordering van de darmflora/werking.

      Misschien een keer een idee om met een orthomoculaire arts te praten? Vaak zijn de eerste consults gratis.

      Ik hoop dat je er wat aan hebt. Groetjes, Sarah

  4. Ik heb ook zulke darmen-met -een-handleiding, 🙂
    Leuk te lezen hoe een ander ermee aan de slag gaat en zich er niet van laat weerhouden om dus echt wel lekker te eten. (al is het soms wel wat meer gedoe en nadenken, op verplaatsing bv…) Je geeft me goeie extra invalshoeken om zelf uit te testen. En die broer van jou, Sarah, zorg ervoor dat die altijd in je buurt blijft wonen, haha!

    verzorg je, maar dat doe je wel lees ik…

  5. Ik heb ook zulke darmen-met -een-handleiding, 🙂
    Leuk te lezen hoe een ander ermee aan de slag gaat en zich er niet van laat weerhouden om dus echt wel keilekker te eten. (al is het soms wel wat meer gedfoe en nadenken, op verplaatsing enzo…) Je geeft me goeie extra invalshoeken om zelf uit te testen. En die broer van jou, Sarah, zorg ervoor dat die altijd in je buurt blijft wonen, haha!

    verzorg je, maar dat doe je wel lees ik…

    1. Hoi Kristien, super leuk je berichtje! Inderdaad soms wat meer gedoe, maar het wordt steeds meer een gewoonte. 🙂 En inderdaad, die broer hou ik dichtbij haha 😉