Noten: welke zijn het gezondst, en hoeveel per dag?

Food, Health  /   - 

Een handje noten per dag; niet alleen lekker maar ook heel gezond. Waarom? Omdat deze omega-3 bevatten, oftewel goede vetten die ons lichaam nodig heeft. In deze blog schreef ik al van alles over verzadigde en onverzadigde vetten, en in dit artikel schreef ik het een en ander over omega-3. Handig om even te lezen voor je in dit artikel duikt. Daarnaast bevatten noten allerlei belangrijke vitamines, mineralen, en eiwitten die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Maar gelden die gezondheidsvoordelen voor alle soorten? Of is de ene noot de ander niet? Ik leg het je uit in de artikel. Lees je mee? 

Zijn alle noten even gezond?

Nee, helaas. Hoe lekker sommige ook zijn, ze zijn niet allemaal even gezond. In de supermarkt vind je voornamelijk geroosterde, gebrande, gezouten, ongezouten, gekruide, en zelfs gezoete noten. Maar wil je voor een gezonde variant gaan, ga dan voor de ongezouten (rauwe) of geroosterde variant. Oftewel, niet (of zo min mogelijk) bewerkt. Zo voorkom je extra calorieën, een overschot aan zout of suiker en zorg je ervoor dat de goede eigenschappen van de noot niet verloren gaan.

De ongezouten variant

De ongezouten variant is in principe goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Maar er zijn wel verschillen een paar verschillen:

  • Ongebrand betekent niet bewerkt en deze variant bevat alleen de eigen aanwezige nuttige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Heel gezond dus!
  • Gebrand betekent gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe.
  • Geroosterde noten zijn met droge lucht geroosterd. Hier is geen olie aan te pas gekomen. Wel kan het roosteren (de warmte) er voor zorgen dat bepaalde goede voedingsstoffen verloren gaan.
wortel notenbrood met rozijnen, boek van jet, noten
Een lekker ILH recept met ongezouten noten!

Hoeveel gram per dag?

Maar hoeveel gram noten per dag moet je dan eten om van die voordelen te kunnen genieten? Helemaal niet zo veel, zo stelt bijvoorbeeld het Voedingscentrum. De aanbevolen hoeveelheid is een handje noten per dag: daarvoor wordt zo’n 25-30 gram aangehouden. Iets meer of minder is natuurlijk prima, en zeker als je vegetariër bent, mag je best wat meer nemen.

noten, Havermout met bosbes, pecannoten en ahornsiroop - nosugar challenge i love heatlh
Heerlijk, een handje noten door de havermout of kwark!

Welke noot is jouw favoriet? Of heb je wellicht een lekker notenrecept? Deel het vooral met ons hieronder in de comments. 

Liefs Mirte

Bronnen: voedingscentrum.nl, drogespieren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

    1. En ik eet al jaren elke dag een handje walnoten. Nu ben ik onzeker geworden of dat wel goed is. Moet ik elke dag mss best verschillende noten eten? Maar het spreekt elkaar tegen, nl voor het positieve effect van walnoten zou je dan weer minstens 4 x een handje walnoten moeten eten. En toch zou het beter zijn af te wisselen met noten , zoals met alle voeding. Ben wat verward daarmee. ??