INTERVIEW || ‘LEUK EN LEKKER ’

Health  /   - 

Normaal gesproken ben ik degene die anderen het hemd van het lijf vraagt over hun gezonde lifestyle. Maar nu was het een keer andersom. Ik ben geïnterviewd voor de Sterk met Campina campagne (je weet wel, van die commercial met Epke Zonderland) over mijn gezonde leventje. Wat eet ik wel, wat niet, is sporten een moetje of moet ik niks? Hij staat op de site van Campina, net als die van 9 andere bloggers. Maar ik deel ‘m ook graag op mijn eigen site met jullie.

X Daisy

Het interview

Het ‘moet’ wel leuk en lekker blijven

Daisy schrijft vooral over haar hobby ‘eten’. Ze is er dol op. Let wel: gezond eten. Tuurlijk lust ze ook wel een wijntje en een stuk chocola maar haar basis is gezond en sportief. Haar logica komt neer op: ‘Gezond moet lekker zijn en sporten leuk!’ Klinkt lekker simpel, nietwaar? Campina vraagt deze sportieve enthousiasteling waar ze de mosterd vandaan haalt. En de yoghurt. En de havermout. Enfin, etcetera…

“Mijn basisgedachte is puur en onbewerkt eten in een goede balans met af en toe een kleine zonde. Dat mag best hoor.” Op haar blog probeert Daisy niets echt uit te bannen: “Alles moet kunnen en mogen maar het gaat heel erg om verhoudingen en de balans. Mezelf dingen verbieden, daar doe ik niet aan. Natuurlijk zo min mogelijk geraffineerde suikers en slechte vetten, dat is logisch. Maar ook niet elke dag brood. Maar juist weer wel elke dag groente en fruit en zuivel en zoveel mogelijk onbewerkt eten. Ik ben ook gek op zuivel. Roomboter gebruik ik altijd, hüttenkäse eet ik graag maar vooral veel kwark. Het klinkt misschien alsof ik alleen maar van verstandige dingen houd, maar ook ik drink een glaasje wijn en eet graag een frietje hoor. Hahaha”. Daisy lacht uitbundig… en niet voor het laatst deze ochtend. Die vrolijke en nuchtere toon is ook heel belangrijk op haar site, ze wil absoluut niet preken of dwingend zijn: “Ik ben geen afgestudeerd voedingsdeskundige of sportcoach. Alles wat ik doe is vanuit mijn persoonlijke ervaring. Natuurlijk kan ik heel enthousiast over iets zijn, maar mensen moeten van mij helemaal niets. Sport voor de leuk en gezonde voeding voor de lekker, dat is de basis.”

Niet saai, zuur of bitter

Als je je zoals Daisy meer verdiept in de wereld van het eten dan blijkt gezond ook juist heel erg lekker te kunnen zijn: “Sommige mensen zijn bang voor gezond omdat ze denken dat het saai, zuur en bitter is. Maar dat is eigenlijk alleen maar onwetendheid. Ik zeg dan altijd ‘kijk op mijn site, alles dat erop staat is gezond en alles is vooral lekker’. Hahaha. Anders wordt het ook nooit een levensstijl, het moet daadwerkelijk heel lekker zijn. Net als sporten, dat moet je ook echt leuk vinden.’ Ze betrapt zichzelf lachend op het gebruik van het werkwoord ‘moeten’: “Haha, nou het enige dat echt moet…is dat het leuk moet zijn. Als het moet en niet leuk is hou je het nooit lang vol.”

‘Voor wie doe ik dit nu eigenlijk?’

Daisy is super sportief maar het is heus ook weer niet zo dat ze elke dag staat te popelen om de hardloopschoenen onder te binden: “Vaak heb ik wel zin, af en toe wil ik echt helemaal niet. Soms hang ik in die apparaten in de sportschool en heb ik ook helemaal geen zin. Dan denk ik opeens: ‘Voor wie doe ik dit nu eigenlijk?’. Dan volg ik bijvoorbeeld een kickboksles om weer even iets anders te doen. Ik moet het echt niet met tegenzin doen, het gaat bij mij om plezier bij het sporten. Net zoals het bij  eten ook echt vooral om lekker gaat.” Daisy sport het liefst ’s ochtends: “Eerst een lekker ontbijtje erin en dan een uurtje later sporten. Dan ontbijt ik meestal met havermout met een banaantje en blauwe bessen. En dan na het sporten wat kwark of yoghurt voor de eiwitten voor herstel van mijn spieren.”

Een onsje gelukshormonen

Sporten heeft Daisy altijd al gedaan. Als klein meisje zat ze op ballet en turnen en ze is nu inmiddels een jaar of zeven fanatiek aan het hardlopen. Als ze aan het rennen is stromen er vooral positieve gedachten door haar hoofd: “Ik ben dan erg blij dat ik zo lekker bezig ben. Met yoga is dat bijvoorbeeld weer anders. In de eerste tien minuten op dat yogamatje spoken er allemaal drukke to-do lijstjes door mij hoofd. En dan opeens …verdwijnt dat en ga je helemaal op in de yoga, dat relativeert alle stress meteen weg. Dat is zo heerlijk, alsof je lijf je hoofd reset. Als je een beetje stressig bent dan is dat sporten zo fijn, je humeur is na het sporten altijd zoveel beter want je maakt ook allerlei gelukshormonen aan.”

Wil je weten hoe andere bloggers sterk & fit blijven? Lees hier de interviews van Campina met o.a. Jelmer van JelmerdeBoer.nl en Jet van Nieuwkerk van Amayzine.com.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties