Eerste hulp bij verbranden door de zon // Tips van ILH

Health  /   - 

Het is volop zomer en de zon maakt heel wat uurtjes! Heerlijk. Maar de zon kan ook gevaarlijk zijn. Al eerder schreven wij een hitteplan om de warmte te kunnen handelen en gaven wij tips om je huid optimaal te beschermen tegen de zon. Misschien ben je eventjes in slaap gevallen of heb je tóch niet zo goed gesmeerd als je dacht. Au! Verbranden is echt niet fijn. Helaas, ik kan het weten. Een korte power-nap op de boot zorgde voor een knalrode rug. Ik deel met jou onze tips bij verbranden om jouw huid wat verkoeling te geven en snel dat branderige gevoel te verminderen.

6x tips bij verbranden

Cool it down!

Je huid is beschadigd door de zon en dat geeft een pijnlijk, branderig gevoel. Koel je huid goed! Neem bijvoorbeeld een lauwwarme douche. Laat de zeep even staan, dat droogt je huid namelijk alleen maar uit. Of leg een koude handdoek op de verbrande plek.

Blijf uit de zon

Zoek zodra je het gevoel hebt dat jouw huid aan het verbranden is de schaduw op of dek de huid af met een t-shirt of handdoek. Helaas is het kwaad dan al geschiedt.. Vermijd de dagen daarna de zon. Een verbrande huid heeft 3 (!!) dagen nodig om goed te herstellen. Bedek je beschadigde huid en smeer je goed in als je naar buiten gaan.

verbranden zon, tips,

Water drinken

Drink voldoende water. Je lichaam heeft vocht nodig om de huid te kunnen herstellen. Misschien merk je ook wel dat je wat hoofdpijn hebt. Helaas, een teken van uitdroging. Goed drinken dus! En heb je echt heel veel last, spoel dan even een pijnstiller mee. Dit stilt de pijn een beetje.

Slice and dice

Snijd een komkommer in schijfjes en leg deze op de verbrande huid. De komkommer geeft verkoeling en vermindert het branderigere gevoel. Maar ook yoghurt, rauwe aardappel, afgekoelde groene thee-zakjes. Je hebt vast en zeker een van deze dingen in huis!

komkommer, verbranden, zon, tips

Aloë vera

Dit wordt je beste vriend. Geloof mij! Voor een extra verkoelend effect leg je het van te voren eventjes in de koelkast. Een goede (zo puur mogelijke!) aftersun doet het ook goed.

Losse kleding

Bewaar je sexy strakke LBD even in je kast. Die zorgt nu alleen maar voor een branderig gevoel. Niet zo sexy. Draag losse kleding van zachte stoffen. Dit irriteert de huid het minste.

Zorg extra goed voor jezelf! Je lichaam krijgt het even zwaar te verduren. Krijg je koorts en/of rillingen? Dan kun je altijd even overleggen met de huisarts what to do. 

Wat zijn jouw tips bij verbranden?

Liefs, Lindelotte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *